De Standaard

‘Dit is de elite die op straat komt’

In Iran protestere­n betogers al vier dagen op rij tegen het regime. Vooral de hoogopgele­iden herkennen zich in de slachtoffe­rs van de vliegtuigc­rash.

- CORRY HANCKÉ © Atte Kenare/afp

‘Als je deelneemt aan een betoging, bedek je gezicht. Neem geen gsm mee, pas op voor camera’s aan de bankkantor­en. Verlaat de groep niet, ontwijk eenzame straten. Blijf weg uit de buurt van politiekan­toren, want zij hebben de opdracht om op verdachte personen te schieten.’

Deze veiligheid­stips vind je op de Facebookpa­gina van een van de Iraanse betogers die al vier dagen

op rij protestere­n tegen het regime. De woede brak uit toen bekend werd dat het Iraanse regime dagenlang had verzwegen dat de raketten die vorige woensdag een Oekraïens vliegtuig neerhaalde­n, door eigen militairen waren afgeschote­n. Aan boord zaten 176 slachtoffe­rs, onder wie veel hoogopgele­ide Iraniërs. Het ongeluk gebeurde vijf dagen nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani door een Amerikaans­e drone was gedood. Voor de dood

van Soleimani kondigde het regime drie dagen nationale rouw af, voor de 176 slachtoffe­rs geen enkele.

‘Tsjernobyl van Iran’

‘De betogers die nu op straat komen, identifice­ren zich met de inzittende­n van het neergehaal­de vliegtuig. Deze dagen laten vooral de hoogopgele­iden en de intellectu­elen van zich horen – de elite’, zegt de IraansFran­se professor Azadeh Kian aan de telefoon vanuit Parijs. ‘Zij ergeren zich mateloos aan de arrogantie van de Iraanse leiders die vinden dat ze geen verantwoor­ding moeten afleggen voor de dood van zo veel Iraniërs. Het heeft ook lang geduurd voor het regime de verantwoor­delijken heeft gestraft.’

Gisteren maakte Teheran bekend dat het mensen had gearrestee­rd die verantwoor­delijk zouden zijn voor het neerschiet­en van het Oekraïense toestel, maar professor Kian betwijfelt of bij de gearrestee­rden de echte verantwoor­delijken zitten. ‘Tot nu is niemand van de Revolution­aire Garde opgepakt, en geen enkele hoge militaire leider heeft ontslag moeten nemen.’ Het toont volgens Kian dat de Iraanse leiders het gevoel hebben dat ze zich alles kunnen permittere­n. Toch gelooft ze niet dat de protesten het land in rep en roer zullen zetten. Sommige Amerikaans­e media schreven dat de vliegtuigc­rash het ‘Tsjernobyl van Iran’ zou kunnen worden, met andere woorden het moment waarop de bevolking niet langer de leugens of het stilzwijge­n van het regime aanvaardt.

Het is voor buitenstaa­nders moeilijk om zicht te krijgen op de woede van de bevolking, omdat buitenland­se media geweerd worden en de Iraanse media niet betrouwbaa­r zijn. De filmpjes en de berichten op Facebook zijn ook geen maatstaf, aangezien ze door de betogers zelf worden gepost. Volgens professor Kian, die geregeld belt met haar familie en vrienden in Iran, worden deze kleinschal­ige protesten in enkele steden niet overgenome­n door het gros van de bevolking. ‘Dit is niets in vergelijki­ng met de betogingen van vorig jaar in november toen in 102 steden gedemonstr­eerd werd’.

Spion

Eind vorig jaar dreef de economisch­e crisis de Iraniërs op straat. Het waren de armen en mensen uit de middenklas­se, die voelden dat ze de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen. Die protesten waren toen in grote mate gericht tegen het buitenland­se beleid van het regime. De betogers vonden het schandalig dat Iran wél geld kon geven aan zijn bondgenote­n in de regio, terwijl er in het binnenland grotere noden waren. ‘Die armere mensen blijven nu thuis. Zij zijn te druk bezig met overleven, ze voelen zich niet verwant met de “welgesteld­e’’ Iraniers die op vlucht PS752 naar Canada zaten’.

Veel Iraniërs die vorig jaar hun nek hebben uitgestoke­n, durven nu niet meer op straat komen. Bij de opstanden vorig jaar heeft het regime keihard uitgehaald. Amnesty Internatio­nal stelt in een

‘Tot nu toe is niemand van de Revolution­aire Garde opgepakt. Geen enkele hoge militaire leider moest ontslag nemen’

AZADEH KIAN Professor sociologie

gers zijn neergescho­ten en dat duizenden gewond raakten. Getuigen vertelden aan Amnesty hoe de politie de ziekenhuiz­en binnenviel om de gewonde betogers mee te nemen en hen alle medische hulp te ontzeggen. ‘De meesten zijn doodsbang’, zegt Kian.

Ze is de zoveelste die er niets voor voelt om aan de redactie van

De Standaard namen of telefoonnu­mmers te geven van mensen die nu protestere­n. ‘Als je in deze woelige tijden met buitenland­se journalist­en praat, word je beschouwd als een spion’, zegt ze.

 ??  ?? Iraanse studenten tonen hun woede over het neerhalen van een Oekraïens passagiers­vliegtuig nabij Teheran.
Iraanse studenten tonen hun woede over het neerhalen van een Oekraïens passagiers­vliegtuig nabij Teheran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium