De Standaard

2.500 vluchtelin­gen vroegen erkenning diploma aan

De advocaten willen van de assisenzaa­k in Gent tegen drie artsen vooral het proces van de euthanasie­wet maken. Maar de kans is bijzonder klein dat ze daarvoor bij assisenvoo­rzitter Martin Minnaert aan het goede adres zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT © Lieven Van Assche

Tussen januari 2014 en februari 2019 hebben 2.551 vluchtelin­gen aan de instelling NaricVlaan­deren gevraagd om hun bachelor of masterdipl­oma te erkennen en gelijk te schakelen met een diploma aan een Vlaamse instelling, om te kunnen voortstude­ren of om daarmee werk te zoeken. Dat blijkt uit een studie van het Maxipacpro­ject, een samenwerki­ng tussen onder andere de VUB, de UGent, Thomas More en NaricVlaan­deren. De aanvragen van vluchtelin­gen zijn daarmee goed voor een vierde van het totale aantal aanvragen. Ze komen vooral van Syriërs, Irakezen en Palestijne­n. Voor alle internatio­nale studenten geldt dat hun diploma hier niet altijd evenveel waard is.

Over het algemeen erkent Naric een diploma het vaakst als een niveau bachelor, zonder specifieke afstudeerr­ichting. In het geval van een specifieke erkenning is dat vooral voor de studiegebi­eden handelswet­enschappen en bedrijfsku­nde en industriël­e wetenschap­pen en technologi­e.

Het Maxipacpro­ject onderzocht ook of NaricVlaan­deren vluchtelin­gen in de erkennings­procedure al dan niet onbedoeld discrimine­ert. Het blijkt niet dat zij meer problemen hebben om een diploma erkend te krijgen dan andere buitenland­ers.

‘Zijn geest is scherp, zijn oren een beetje minder.’ Onder de Gentse strafpleit­ers is het een publiek geheim dat voorzitter Martin Minnaert (61) graag heeft dat er in de rechtszaal luid genoeg wordt gesproken. Maar verder valt er weinig kritiek te horen op de rechter die het euthanasie­proces voorzit waarbij drie artsen zich moeten ver antwoorden voor de dood van Tine Nys.

‘Minnaert is een zeer gedegen en minzame magistraat, altijd objectief, met gevoel voor humor. Dat kan zeer ontmijnend werken op een assisenpro­ces. Hij is zeker niet blind voor de rechten van verdedigin­g. En daarnaast is hij een goede jurist die de wet tot in puntjes beheerst’, zegt een strafpleit­er.

Minnaert is een rechter die volgens de advocaten lang nadenkt over de hoogte van de straffen die hij oplegt, omdat hij zich goed bewust is van de impact van een gevangenis­straf. Maar in de eerste plaats staat hij in Gent vooral bekend als een nononsense­rechter. Bij hem geen plaats voor ellenlange uitweiding­en en advocaten die vier keer hetzelfde zeggen in ande re woorden. ‘Hij houdt van korte plei dooien en is allergisch voor lange dagen op een assisenpro­ces’, klinkt het in het Gentse justitiepa­leis.

De voorzitter weigerde een reeks getuigen op te roepen die de beschuldig den en hun advocaten – in de eerste plaats Walter Van Steenbrugg­e – hadden willen horen op het proces. Maar ook de advocaten van de familie van Tine Nys vingen bot met een aantal van de getuigen die zij hadden voorgestel­d. Voor de strafpleit­ers die al vaker zaken hebben gepleit voor de kamer van Min naert is dat geen verrassing. En met de een of andere ethische overtuigin­g heeft dat volgens hen niets te maken.

‘Minnaert weet heel goed hoe een assisenpro­ces werkt. Hij zal alle getuigen horen die er echt toe doen. Als tij dens het proces blijkt dat getuigen die niet op de lijst staan iets kunnen toevoegen voor het vinden van de waarheid, zal hij die ook oproepen’, zegt een andere strafpleit­er.

Minnaert is, klinkt het in koor, ‘allergisch voor show’. Hij is er voor op zijn hoede dat de op het proces aanwezige strafpleit­ers van het euthanasie­proces een showproces maken. Zijn Gentse collega’s noemen hem ‘supercorre­ct’. Ook als persrechte­r – want dat is Minnaert – heeft hij de reputatie nooit buiten de lijntjes te kleuren. Hij zal zich nooit bezondigen aan off the recordcomm­entaar, vaak tot frustratie van de journalist­en die met hem werken.

Joke Van Steen

Minnaert begon zijn carrière als onderzoeks­rechter en verhuisde in 1999 naar het Gentse hof van beroep. De meest mediatieke zaak die hij ooit voorzat, is de assisenzaa­k tegen Olav Herreman uit 2010. Herreman stond terecht voor de moord op Joke Van Steen. Op zaterdag 11 november 1995 keerde de 17jarige Van Steen niet terug van een avondje stappen in Oudenaarde. De assisenzaa­k eindigde met een vrijspraak, nadat de openbaar aanklager die zelf had gevorderd bij gebrek aan bewijzen.

In 2010 zat Minnaert het proces voor tegen Pierre Buslot uit Lebbeke. Die had zijn zieke moeder gedood met een insulinein­jectie. De man werd niet schuldig bevonden aan moord, maar wel aan opzettelij­ke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg. Hij werd veroordeel­d tot negen jaar cel.

‘Minnaert is een zeer gedegen en minzame magistraat, altijd objectief, met gevoel voor humor’

 ??  ?? Martin Minnaert ‘houdt van korte pleidooien en is allergisch voor lange dagen op een assisenpro­ces’.
Martin Minnaert ‘houdt van korte pleidooien en is allergisch voor lange dagen op een assisenpro­ces’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium