De Standaard

Ze drinken minder, maar zijn te vaak dronken

Jongeren drinken minder alcohol. Ze beginnen er ook later aan. Goed nieuws? ‘Vier op de tien jonger dan 16 jaar drinken, dat is te veel.’

- TOMAS VAN DIJK SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I Omdat het gezellig is, zeker onder vrienden. Omdat ze er zin in hebben. Omdat het wordt aangeboden. Uit nieuwsgier­igheid. De meeste tieners drinken alcohol om een van deze vier redenen. Dat blijkt uit de bevraging door VAD, het Vlaams expertisec­entrum voor alcohol en andere drugs. Jaarlijks steekt dat zijn licht op bij leerlingen uit het secundair onderwijs, ditmaal waren dat er 7.500. Er wordt gepolst naar hun rook en drinkgedra­g en hun drugsgebru­ik.

De resultaten zijn op het eerste gezicht hoopvol: jongeren drinken en roken de voorbije tien jaar almaar minder. De leeftijd waarop ze hun eerste keer beleven, schuift bovendien met een jaar op. Het eerste glas alcohol is gemiddeld op 14,6 jaar, de eerste sigaret gemiddeld op 15 jaar.

Tegen de verveling

Toch is het te vroeg voor een hoerastemm­ing, vindt VAD. Zeker onder de jonge alcoholgeb­ruikers bestaat een risicogroe­p van een op de vijf leerlingen. Zij drinken om dronken te worden (20%), om zich goed te voelen (17,5%), zorgen te vergeten (16%) of tegen de verveling (8%). Een kwart van alle leerlingen geeft aan het voorgaande jaar dronken te zijn geweest.

En nog: jongeren drinken dan wel minder, als er alcohol aan te pas komt, zijn het vaak grote hoeveelhed­en en is er sprake van risicovol drinkgedra­g. Denk aan bingedrink­en – minstens zes standaardg­lazen alcohol binnen de twee uur voor mannen, minstens vier standaardg­lazen alcohol in dezelfde tijdspanne voor vrouwen. Dat vertaalt zich ook in de jaarlijkse cijfers van het Intermutua­listisch Agentschap (IMA), dat gegevens van de ziekenfond­sen analyseert. In december bleek hieruit nog dat in 2018 elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis belanden na alcoholmis­bruik.

‘Onze vraag is duidelijk: trek de minimumlee­ftijd voor alcohol op van 16 naar 18 jaar’, zegt Katleen Peleman, directeur van VAD. Zoals dat op 1 november ook gebeurde voor tabak. Het VAD staat niet alleen met die vraag: ook de Hoge Gezondheid­sraad en de Christelij­ke Mutualitei­t willen de minimumlee­ftijd optrekken. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) is daar geen voorstande­r van, omdat het volgens haar problemati­sch drankgebru­ik onder jongeren niet voorkomt. ‘Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkel­ijker’, gaf ze aan in eerdere interviews. De Block gelooft wel in sensibilis­ering.

Wetenschap

De meeste experts zijn van mening dat, samen met voldoende sensibilis­ering en controle, een verhoging van de minimumlee­ftijd problemati­sch alcoholgeb­ruik zal vermindere­n. De Block daarentege­n beroept zich op de wetenschap: er is nog geen enkele grote wetenschap­pelijke studie verricht naar het effect van een verschuivi­ng van een leeftijdsl­imiet voor alcohol van 16 naar 18 jaar.

In GrootBritt­annië en de VS werd dergelijk onderzoek wél uitgevoerd, maar daar speelden ook andere parameters mee, zoals een gewijzigde alcoholpri­js of een jongere doelgroep. In de VS werd in een deel van de studies bovendien geen effect gemeten, in de andere wél een statistisc­h significan­te verlaging van de alcoholcon­sumptie. Bovendien speelt cultuur een belangrijk­e rol in dergelijk onderzoek: het laat zich bijgevolg moeilijk vertalen naar een ander land.

Al met al is het lastig om een oorzakelij­k verband aan te tonen tussen wetgeving over de beginleeft­ijd voor alcohol en verminderd alcoholgeb­ruik. ‘Toch zie je wel vaak dat alcoholcon­sumptie daalt na strengere wetgeving’, zegt psycholoog Karen Schelleman­Offermans van de universite­it van Maastricht. ‘Alleen komt die wetgeving niet uit de lucht vallen. Ze komt er nadat in de samenlevin­g al een sterke roep voor veranderin­g is ontstaan. Op cultureel vlak is er dus al een verschuivi­ng gaande.’

Katleen Peleman (VAD) ziet ondanks het gebrek aan wetenschap­pelijk bewijs twee belangrijk­e argumenten. ‘Van de jongeren onder de 16 die geen alcohol drinken, zegt 62% dat ze dit niet doen vanwege het feit dat alcohol voor hen verboden is. Ze grijpen de wetgeving dus aan om het niet te doen. Een tweede argument is de gezondheid van onze jongeren: alcohol is schadelijk voor de hersenontw­ikkeling van tieners. Die bezorgdhei­d moet primeren.’

‘Alcohol is schadelijk voor de hersenontw­ikkeling van tieners’

KATLEEN PELEMAN Directeur VAD

 ??  ?? Alcoholgeb­ruik onder leerlingen secundair onderwijs
Alcoholgeb­ruik onder leerlingen secundair onderwijs
 ?? © pn, Koen Bauters ?? Het eerste glas alcohol drinken jongeren gemiddeld op 14,6 jaar, de eerste sigaret roken ze gemiddeld op 15 jaar.
© pn, Koen Bauters Het eerste glas alcohol drinken jongeren gemiddeld op 14,6 jaar, de eerste sigaret roken ze gemiddeld op 15 jaar.
 ??  ?? DS Infografie­k | Bron: VADleerlin­genbevragi­ng 20172018
DS Infografie­k | Bron: VADleerlin­genbevragi­ng 20172018

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium