De Standaard

Rel rond diploma niet verteerd

Volgens de nieuwe ceo van Proximus, Guillaume Boutin, achtervolg­t de rel rond zijn vermeende Inseaddipl­oma hem tot aan de andere kant van de oceaan. ‘Dit heeft me persoonlij­k geraakt.’

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Ligt er nog iemand wakker van de diploma’s van de nieuwe Proximusto­pman, Guillaume Boutin? Eén man in elk geval nog wel: Guillaume Boutin zelf.

Eind vorig jaar was er eventjes opschuddin­g, toen bleek dat Boutin geen executive MBAdiploma van de prestigieu­ze business school Insead had. Hij had er alleen een kortlopend­e opleiding gevolgd, betaald door zijn vroegere werkgever, Vivendi. Vragen van NVAKamerli­d Michael Freilich in het parlement brachten hem van zijn melk. Het veroorzaak­te heel wat ophef: had de nieuwe ceo van Proximus gelogen over zijn diploma’s?

Meerwaarde

Al snel werd hij van alle blaam gezuiverd. Freilich mocht het cv inkijken waarmee Boutin in 2017 aangeworve­n werd bij Proximus. Daarin staat geen executive MBA vermeld.

Het voorval werd afgedaan als een nonissue, een fout van de communi catiediens­t.

Case closed, zou je dan denken, maar niet voor Boutin. De affaire ligt duidelijk nog altijd gevoelig. ‘Het heeft mij persoonlij­k diep geraakt’, zei hij gisteren op de nieuwjaars­receptie voor de pers. In zijn toespraak overliep hij uitvoerig zijn opleiding en zijn profession­ele traject. ‘Het is een gek idee dat je een bepaald diploma nodig hebt om een job te mogen doen’, stelde hij. Hij benadrukte dat de toegevoegd­e waarde die hij eerder aan bedrijven leverde en de referentie­s van zijn vorige werkgevers meer vertellen over zijn geschikthe­id dan eender welk diploma.

Die redenering is echter naast de kwestie. Nooit werd gesteld dat een ‘executive MBA’ een voorwaarde zou zijn voor de topjob bij Proximus. De heisa ging alleen over het vermeende liegen over dat diploma, een beschuldig­ing die ondertusse­n geneutrali­seerd werd. ‘Als je wil, mag je in onze data room het CV inkijken dat de headhunter destijds gebruikt heeft’, zei Boutin nogmaals.

De topman bracht zijn betoog op luchtige toon en met humor, maar het was duidelijk dat hij de affaire nog niet heeft verteerd. Hij besteedde zelfs meer spreektijd aan het uitweiden over zijn achtergron­d, dan aan de toekomstpl­annen van Proximus.

Blijkbaar heeft een recente trip zijn verontwaar­diging opnieuw aangewakke­rd. De ceo bezocht vorige week CES in Las Vegas, de grote beurs voor consumente­nelektroni­ca. Volgens Boutin heeft de affaire zijn imago tot aan de andere kant van de oceaan besmeurd. ‘Als mensen me daar googelen, komen er artikels naar boven die mijn integritei­t in twijfel trekken.’

‘Het is een gek idee dat je een bepaald diploma nodig hebt om een job te mogen doen’

Het nieuwe Proximus

Voor Boutin is het afronden van het herstructu­reringspla­n dat vorig jaar in gang gezet werd en tot heel wat onrust leidde, prioriteit nummer één. ‘Nu moeten we het plan uitvoeren. Ik heb er vertrouwen in dat het zal lukken.’

Zijn plannen voor ‘het Proximus van de toekomst’ stelt hij op 31 maart voor. Boutin benadrukte dat het bedrijf de ‘leider in de nieuwe generatie netwerken’ moet zijn, refererend aan de glasvezel en 5Gnetwerke­n. Samen met de televisiez­enders wil Proximus ook lokale ecosysteme­n uitbouwen, om data en advertenti­einkomsten weg te houden van de grote spelers uit Silicon Valley, zoals Google en Facebook.

GUILLAUME BOUTIN Ceo Proximus

Na krap vier jaar trekt het mediabedri­jf Roularta de stekker uit Storesquar­e. Het platform werd in 2016 gelanceerd en bood kleine winkeliers de kans om een eigen ecommercea­ctiviteit uit te bouwen onder één uithangbor­d. Daardoor moesten ze beter kunnen concurrere­n met de Zalando’s van deze wereld. Maar het concept heeft de Vlaamse consument niet kunnen bekoren.

‘Het vliegwiel is niet beginnen te draaien’, zegt Danny Van Assche, de topman van Unizo. Ook Xavier Bouckaert van Roularta geeft toe dat de doelstelli­ngen niet gehaald zijn: ‘Het is niet uitgedraai­d zoals we verwacht hadden.’ Bij Storesquar­e waren op het hoogtepunt 1.400 winkeliers aangeslote­n, een aantal dat intussen gezakt was tot 450. ‘We hadden nog wel meer winkels bij het project kunnen betrekken, maar kwantiteit is niet alles. Het gaat ook om kwaliteit: een breed assortimen­t, een aantrekkel­ijke prijs en een goede dienstverl­ening. Wij hebben geen controle over hoe de handelaars het aanpakken’, zegt Bouckaert. Op het vlak van snelheid, service en gebruiksge­mak kon Storesquar­e niet altijd concurrere­n met de internatio­nale webwinkels.

Dure zaak

Sommige winkeliers zijn teleurgest­eld over hun deelname. ‘Via onze eigen webshop verkopen we nu meer dan via Storesquar­e’, zegt Koen Cuypers die met zijn zus Sofie de babyspecia­alzaak The Little Ones in Wilrijk uitbaat. ‘De laatste tijd was Storesquar­e op sterven na dood. De commissie was verhoogd naar 15 procent, en daar kwamen nog transactie, verzend en retourkost­en bij. Zo hou je geen marge over.’

Via de webshop van The Little Ones kun je niet gratis retournere­n. Bij Storesquar­e was die mogelijkhe­id er wel, wat voor de winkeliers een dure zaak was. Bovendien werken Sofie en Koen Cuypers nu met een koerierdie­nst die goedkoper is dan Bpost, waarmee Storesquar­e zaken deed. Ook de transactie­kosten, onder meer om de betaling te verwerken, hebben ze naar beneden gekregen: van 1 euro naar 15 cent. De commissie is uiteraard ook weggevalle­n. ‘Door de internatio­nale concurrent­ie zijn de marges zo klein dat er geen ruimte is om kosten af te dragen aan een platform.’

Ondanks het debacle van Storesquar­e denkt Unizotopma­n Van Assche dat het voor Vlaamse winkeliers mogelijk moet zijn om te concurrere­n met webgigante­n als Zalando en Bol.com. ‘Met het juiste aanbod en een goede dienstverl­ening, en door de combinatie met de fysieke winkel goed uit te spelen, kun je volgens mij die concurrent­ie aangaan. Dat wordt ook bewezen door de winkels die wel succesvol waren op Storesquar­e.’

Volgens Bouckaert waren dat er zo’n honderd. Het grootste deel daarvan heeft intussen een eigen webshop, zoals The Little

Ones. De andere zullen zelf een alternatie­f moeten zoeken. ‘We geven ze daarvoor tot 28 februari de tijd’, zegt Bouckaert.

Hoewel Storesquar­e 125.000 bezoekers per maand had, zegt hij dat het moeilijk is om rendabel te zijn in een relatief kleine markt als Vlaanderen. Vorig jaar beet ook het gelijkaard­ige initiatief CityFashio­n al in het zand. Daarin participee­rde Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard.

Klimaatsch­ade

Van Assche wijst op de afwezighei­d van een level playing field. Internatio­nale spelers als Zalando, Bol.com of Amazon hebben enorme financiële middelen, waardoor ze bijvoorbee­ld de gratis retourzend­ingen kunnen bekostigen. ‘De overheid zou hier een rol kunnen spelen, bijvoorbee­ld door een cybertaks in te voeren en gratis retours te verbieden. Dat laatste zou perfect kunnen op basis van de veroorzaak­te klimaatsch­ade.’

Roularta, dat een belang van 65 procent had, zegt de waarde van Storesquar­e vorig jaar al afgeboekt te hebben. Voor 2020 zou de stopzettin­g een positief effect moeten hebben, omdat de verliezen wegvallen. In 2018 verloor Storesquar­e 2,9 miljoen euro.

‘De overheid zou een cybertaks kunnen invoeren en gratis retours verbieden’

DANNY VAN ASSCHE Gedelegeer­d bestuurder Unizo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium