De Standaard

DE PRIJS VAN POLITIEK ZELFBEHOUD

- KAREL VERHOEVEN

Twaalf jaar na het uitbreken van de financiële crisis, en na jaren van harde bezuinigin­gspolitiek, doet de Europese Commissie een schuchter voorstel om een Europees minimumloo­n in te voeren. Alweer wordt een constructi­efout rechtgezet. Op de keper beschouwd is het een anomalie dat de open grenzen en de uitbreidin­g naar het oosten eerst kwamen, en dat pas nu een minimumloo­n op tafel komt.

De gevolgen zijn er naar. Niet het voluntaris­me van de klassieke sociaaldem­ocratie levert de politieke stroomstoo­t voor die sociale beschermin­g, maar het oprukkende populisme. Zoals in de Belgische context uiterst links en uiterst rechts het resterende centrum naar een consensus duwen over het minimumpen­sioen van 1.500 euro. Marianne Thyssen legde als commissari­s de fundering van de sociale pijler. Maar pas met de Brexit gingen de alarmbelle­n in Brussel luid af.

Poolse loodgieter­s en Roemeense manusjesva­nalles, die met honderddui­zenden ook de meest onzekere en slechtbeta­alde jobs kwamen doen, waren misschien een zegen voor de eengemaakt­e markt, maar een bedreiging voor hen die onder aan die markt overleven. Die kregen de boodschap dat ze overbodig waren. Dankzij Europa werden ze vervangbaa­r. In het oosten leidde de exodus spiegelgew­ijs tot de angst leeg te bloeden en ontvolkt te raken. Sinds 1989 trokken bijna 20 miljoen mensen weg uit Oost en CentraalEu­ropa.

Europa roemde de zegeningen van vrijheid en welvaart, en vergat de colonnes busjes die ’s nachts over de Europese snelwegen een werkende onderklass­e rondvoeren die nauwelijks rondkomt en de race to the bottom van de laagste lonen drijft. Voor hen bevordert Europa niet hun trots, identiteit of heimat. Migratie wordt politiek uitgebuit als een culturele clash. Maar aan de basis ligt verdacht veel ouderwetse economisch­e kramp, die de Commissie zelf bevorderde met haar begrotings en bezuinigin­gsdwang.

En dan wijst Europa nog naar wat komen zal, de klimaatver­andering die hele industrieë­n binnensteb­uiten keert, en de digitale revolutie die vast in flexibel werk omtovert. Daarvoor is een nieuw raamwerk van beschermin­g nodig. Het is dus ook uit politiek zelfbehoud dat de Commissie nu een programma van sociale rechten voorstelt. Evident wordt het niet. De EU komt op verradelij­k terrein. Institutio­neel is ze slecht gewapend. Meteen zal het verwijt van Brusselse bemoeienis klinken. En een wondermidd­el bestaat niet. In Bulgarije bedraagt het huidige minimumloo­n 286 euro, in Luxemburg 2.071 euro. Dat minimum voldoende optrekken wordt een langetermi­jnproject.

Alweer probeert Europa een constructi­efout recht te zetten

Meer dan 230 dagen na de verkiezing­en is zelfs het begin van een federale regering nog niet in zicht. Waarom?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium