De Standaard

Haftar loopt weg van ‘peetvaders’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK © afp

Erdogan heeft gedreigd de Libische krijgsheer Khalifa Haftar ‘een lesje te leren’, nadat Haftar gisterocht­end is weggewande­ld van een topoverleg in Moskou.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, en zijn Russische collega Vladimir Poetin werpen zich steeds meer op als de ‘peetvaders’ van het aanhoudend­e conflict in Libië. Vorige week besloten ze gezamenlij­k dat er in Libië een bestand zou komen, en nadat dat zondag was ingegaan – het wordt min of meer gerespecte­erd – brachten ze maandag de strijdende partijen samen in Moskou om het staakthetv­uren te formaliser­en.

Een directe ontmoeting tussen de vechtende rivalen kwam er niet, al daagden beide partijen wel op. De ‘regering van het nationaal akkoord’ (GNA) van premier Fayez alSarraj wordt nog altijd internatio­naal erkend, maar controleer­t weinig meer dan de hoofdstad Tripoli en de omliggende kust. Haftar voert sinds april met zijn ‘Libische Nationale Leger’ (LNA) vanuit het oosten een grootschee­ps offensief en belegert Tripoli.

Erdogan en Poetin steunen elk hun bondgenoot. Turkije hielp de GNA van Sarraj met drones en voertuigen, en besloot vorige week ook soldaten – en ingehuurde Syrische rebellen – te sturen om de regering in Tripoli overeind te houden. Rusland vecht aan de kant van generaal Haftar met – volgens Turkije – zo’n 2.500 huurlingen van het beruchte Russische privébedri­jf ‘Wagner’, wat het Kremlin overigens ontkent.

De hoop dat de ‘peetvaders’ de strijdende partijen in Moskou tot een handtekeni­ng zouden kunnen verleiden, of dwingen, bleek ijdel. Haftar liet maandagavo­nd weten nog eens te moeten nadenken over het voorliggen­de document en vertrok gisterocht­end. Aan nieuwszend­er Al Arabiya zou hij hebben laten weten dat het ‘ontwerpakk­oord veel van de eisen van het Libische leger negeert’.

Capriolen

Dat Haftar zijn bondgenoot Poetin in de kou laat staan, komt voor sommigen als een verrassing. ‘Toch zijn er weinig Libiëwatch­ers verbaasd over Haftars capriolen in Moskou’, schrijft experte Mary Fitzgerald op Twitter. ‘Hij heeft daar, zacht gezegd, aanleg voor. De redenen voor zijn vertrek gaan van het persoonlij­ke via de stand van zaken in Libië tot zijn externe bondgenote­n. Vooral belangrijk daarbij zijn de Verenigde Arabische Emiraten.’

Haftar wordt pas sinds kort openlijk gesteund door Poetin, maar wel al jaren door buurland Egypte en door de Golflanden SaudiArabi­ë en de Emiraten. Blijkbaar zijn zij minder overtuigd van de onderhande­lingspogin­gen van Poetin en Erdogan, en financieel en militair belangrijk­er voor Haftar dan Rusland.

Erdogan dreigde er gisteren alvast mee ‘de couppleger Haftar het lesje te leren dat hij verdient, als hij zijn aanvallen tegen de legitieme regering en onze broeders in Libië hervat’. Door de exit van Haftar uit Moskou rijzen er ook vragen over de plannen voor een

Libiëtop die komende zondag is gepland in Berlijn. Daar zouden, onder de vleugels van de Verenigde Naties, de strijdende partijen tot een duurzamer akkoord moeten komen. Behalve de EUleiders en presidente­n uit de regio rond Libië – zoals uit Algerije – hadden ook Erdogan en Poetin hun komst al aangekondi­gd.

Volgens Haftar zou het ontwerpakk­oord veel van de eisen van het Libische leger negeren

 ?? (r.) © afp ?? De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu staat aan de kant van Khalifa Haftar
(r.) © afp De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu staat aan de kant van Khalifa Haftar
 ??  ?? Erdogan hielp premier Fayez alSarraj (l.) met drones, voertuigen en soldaten.
Erdogan hielp premier Fayez alSarraj (l.) met drones, voertuigen en soldaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium