De Standaard

Luisteren naar de burgers

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Liters inkt zijn er de voorbije jaren gevloeid over de kloof tussen de politiek, de media en een deel van de burgers. Door die kloof kwam bijvoorbee­ld de overwinnin­g van Trump of de Brexit erg onverwacht. De media en politici hadden een deel van de bevolking, ruwweg de verliezers van de globaliser­ing, niet goed in beeld. Voor de centrale banken geldt hetzelfde: hun modellen missen ook een deel van de economisch­e realiteit en hoe die door ‘gewone mensen’ wordt beleefd.

Het is de reden waarom de meest prestigieu­ze centrale bank ter wereld, de Amerikaans­e Federal Reserve, onder impuls van voorzitter Jerome Powell, uit haar spreekwoor­delijke ivoren toren neerdaalde en veertien ‘Fed Listens’ organiseer­de, overlegses­sies tussen topmensen van de bank enerzijds en mensen uit de lagere middenklas­se, armoedeorg­anisaties of kleine ondernemin­gen anderzijds. De bedoeling was om het monetaire beleid te bespreken en te peilen naar reacties op de beslissing­en van de Fed, zoals rentedalin­gen. Want de centrale banken worden weliswaar bevolkt door de knapste koppen, meesters in het analyseren en modelleren van economisch­e data, hun theorieën stuiten steeds meer op hun limieten. Een van die theorieën is dat een krappe arbeidsmar­kt tot hogere lonen en inflatie moet leiden. In werkelijkh­eid ligt de (loon)inflatie veel lager dan vooropgest­eld. Het blijft een raadsel waarom de lonen in de VS bij het lage werklooshe­idsniveau van 3,5 procent nauwelijks stijgen.

De Britse zakenkrant Financial Times ging, naar aanleiding van die ‘Fed Listens’, praten met de Federal Reserve. De bankiers omschreven die gesprekken als ‘zeer leerzaam’. Ze leerden eruit dat hun modellen te veel vanuit een homogene, gelijke werkelijkh­eid uitgaan. Zo hebben mensen die te arm zijn om een lening te krijgen, maar weinig aan een verlaagde rente. Ze vrezen veel meer een prijsstijg­ing van bijvoorbee­ld de school en gezondheid­skosten dan van pakweg een jeansbroek. In de basismodel­len valt dat allemaal onder de noemer ‘kerninflat­ie’.

Sterker: de centrale bankiers liggen wakker van een te lage inflatie en willen niets liever dan het prijsnivea­u op te krikken via een soepel monetair beleid. De bewoners van de arme buurten daarentege­n vinden het net fijn dat de prijzen niet te veel stijgen, omdat hun lonen vaak niet volgen. Het economisch­e herstel dat duidelijk te zien is in de statistiek­en, wordt in veel buurten nauwelijks als een verbeterin­g ervaren.

De Federal Reserve zoekt nu een manier om dit soort getuigenis­sen te incorporer­en in haar beleidsbes­lissingen. Ze lijkt alvast van plan om door te gaan met de overlegmom­enten met de burgers. Ook de ECB maakt dit jaar een grondige evaluatie van haar werking en haar monetaire beleid. Nog meer dan de Federal Reserve kampt de ECB met het probleem dat de inflatie veel lager ligt dan ze via haar monetaire beleid betracht. Misschien is een ‘ECB Listens’ geen slecht idee.

De Fed gaat praten met de man in de straat om na te gaan hoe haar maatregele­n ervaren worden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium