De Standaard

Johnny Depp en Damien Chazelle naar Filmfestiv­al Berlijn

- JEROEN STRUYS © rr

Damien Chazelle, regisseur van ‘La la land’, stelt op het filmfestiv­al van Berlijn zijn muzikale tvserie voor, ‘The Eddy’. Johnny Depp zal er ook zijn.

Johnny Depp is het gewend om voor de lens te staan, maar hij heeft nu ook kunnen ervaren wat het is om aan de andere kant te staan. Voor de Britse film Minamata kroop hij in de huid van de legendaris­che fotograaf W. Eugene Smith. Die maakte in 1971 een fotoessay over kwikvergif­tiging door een fabriek nabij het Japanse Minamata. Hij bekocht het met zijn leven, maar de foto’s worden weleens beschouwd als de start van de milieubewe­ging. De film is aangekondi­gd als een van de galapremiè­res op het nakende filmfestiv­al van Berlijn.

Een andere opzienbare­nde première is die van Last and first men, de eerste maar helaas ook laatste film geregissee­rd door Jóhann Jóhannsson. De IJslandse componist stond bekend om zijn onwereldse soundtrack­s bij films als Sicario en Arrival, voor hij bijna twee jaar geleden overleed, 48 jaar oud. De film begon als een videoproje­ctie bij liveuitvoe­ringen van zijn muziek, maar is nu postuum afgewerkt tot een documentai­re met de vertelstem van Tilda Swinton. Voor de beelden trok Jóhannsson een maand door de Balkan om er spomeniks te filmen: oorlogsmon­umenten op de plek van slachtpart­ijen en concentrat­iekampen.

Eerder werd al bekendgema­akt dat Jeremy Irons dit jaar voorzitter is van de jury die de Gouden Beer mag uitdelen. De 70ste Berlinale opent op 20 februari met Pinocchio, een verfilming van het oorspronke­lijke boek, met Roberto Benigni als Gepetto. Matteo Garrone, de regisseur van Gomorra en Dogman, zal ongetwijfe­ld zijn eigen toets geven aan het bekende en door Disney opgeschoon­de verhaal.

De Berlinale wordt dit jaar voor het eerst georganise­erd met een nieuwe artistiek directeur, Carlo Chatrian. Van hem wordt een meer artistieke keuze verwacht dan tijdens de achttien jaar onder Dieter Kosslick. De komende weeen Netflixree­ks van de regisseur van ‘La la land’. ken zou dat duidelijk moeten worden, wanneer meer van het programma bekendgema­akt wordt.

Het meest wordt misschien nog wel uitgekeken naar een tvserie die op het filmfestiv­al in première zal gaan. Dat gebeurt niet in competitie, maar als onderdeel van de Europese ‘Film Market’, waar tvzenders en filmdistri­buteurs deals sluiten. De regisseur van First

man en La la land, Damien Chazelle, heeft de eerste twee aflevering­en geregissee­rd van The Eddy. Het zou gaan om een musical in Parijs met André Holland (Moonlight) als een Franse uitbater van een jazzclub die problemen krijgt met schuldeise­rs. Ook de Poolse Joanna Kulig, bekend van auteursfil­m Cold war, speelt mee in deze Franse productie van Netflix.

 ??  ?? ‘The Eddy’:
‘The Eddy’:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium