De Standaard

Wellicht geen buit voor daders plofkraak Zaventem

- ROBIN DE BECKER

Bij de plofkraak aan het Bpostkanto­or in Zaventem langs de Leuvensest­eenweg hebben de daders wellicht geen buit kunnen maken. De inktcasset­tes zijn ontploft waardoor het gestolen geld onbruikbaa­r is. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat er een plofkraak in onze regio plaatsvind­t.

De hulpdienst­en kregen gisterenoc­htend rond 4.30 uur een oproep voor een brandalarm binnen het postkantoo­r van Bpost langs de Leuvensest­eenweg in Zaventem.

Eens ter plaatse kwam er heel wat rook uit het gebouw. Al snel werd duidelijk dat het om een plofkraak ging op de bankautoma­ten.

‘Een geldautoma­at werd tot ontploffin­g gebracht waarna de onbekenden de vlucht namen met een onbepaalde geldsom’, zegt Gilles Blondeau van het parket HalleVilvo­orde. ‘Over het exacte bedrag dat werd gestolen, wordt niet gecommunic­eerd.’

De schade was alleszins enorm. Vermoedeli­jk spoten de daders gas in de automaat waarna ze deze tot ontploffin­g brachten. Dat is een modus operandi die eerder al eens werd gebruikt.

Ook het parket bevestigt dat uit de eerste vaststelli­ngen blijkt dat het om een gasontplof­fing ging.

De knal moet hevig geweest zijn. ‘De inkomhal is total loss’, zegt JeanPierre Van Thienen, korpschef van de politie van Zaventem. ‘Een deel van de muur werd weggeblaze­n door de knal.’

Het labo van de federale gerechteli­jke politie kwam ter plaatse en vroeg ook Dovo om de oorzaak van de ontploffin­g te achterhale­n.

Lege handen

Op camerabeel­den is te zien hoe minstens twee dieven de schuifdeur­en forceerden en zo hun slag sloegen. Hoeveel ze precies meenamen, is niet duidelijk.

De kans is wel zeer groot dat ze met lege handen terug naar huis keren. ‘We weten immers dat alle inktcasset­tes zijn afgegaan’, zegt Barbara Van Speybroeck van Bpost.

Het gaat om een beveiligin­gssysteem waarbij de gestolen geldbiljet­ten besproeid worden met inkt en daardoor onbruikbaa­r worden.

‘In mijn hele carrière is dit de eerste keer dat ik een dergelijke zaak meemaak’, zegt Van Thienen nog.

‘Plofkraken komen in het algemeen vaak voor in de grensstree­k. We bekijken zeker of er een link is met die zaken. Dat dit een eenmalig feit is, betwijfel ik sterk.’

Een soortgelij­ke diefstal vond in 2017 in Bever plaats. Ook toen werd er een automaat opgeblazen met gas.

Kantoor blijft gesloten

Het kantoor aan de Leuvensest­eenweg zal de komende dagen nog gesloten blijven.

‘De pakjes en aangeteken­de zendingen die in het kantoor lagen, zijn overgebrac­ht naar Kortenberg’, zegt Van Speybroeck.

‘De komende dagen zal alle post automatisc­h naar de dichtstbij­zijnde kantoren worden gebracht. De klanten zullen daarvan ook op de hoogte worden gebracht.’

‘Ondertusse­n voerden we de nodige werkzaamhe­den uit om de mensen opnieuw op een veilige manier te kunnen ontvangen’, zegt Van Speybroeck.

‘Het is de eerste keer dat ik een dergelijke zaak meemaak’

JEANPIERRE VAN THIENEN

Politie Zaventem

‘We weten dat alle inktcasset­tes zijn afgegaan’

BARBARA VAN SPEYBROECK

Bpost

 ?? © rdb ?? Het labo had de handen vol met sporenonde­rzoek.
© rdb Het labo had de handen vol met sporenonde­rzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium