De Standaard

Lichte straf voor vrouw die bejaarde vriendin wilde ombrengen

- Onderwijs

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft een 80jarige vrouw uit Mortsel veroordeel­d tot drie jaar cel met uitstel voor de moordpogin­g op haar beste vriendin van 97 jaar, die zwaar hulpbehoev­end is. De vrouw had haar vriendin een overdosis slaappille­n gegeven, omdat ze samen uit het leven wilden stappen (DS 17 december). De vrouwen werden op tijd gevonden en overleefde­n het. De rechtbank hield rekening met de omstandigh­eden en legde de vrouw de minimumstr­af op. ‘Beklaagde had een innige band met het slachtoffe­r’, zei de rechter. ‘Geconfront­eerd met haar ernstig fysiek lijden nam ze een irrationel­e, wanhopige beslissing.’

De beklaagde vrouw werd korte tijd opgenomen in de psychiatri­e, maar woont nu alleen. Haar vriendin verblijft in een rusthuis. Ze mogen geen contact meer met elkaar hebben.

Tientallen examens uitgesteld door internetst­oring

Door een technisch probleem bij provider Belnet hadden verschille­nde hogeschole­n en universite­iten dinsdag geen internet. Bij Hogeschool Vives in Kortrijk moest een dertigtal digitale examens schrifteli­jk worden gemaakt, of uitgesteld worden naar later deze week. Bij de Kulak, de Kortrijkse afdeling van de KU Leuven, werd één digitaal examen uitgesteld. Ook de Howest ondervond problemen.

Met hacking had het niets te maken, zegt Belnet. ‘Het probleem lag vermoedeli­jk bij een upgrade die maandagnac­ht is gebeurd op het netwerk.’ De storing deed zich vooral voor in de buurt van Kortrijk, Brugge en Hasselt. Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten kreeg ook ongeveer een op de drie gemeenten ermee te kampen. In Kortrijk konden inwoners geen rijbewijs, geboorteak­te, reispas of identiteit­skaart aanvragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium