De Standaard

Weg met de streetwear

Nadat ze enkele seizoenen de kaart trok van de streetwear, bracht de modeweek van Milaan weer tijdloze mode voor de zakenman, zoals wollen mantels en stijlvolle pakken. Ook gerecyclee­rde materialen waren sterk aanwezig.

- LUT CLINCKE © afp © catwalkpic­tures.com © catwalkpic­tures.com © catwalkpic­tures.com © catwalkpic­tures.com

Vorig seizoen gaf de mannenmode­week in Parijs al het signaal dat streetwear binnen de luxelabels over zijn hoogtepunt heen is. Dat werd afgelopen week bevestigd in Milaan. Specialist­en in mannenpakk­en zoals Ermenegild­o Zegna, Corneliani en andere keerden dit seizoen terug naar hun roots: tijdlief klein konijntje. loze pakken en mantels in rijke materialen, en lederen schoenen en laarzen. Zelfs de goede oude loden mantel is terug van weggeweest.

Nieuwe inzichten

Het pad van de streetwear dat de fabrikante­n de voorbije seizoenen bewandeld hebben, heeft hen wel nieuwe inzichten opgeleverd. De klassieke pakken die ze nu brengen, zijn jonger en moderner geworden, met hier en daar een knipoog naar de sportswear, zonder daarom echt hybride te zijn. Op die manier kunnen ze verschille­nde generaties mannen bekoren.

Naast het tijdloze zwart, marineblau­w en grijs, waren er opvallend veel warme kleuren te zien. Alle tinten bruin passeerden de revue, naast bordeaux, oker, geel en kaki. De casual outfits gaan resoluut voor comfort: we noteerden veel knus breiwerk, van gebreide joggings tot kleurige jacquardtr­uien. Jassen in teddy of in harige wol, maar ook veel fluweel, bezorgen de mannenmode een zacht kantje.

Gucci, dat voor het eerst sinds jaren weer een show gaf tijdens de mannenmode­week, zette ook het beeld van de zachte man neer. Alessandro Michele, de creatieve directeur van het merk, bracht een mix van herwerkte mannenklas­siekers en zachte truien met geborduurd­e katten en kuikentjes en vertederen­de boodschapp­en, zoals ‘mon petit chou’.

Michele zette jaren geleden de toon op het vlak van genderneut­rale mode, een trend die leidde tot gemengde defilés. Sommige modehuizen showden hun vrouwen en mannencoll­ecties samen om de synergie in de verf te zetten. Dit seizoen kwamen verscheica­sual comfortabe­l. en dene modehuizen daarop terug. Uitzonderi­ng op de regel was Versace, dat de mannencoll­ectie pas in februari showt, samen met de vrouwencol­lectie. Heeft het ermee te maken dat de mannenmode weer resoluut mannelijk wordt? Of mist de mannenmode de nodige aandacht wanneer ze samen met de vrouwenmod­e geshowd wordt?

Feit is dat modehuizen zoals Salvatore Ferragamo weer aanwezig waren in Milaan met alleen mannenmode. De collectie van Ferragamo was geïnspiree­rd op zes mannelijke archetypes: de matroos, de soldaat, de surfer, de motard, de racepiloot en de zakenman. Mannenmode van alle tijden dus, die lang gedragen kan worden.

Miuccia Prada inspireerd­e zich voor haar collectie op de werkende man. Denk pakken, maar ook de klassieke duffelcoat­s, de pilotenjas en andere klassieker­s uit de mannengard­erobe, gecombinee­rd met blitse accessoire­s in knalgeel. Toen de modellen aan het einde van het defilé kriskras door elkaar liepen op een geënscenee­rd plein, leek het wel een realistisc­he weerde werkende man. waar paard? gave van een Italiaanse tijdens de spitsuren. piazza

Recyclage als statement

Ook Ermenegild­o Zegna, die de laatste seizoenen focuste op luxestreet­wear, keerde terug naar de mooie klassieker­s, maar dan wel met een eigentijds­e twist, zoals kostuumjas­sen met een asymmetris­che wikkelslui­ting en kostuumbro­eken die vastgemaak­t waren aan de schoenen. De belangrijk­ste vernieuwin­g schuilde in de materialen, die grotendeel­s gerecyclee­rd waren. Onverkocht­e kleren werden tot nieuwe omgevormd. Van productiea­fval werden nieuwe stoffen gemaakt – niet alleen van wolresten, ook van nylon. Sommige stoffen waren handgeweve­n in sociale ateliers.

Ook Armani bracht, binnen de Emporio Armanicoll­ectie, een lijn die volledig gemaakt was van gerecyclee­rde materialen.

Mode zal altijd een impact hebben op het milieu, maar door te recycleren en opnieuw duurzame stukken aan te reiken die ontworpen zijn om lang te dragen, zet de sector een stap in de goede richting.

Jassen in teddy of in harige wol, maar ook veel fluweel, bezorgen de mannenmode een zacht kantje

ar

 ??  ?? Gucci:
Dolce & Gabbana:
Prada:
Gucci: Dolce & Gabbana: Prada:
 ??  ?? Etro: is mijn
Ferragamo: mannelijk chetype.
Etro: is mijn Ferragamo: mannelijk chetype.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium