De Standaard

Orban brak Europese regels met ngowet

-

De Hongaarse ngowetgevi­ng is mogelijk ‘stigmatise­rend’ en in strijd met Europese regels, volgens de advocaatge­neraal van het Europese Hof van Justitie.

BRUSSEL I Een controvers­iële Hongaarse wet die de werking van ngo’s aan nieuwe regels onderwierp, is in strijd met het Europese recht. Dat heeft Manuel Campos SanchezBor­dona, advocaatge­neraal bij het Europese Hof van Justitie, besloten. De rechters van het Hof volgen doorgaans het advies van de advocaatge­neraal. De wet bepaalde dat ngo’s die jaarlijks meer dan 7,2 miljoen forint (2.200 euro) aan buitenland­se fondsen ontvangen, internatio­nale donors en giften boven 1.500 euro bekend moeten maken. Ook moesten ze zich in al hun publicatie­s omschrijve­n als ‘organisati­e die steun uit het buitenland ontvangt’.

Volgens de Hongaarse regering was dit nodig om de cashflow naar organisati­es met buitenland­se financieri­ngsbronnen transparan­ter te maken. Tegenstand­ers zagen de wet als onderdeel van een intimidati­ecampagne tegen de critici van de nationaalc­onservatie­ve Orban. In een land waar veel burgers openlijke confrontat­ie met de autoriteit­en mijden, zijn ngo’s die het aandurven om misstanden rond mensenrech­ten of corruptie te bekritiser­en, vaak sterk afhankelij­k van buitenland­s geld. Door die financieri­ng aan banden te leggen, trad Orban volgens hen in de voetsporen van de Russische regering.

De Europese Commissie zag de wet als een inbreuk op het vrij verkeer van kapitaal in de unie én op een aantal grondrecht­en, zoals het respect voor het privéleven, de beschermin­g van persoonlij­ke gegevens en de vrijheid van vereniging. De advocaatge­neraal volgt de Commissie in die inschattin­g. De publicatie van gegevens over donaties kan ‘een stigmatise­rend effect’ hebben, ‘omdat ze een ideologisc­he affiniteit uitdrukken die compromitt­erend kan zijn in de Hongaarse nationale context’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium