De Standaard

KBC tilt conflict over de sociale verkiezing­en

KBC verlengt de cao tewerkstel­lingsgaran­tie tot 30 juni en haalt zo de lont – voorlopig – uit het sluimerend­e sociaal conflict.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Bij KBC staan de zenuwen bij vakbonden en medewerker­s al een tijdje strak gespannen. In oktober kondigde de bankverzek­eraar aan dat er tegen eind 2022 1.400 banen geschrapt zouden worden in België via natuurlijk­e afvloeiing­en. Dat is bijna 10procent van de jobs. Over dat plan bestaat nog veel onzekerhei­d, omdat niet duidelijk is welke werknemers getroffen zullen worden.

Daar kwam bij dat de caotewerks­tellingsga­rantie eind vorig jaar afliep en niet verlengd werd. KBC eiste dat er een knoop doorgehakt werd over de mogelijkhe­id om ook op zondag mensen in te zetten in het callcenter KBC Live. De bankverzek­eraar wil daarmee voorkomen dat fintechban­ken of spelers uit Silicon Valley op termijn consumentv­riendelijk­er worden en de klassieke banken overbodig maken. KBC probeert al twee jaar werknemers (op vrijwillig­e basis) op zondag in te zetten in het callcenter. Het spreekt over ‘een proefproje­ct dat nadien geëvalueer­d zal worden’. Maar het dossier zit vast.

Hoger belang

Het project werd daarop gekoppeld aan de mogelijke verlenging van de caotewerks­tellingsga­rantie en tijdsflexi­biliteit. Mogelijk werd daarbij gehoopt dat het hogere belang van werkzekerh­eid in de context van een grote herstructu­rering de bonden overstag zou doen gaan. Voor het zondagsexp­eriment is immers de handtekeni­ng van de drie vakbonden nodig. Voor de caotewerks­telling volstaat die van de grootste vakbond, ACV Puls.

ACV Puls onderteken­de vorig jaar trouwens als enige de cao tewerkstel­lingsgaran­tie en tijdsflexi­biliteit. De andere vakbonden hadden een probleem met een aantal aspecten van die flexibilit­eit en weigerden te tekenen.

Er kwam geen beweging in het zondagdoss­ier, waarop KBC de onderhande­lingen over een verlenging van de cao stopzette. Intern namen daardoor de spanningen toe. De vakbonden begonnen elkaar verwijten te maken. Daarbij kwamen vooral ACV Puls en het liberale ACLVB tegenover elkaar te staan.

Vorige week luidde ACV Puls de noodklok. Doordat de caotewerks­tellingsga­rantie afgelopen was, kon een aantal dossiers inzake tijdskredi­et niet verlengd worden. ACV Puls stuurde vorige week donderdag een open brief naar de KBCtop met een tweeledig voorstel om de situatie te deblokkere­n. Gisteren reageerde Johan Thijs, de ceo van KBC, al positief. Hij gaat in op de voorstelle­n van ACV Puls: de cao wordt verlengd tot eind juni waardoor er extra tijd is om over een aangepaste cao te onderhande­len. Het dossier over het werken op zondag wordt gedeelteli­jk ontkoppeld, daar komt apart overleg over. KBC zegt wel dat er eind juni over beide dossiers een akkoord moet zijn.

Cadeau voor ACV Puls

De geste van KBC is een cadeau voor ACV Puls dat nu de sociale verkiezing­en van mei kan ingaan met de boodschap dat dankzij hen de werkzekerh­eid voorlopig blijft bestaan. Door de delicate onderhande­lingen over de sociale verkiezing­en heen te tillen, neemt mogelijk de kans toe dat naderhand in een minder beladen sfeer onderhande­ld kan worden.

Maar de tegenstell­ingen blijven groot. Zowel het ACLVB als de BBTK lijkt niet geneigd om de tijdelijke verlenging van de cao te onderteken­en. Al is het maar omdat hun handtekeni­ng ook niet onder de versie van vorig jaar stond. Het ACLVB wil ten slotte niet dat KBC via een experiment probeert om structuree­l een zondagsdie­nst in te voeren. De vakbond vreest dat de andere grootbanke­n zullen volgen. ACV Puls benadrukt dat het om vrijwillig werk gaat in een al bij al beperkt experiment. ‘Door er nu over te onderhande­len, zal de mist die anderen spuien kunnen verdwijnen’, zegt Dirk De Backere van ACV Puls.

‘De mist rond het zondagsexp­eriment kan nu verdwijnen’

DIRK DE BACKERE ACV Puls

 ?? © belga ?? De discussie over zondagswer­k in het callcenter is nog niet beslecht bij KBC.
© belga De discussie over zondagswer­k in het callcenter is nog niet beslecht bij KBC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium