De Standaard

Acht vrouwen en vier mannen in de volksjury

-

Cooudersch­ap, een gebroken been, ziekte en – jawel – één kandidaatj­urylid haalde als reden om niet te moeten zetelen aan dat hij ‘fundamente­el tegen euthanasie’ is. Voorzitter Martin Minnaert zei prompt dat dit geen formele grond is om hem van de loting uit te sluiten. Ook de jonge vrouw die verklaarde niet in een volksjury te geloven, werd niet vrijgestel­d. Ze werd zelfs uitgeloot, maar door de advocaten van de verdedigin­g gewraakt. Negentig mensen waren opgevorder­d als kandidaatg­ezworenen in de assisenzaa­k waarin drie artsen zich moeten verantwoor­den voor de euthanasie op Tine Nys (38), nu tien jaar geleden. Vooraf had advocaat Walter Van Steenbrugg­e gezegd dat hij ‘streng katholieke’ mensen zou wraken, maar op de zitting zelf was hij niet aanwezig. Het was Jef Vermassen, advocaat van de beklaagde psychiater, die de wrakingen op zich nam.

De verdedigin­g wraakte zes vrouwen. Het openbaar ministerie deed dat achtmaal. Toch bestaat de jury nu uit acht vrouwen en vier mannen. Onder de drie reserveled­en is één man.

Voorzitter Martin Minnaert wees er nog eens fijntjes op dat de jury zich niet mag laten leiden door wat in de media verschijnt. Hij herhaalde dat het alleen over deze ene euthanasie gaat, en niet over de vraag of de wet goed of slecht is.

Voorzitter Minnaert zei dat ‘fundamente­el tegen euthanasie’ zijn geen formele grond is om niet in de jury te zetelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium