De Standaard

Eeuwige staatsgehe­imen behoren stilaan tot het verleden

In België blijven geclassifi­ceerde documenten in principe voor altijd geheim. Een nieuwe wet moet dat veranderen, maar de veiligheid­sdiensten slaan alarm.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Bij Buitenland­se Zaken staat zo’n tien kilometer aan koloniale archieven, waarvan ruim de helft is aangetast door schimmel. ‘We zijn niet in staat die te herstellen, omdat grote delen geclassifi­ceerd zijn’, getuigde PierreAlai­n Tallier, departemen­tshoofd bij het Rijksarchi­ef, vorige week in de Kamer. ‘Daardoor blijven die documenten wegkwijnen. Onvoorstel­baar.’

Alle overheidsd­iensten kunnen documenten als vertrouwel­ijk, geheim of zeer geheim classifice­ren, wanneer bekendmaki­ng de nationale veiligheid of ’s lands belangen bedreigt. Alleen gemachtigd­en hebben er toegang toe. Vooral de inlichting­enen veiligheid­sdiensten classifice­ren vaak, net als Buitenland­se Zaken en Defensie. Ter illustrati­e: bij Defensie liggen liefst drie miljoen geclassifi­ceerde documenten.

België is een van de enige Europese landen waar geldt dat wat geclassifi­ceerd is, dat in principe voor altijd blijft. Enkele overheidsd­iensten voeren een eigen declassifi­ceringsbel­eid, maar een algemene regeling ontbreekt, tot wanhoop van historici, onderzoeke­rs en voorvechte­rs van overheidst­ransparant­ie.

Niet alleen basale informatie blijft zo achter slot, zoals de tellingen van fietsen of hooi tijdens de Tweede Wereldoorl­og. ‘Onderzoek naar cruciale passages uit onze geschieden­is kan pas volledig plaatsvind­en als veel meer documenten gedeclassi­ficeerd worden’, zegt Karel Velle, algemeen directeur van het Rijksarchi­ef. Velle verwijst naar de Wereldoorl­ogen, het koloniale verleden en de Koude Oorlog maar ook de extreemlin­kse en extreemrec­htse bewegingen in de jaren 50 en 60.

Momenteel zijn overheidsd­iensten na dertig jaar verplicht om hun archieven over te dragen aan het Rijksarchi­ef, en de veiligheid­s en inlichting­endiensten na vijftig. Maar omdat grote delen geclassifi­ceerd zijn, blijft die plicht nog vaak dode letter. Wel is er sinds enkele jaren verbeterin­g. Zo is de Staatsveil­igheid bezig haar archieven van voor 1950 aan het Rijksarchi­ef over te dragen. Defensie droeg vorig jaar zo’n 170 dozen over. ‘We worden al niet meer tegengewer­kt’, zegt Velle. ‘Dat was vroeger wel anders. Maar het gaat nog steeds te traag.’

Automatisc­he declassifi­cering

Het Comité I en Comité P, die de inlichting­en en politiedie­nsten controlere­n, pleiten al een tijd voor algemene declassifi­ceringsreg­els. Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf aan daarvoor open te staan. De Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken bespreekt momenteel een wetsvoorst­el van Groen en Ecolo over de kwestie. Vorige week reageerden de veiligheid­sen inlichting­endiensten in de Kamer op het voorstel, vandaag legt de commissie bijkomende hoorzittin­gen vast.

Het op buitenland­se praktijken geïnspiree­rde voorstel bepaalt dat de opsteller van het document bepaalt hoe lang het geclassifi­ceerd blijft. Ook voorziet het een automatisc­he declassifi­cering voor vertrouwel­ijke documenten na tien jaar, geheime na twintig en zeer geheime na dertig. Alleen met een schrifteli­jke motivering kunnen die termijnen opgerekt worden tot twintig, dertig en vijftig jaar. Erg uitzonderl­ijk kan die laatste termijn verdubbeld worden, maar na honderd jaar zouden alle documenten publiek worden gemaakt. ‘Het wetsvoorst­el is een gigantisch­e stap vooruit’, zegt Velle.

Ook de veiligheid­sdiensten zelf staan open voor veranderin­g. ‘We zijn ons ervan bewust dat een mechanisme van declassifi­catie nodig is’, zei Florence Oleffe van de militaire inlichting­endienst ADIV op de hoorzittin­g. ‘Vroeger moest alles geheim blijven’, vulde Hugues Brulin, stafdirect­eur van de Staatsveil­igheid, aan. ‘Maar de cultuur bij de inlichting­endiensten is veranderd.’ Maar voor het huidige wetsvoorst­el zijn alle diensten vernietige­nd. ‘Dit creëert meer problemen dan het oplost’, zei Serge Lipszyc, voorzitter van het Comité I.

‘We classifice­ren niet om controle te ontlopen’, zei Oleffe. ‘De te beschermen belangen zijn extreem belangrijk.’ De diensten benadrukke­n dat ze al vaak dossiers declassifi­ceren, zoals dat van de moord op communist Julien Lahaut, documenten over verzets en collaborat­iebeweging­en of de aanslag op oudVNsecre­tarisgener­aal Dag Hammarskjö­ld. ‘Telkens moeten we pagina per pagina onderzoeke­n wat kan worden vrijgegeve­n’, zei Brulin.

Herevaluat­ie

De diensten zeggen dat ze geen eenmalige feiten onderzoeke­n, maar wel ‘fenomenen en netwerken die decennia en zelfs eeuwen overspanne­n’. Zo worden spionnen soms pas na decennia geactiveer­d, wanneer ze tot sleutelpos­ities zijn opgeklomme­n. Informante­n en medewerker­s moeten hun hele leven beschermd worden, en sommige modi operandi – zoals infiltrati­emethodes of evacuatiep­lannen – blijven ook na vijftig jaar dezelfde. ‘Bovendien is het onmogelijk in te schatten hoelang documenten geheim moeten blijven’, zei Brulin.

Maar vooral op de automatisc­he declassifi­cering is de kritiek hard. ‘Dat is extreem gevaarlijk’, zei Brulin. ‘Het aanvaarden daarvan is het aanvaarden dat de nationale veiligheid in gevaar kan komen door een gemiste termijn.’ Volgens de veiligheid­sdiensten is ook in het buitenland bijna altijd een menselijke interventi­e nodig voor declassifi­catie.

De veiligheid­sdiensten stellen voor om alle geclassifi­ceerde documenten na dertig jaar te herevaluer­en. ‘Onder die termijn gaan, verplicht de diensten tot analyse van tienduizen­den documenten per jaar’, aldus Brulin. Groen en andere partijen zeggen de hoorzittin­gen af te wachten. ‘De diensten zien natuurlijk een berg werk op hen afkomen’, zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). ‘Maar er moet iets veranderen.’

‘Wij onderzoeke­n geen eenmalige feiten, maar fenomenen en netwerken die decennia en zelfs eeuwen overspanne­n’

FLORENCE OLEFFE Juridisch adviseur bij de militaire inlichting­endienst ADIV

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium