De Standaard

De foefelende flik leert fluiten

Om in geheimtaal te kunnen conversere­n, leert een corrupte Roemeense agent een eeuwenoude fluittaal.

- JEROEN STRUYS

Roemeense films hebben niet meteen het imago van dolle komedies. Onterecht, zo bewijst Corneliu Porumboiu sinds hij anderhalf decennium geleden furore maakte met de zwarte komedie 12:08 East of Bucharest. Bulderlach­en is opnieuw toegestaan met de droge humor van The whistlers, waarin volwassene­n zich kinderacht­ig gedragen met een dodelijke ernst.

Een corrupte Roemeense agent voelt dat zijn oversten onraad ruiken. Daarom trakteert de matrassenm­affia hem op een reisje naar het Canarische eiland La Gomera, om er zich te bekwamen in ‘Silbo Gomero’, de fluittaal waarmee de bewoners van het eiland over valleien heen konden communicer­en voor de gsm zijn intrede deed. Daarmee kan hij communicer­en in een taal waar de politie geen fluit van begrijpt.

Bovendien hoopt hij zo de bloedmooie vogel te strikken die zijn hart heeft veroverd, maar daar kan hij naar fluiten. ‘Vergeet wat er is gebeurd in Boekarest’, zegt ze. ‘Ik deed het alleen voor de bewakingsc­amera’s.’

Op papier leek het zo geniaal dat het alleen maar kon tegenvalle­n: The whistlers heeft een briljant uitgangspu­nt, maar uiteindeli­jk valt het bizar genoeg nogal minnetjes uit. Porumboiu verliest veel van zijn pluimen door te focussen op het misdaadver­haal, dat hij zowaar James Bondallure­s geeft. Hoe verder hij verwijderd raakt van de krankzinni­ge kolder, hoe meer je uitkomt bij een matige thriller, verdeeld in hoofdstukk­en die het alleen nog verwarrend­er maken. Hier een heerlijke komedie van maken leek nochtans een fluitje van een cent.

 ?? © Vlad Cioplea ?? De Roemeense Catrinel Marlon als Gilda.
© Vlad Cioplea De Roemeense Catrinel Marlon als Gilda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium