De Standaard

We blijven langer bij dezelfde baas, ondanks de krappe arbeidsmar­kt

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Werknemers en werkgevers blijven elkaar nu langer trouw dan tien jaar geleden.

Werknemers werken gemiddeld tien jaar en tien maanden voor dezelfde werkgever. Dat is langer dan in 2009, toen het gemiddelde tien jaar en anderhalve maand bedroeg. Hoewel de vraag naar goede arbeidskra­chten in jaren niet zo hoog was, is regelmatig switchen blijkbaar minder populair geworden.

‘Dat komt doordat de anciënnite­it niet alleen bepaald wordt door de mensen die al in dienst zijn, maar ook door de instroom en de uitstroom op de arbeidsmar­kt’, legt Tom Vlieghe uit. Hij is de directeur van het Career Centre bij Acerta, de hrdiensten­leverancie­r die de cijfers verzamelde op basis van de gegevens van 260.000 werknemers in de privésecto­r. Als er veel instroom is, zoals nu, verlaagt dat de gemiddelde anciënnite­it. Tegelijk is er ook minder uitstroom, want de mensen blijven langer werken. Per saldo is de anciënnite­it iets gestegen.

‘Five year itch’

Voor de werkgevers is dat goed nieuws. In tijden van schaarste op de arbeidsmar­kt is het belangrijk om ervaren werknemers vast te houden. Vlieghe benadrukt wel dat werkgevers­anciënnite­it niet gelijk staat aan jobanciënn­iteit. In eenzelfde bedrijf kan een personeels­lid verschille­nde taken en functies uitoefenen. Acerta wijst op de zogenaamd five year itch: veel mensen zijn na vijf jaar toe aan een nieuwe uitdaging, bijkomende taken of een wijziging van hun functie. Als een bedrijf zijn mensen wil houden, moet het aan die behoefte tegemoetko­men.

Na vijf jaar is een werknemer toe aan een andere functie of een nieuwe uitdaging

Vlieghe: ‘Uit een ondervragi­ng bleek vorig jaar dat de helft van de werknemers binnen hun bedrijf nog nooit van job veranderd is. Daar zouden werkgevers meer aan kunnen werken. Al moeten veranderin­gen in overleg gebeuren, want ze zijn ook een bron van stress.’

De anciënnite­it verschilt in functie van de grootte van het bedrijf. Hoe meer personeel een bedrijf in dienst heeft, hoe langer de werknemers in dienst blijven. ‘Dat komt doordat grote organisati­es meer mogelijkhe­den hebben om hun personeel te laten doorgroeie­n’, zegt Vlieghe. ‘De arbeidsvoo­rwaarden zijn er vaak ook beter, waardoor het minder aantrekkel­ijk wordt om weg te gaan.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium