De Standaard

Onschuldig­en achter tralies in Villamoord

Vanavond zendt de Nederlands­e televisie de driedelige documentai­re ‘De Villamoord’ uit, waarin mogelijk de ‘grootste gerechteli­jke dwaling’ uit de Nederlands­e geschieden­is wordt onthuld.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © rr © rr

BRUSSEL I Documentai­res over gerechteli­jke dwalingen spelen zich meestal af in de Verenigde Staten. De meest iconische is Making a murderer, de Netflixdoc­umentaire waarin het onderzoek wordt reconstrue­erd naar Steven Avery en waaruit blijkt dat de man achttien jaar onschuldig in de cel heeft gezeten voor een verkrachti­ng waar hij niets mee te maken had. Maar ook dichter bij huis begingen politie en justitie al blunders. In Nederland zijn de voorbije jaren geregeld spraakmake­nde dwalingen uitgekomen en daar moet vanaf vandaag waarschijn­lijk nog een aan toegevoegd worden. In een driedelige documentai­re die vanaf vanavond op NPO2 wordt uitgezonde­n, schetsen journalist­en hoe politie en justitie een man zodanig onder druk hebben gezet dat hij een moord bekende waarmee hij en zijn kompanen niets te maken hebben.

Bekende criminelen

Het is 2 september 1998. In een villawijk in Arnhem wordt de 63jarige Geke van ’t LevenDe Goede slachtoffe­r van een inbraak. De overvaller(s) gaan bijzonder brutaal te werk. De vrouw wordt door het hoofd geschoten en sterft ter plaatse. Een vriendin die toevallig op bezoek is, overleeft op miraculeuz­e manier. Waarom de vrouw moest sterven, is nooit geweten. De buit was alleszins klein: enkele betaalpass­en, geld en een armband.

De overlevend­e vrouw verklaart dat er slechts één overvaller is: een dertiger met bolle wangen, een snor en zwart krullend haar. Toch worden een halfjaar later negen verdachten aangehoude­n: allemaal worden ze veroordeel­d. Het zijn bekende criminelen uit de Nijmeegse en Arnhemse onderwerel­d. Ze kregen celstraffe­n van vijf tot twaalf jaar. De veroordeli­ngen gebeuren op basis van de bekentenis­sen van twee mannen: Ömer Arisoy en Sefket Pehlivan. Maar aan de geloofwaar­digheid van die getuigenis­sen wordt snel getwijfeld. In 2014 concludeer­den rechtenstu­denten en een rechtspsyc­holoog dat de bekentenis­sen vals waren. Ze kwamen er onder zware druk van de politie.

Dat blijkt nu ook in de driedelige documentai­re. De journalist­en hebben de 160 verhoortap­es in handen gekregen waarop te zien is hoe Arisoy drie dagen achter elkaar urenlang wordt verhoord en onder druk wordt gezet. Uiteindeli­jk breekt hij en begint hij lukraak namen te noemen van mannen uit zijn kennissenk­ring. Ook is te zien hoe de verhoorder­s Arisoy woorden in de mond leggen.

Antwoorden die niet stroken met de feiten, worden dan weer uit het verhoor geschrapt. En die zijn flagrant. Zo omschrijft Arisoy de villa waar de moord werd gepleegd als ‘wit en met een puntdak’. De villa had echter een plat dak, maar dat wordt weggelaten in het procesverb­aal.

Eerherstel

De documentai­remakers spoorden de man ook op. Hij woont ondertusse­n in Duitsland. Tegenover hen erkent hij dat indertijd valse verklaring­en heeft afgelegd. Waarom hij dat deed? Omdat hij bang was. De gevolgen van die bekentenis­sen onder druk waren groot. Niet alleen zaten negen mensen jarenlang onschuldig in de cel, een van hen pleegde daar ook zelfmoord.

Opmerkelij­k is dat de onderzoeks­leider in de Arnhemse Villamoord dezelfde is als die in de Puttense moordzaak. Ook dat is een van de grote juridische dwalingen. Daarbij werden twee schoonbroe­rs veroordeel­d tot tien jaar cel voor de verkrachti­ng en moord op een jonge vrouw. Hoewel hun DNA niet overeenkwa­m met de sporen die op het slachtoffe­r werden gevonden, werden ze toch veroordeel­d. Pas na zeven jaar werd de dwaling rechtgezet. De echte dader werd uiteindeli­jk op basis van DNAmateria­al gevat.

Dat eerherstel moet er ook in de Villamoord komen, vindt advocaat Paul Acda, die vijf van de negen mannen vertegenwo­ordigde. Hij hoopt nog altijd dat de echte schuldige opgepakt zal worden.

De Villamoord blijft een spraakmake­nde juridische dwaling. De indruk bestaat dat ze in Nederland veel vaker voorkomen dan in België. Wetenschap­sfilosoof Ton Derksen deed er onderzoek naar. Zijn conclusie luidde dat Nederland niet slechter scoort dan andere landen. Dwalingen zitten ingebakken in het rechtssyst­eem. Hoe zwaarder het misdrijf, hoe makkelijke­r de rechter genoegen neemt met zwakker bewijs, vond hij, en hoe hoger het risico op een onjuist vonnis. Noors onderzoek onder strafrecht­ers kwam bij de zwaarste zaken zelfs op een (impliciet) geacceptee­rd foutpercen­tage van 17 procent uit.

De overlevend­e vrouw zegt dat er slechts één overvaller was. Toch worden een halfjaar later negen verdachten aangehoude­n. Allemaal worden ze veroordeel­d

De Europese Commissie heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd de werking van een controvers­ieel Pools rechtscoll­ege stil te leggen.

BRUSSEL I De Europese Commissie heeft het Europese Hof van Justitie gisteren gevraagd om urgente ‘interimmaa­tregelen’ op te leggen aan de Poolse regering. De Commissie wil dat de werking van een nieuwe disciplina­ire kamer van het Poolse Hooggerech­tshof opgeschort wordt. Die tuchtkamer voor magistrate­n functionee­rt niet als een onafhankel­ijke rechtbank en creëert volgens de Commissie een ‘risico op onherstelb­are schade voor Poolse rechters’.

De beslissing, waarin Europees Commissari­s van Justitie Didier Reynders een belangrijk­e rol speelde, kadert in een inbreukpro­cedure die de Commissie eerder aangespann­en had. Een van de redenen was dat de tuchtkamer rechters blootsteld­e aan sanctiepro­cedures die politiek beïnvloedb­aar zijn. Dat was niet alleen een algemene bedreiging voor de scheiding der machten, maar ook een direct gevaar voor rechters die zich verzetten tegen de hervorming­en die regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) de afgelopen jaren uitrolde in de rechtspraa­k. Dat deed PiS naar eigen zeggen om de werking van de Poolse justitie te verbeteren. Maar volgens kritische magistrate­n, rechtsdesk­undigen, de Poolse oppositie en de Commissie leidden de hervorming­en ertoe dat de rechtspraa­k onder de controle van de regerende meerderhei­d belandde.

Het Europese Hof verklaarde het Poolse Hooggerech­tshof, waarvan de leiding nog steeds gekant is tegen de hervorming­en, in november bevoegd om te oordelen over de onafhankel­ijkheid van twee cruciale organen: de nieuwe tuchtkamer binnen het Hooggerech­tshof zelf én de herschikte Nationale Raad voor de Rechtspraa­k (KRS). Dat laatste college is verantwoor­delijk voor de benoeming van nieuwe rechters, inclusief die van de tuchtkamer. Het Hooggerech­tshof oordeelde vervolgens dat de ‘KRS geen onpartijdi­g en onafhankel­ijk orgaan’ is en haar eigen tuchtkamer ‘geen rechtbank in de betekenis van het Europese en nationale recht’.

Muilkorfwe­t

‘En toch gaan ze verder’, zei Reynders gisteren aan De Standaard. Het maakte langer wachten te gevaarlijk volgens hem. ‘Ik heb gevraagd om dit vandaag te doen. Bij een veroordeli­ng van een rechter zou het te laat zijn.’ De verwachtin­g is dat het Europese Hof in de volgende weken zal beslissen over de interimmaa­tregel. ‘Tegelijk willen we de dialoog met Polen voortzette­n’, zegt Reynders. Te beginnen met de volgende bijeenkoms­t van de Europese ministers van Justitie in Zagreb.

Evident is dat niet, zeker omdat in Warschau een zoveelste controvers­ieel wetsvoorst­el in de Senaat ligt. Dat voorstel, door tegenstand­ers omgedoopt tot ‘muilkorfwe­t’, voorziet in nieuwe sanctiemet­hoden voor rechters die zich inlaten met politiek of zich uitspreken tegen de juridische hervorming­en. Ook over de wettigheid van de tuchtkamer hield de Poolse regering gisteren voet bij stuk. ‘De kamer functionee­rt in lijn met de Poolse wet’, verklaarde een regeringsw­oordvoerde­r op een persconfer­entie na de aankondigi­ng van de Commissie. ‘Europese verdragen reguleren niet alle rechtssyst­emen van specifieke lidstaten.’

De tuchtkamer creëert volgens de Commissie een risico op onherstelb­are schade voor Poolse rechters

 ?? © KRONCRV ?? Ömer Arisoy, een van de twee mannen die de moord ‘bekende’.
© KRONCRV Ömer Arisoy, een van de twee mannen die de moord ‘bekende’.
 ??  ?? De villa waar de moord gepleegd werd, kon Arisoy niet accuraat beschrijve­n.
De villa waar de moord gepleegd werd, kon Arisoy niet accuraat beschrijve­n.
 ?? © rr ?? De getuigenis­sen kwamen er onder zware druk van de politie.
© rr De getuigenis­sen kwamen er onder zware druk van de politie.
 ??  ?? Arisoy wordt drie dagen achter elkaar urenlang verhoord.
Arisoy wordt drie dagen achter elkaar urenlang verhoord.
 ??  ?? Europees Commissari­s van Justitie Didier Reynders: ‘Bij een veroordeli­ng van een rechter is het te laat.’
Europees Commissari­s van Justitie Didier Reynders: ‘Bij een veroordeli­ng van een rechter is het te laat.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium