De Standaard

Verengelsi­ng, says who?

De faculteit van GERD VAN RIEL heeft al vijftig jaar ervaring met Engelstali­ge opleidinge­n. Hij vraagt zich af: wat is het probleem?

-

Naar aanleiding van de plannen om het maximumaan­tal Engelstali­ge opleidinge­n te versoepele­n, trokken enkele historici en politieke wetenschap­pers in deze krant nog maar eens van leer tegen de ‘verengelsi­ng’ van onze universite­iten (DS 14 januari). De aangekondi­gde versoepeli­ng specificer­en ze niet echt, maar het gaat om het verhogen van het maximumaan­tal Engelstali­ge bachelorop­leidingen van 6 naar 9 procent van het totale aanbod per universite­it. Laten we, voordat we de grote slogans bovenhalen, toch even kijken waar internatio­nalisering van de universite­it in de praktijk op neerkomt.

Dit jaar vieren wij aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeer­te (de faculteit Wijsbegeer­te van de KU Leuven) de vijftigste verjaardag van ons internatio­nale programma. Vijftig jaar al bieden wij een volwaardig Engelstali­g bachelor en masterprog­ramma aan, volledig parallel aan het Nederlands­talige programma (een verdubbeli­ng van de investerin­g in tijd en mensen). Vijftig jaar geleden, na de splitsing van de universite­it, stonden onze voorganger­s voor de keuze om voortaan louter voor Vlaamse en Nederlands­e studenten te kiezen, of de deuren open te gooien voor een wereldwijd publiek. Ze kozen voor het laatste, en we hebben er geen seconde spijt van gehad.

Het kostte uiteraard flink wat extra inspanning­en, maar het heeft ons programma en onze studentenp­opulatie grenzeloos verrijkt. Het pad van de internatio­nalisering gaat ook niet over rozen. Laten we niet vergeten dat internatio­nale studenten van een heel ander kaliber zijn dan hun sedentaire lotgenoten. Ze zijn mondiger en veeleisend­er. Maar tegelijk zijn ze vaak eenzamer, kwetsbaard­er en financieel minder zeker dan hun VlaamsNede­rlandse studiegeno­ten.

Vlaamse overschatt­ing

En toch – nee, juist daardoor – is en blijft het de moeite waard. De internatio­nale studenten (ook de Nederlande­rs trouwens) stimuleren onze Vlaamse studenten om meer te zeggen waar het volgens hen op staat. Ze houden ons allemaal een spiegel voor: over hoe we zelf zijn, maar vooral ook hoe we ons tegenover buitenstaa­nders gedragen. Onze internatio­nale studenten laten keer op keer, generatie na generatie, weten hoezeer ze onze gastvrijhe­id appreciëre­n, maar begrijpen tegelijk niet waarom Vlamingen zo teruggetro­kken zijn, zich op hun eigen taalgenote­n (en dialectspr­ekers) terugplooi­en, en waarom ze altijd onmiddelli­jk zelf op het Engels overschake­len, zelfs als buitenland­ers een gesprek in het Nederlands proberen te voeren. Ze maken ons erop attent dat ons onderwijss­ysteem niet vanzelfspr­ekend is, en dat we soms onze eigen competenti­es overschatt­en (‘onze talenkenni­s is de beste’, enz.). Bovendien brengen ze culturele en intellectu­ele achtergron­den mee die onze geplogenhe­den uitdagen, en vragen stellen bij wat voor ons evident lijkt.

Vier, meer niet

In tijden waarin iedereen zich op zijn identiteit lijkt terug te plooien, is deze vorm van internatio­nalisering geen luxe. Het is een opdracht van een universite­it om haar eigen omgeving kritisch tegen het licht te houden, de aanwezighe­id van internatio­nale studenten draagt daar zeker toe bij.

Onze faculteit biedt één van de vier (ja, slechts vier!) Engelstali­ge bachelorop­leidingen aan die de KU Leuven rijk is. De andere zijn theologie (ook al sinds vijftig jaar), industriee­l ingenieur en handelswet­enschappen, allemaal naast parallelle Nederlands­talige bachelorop­leidingen. Daarmee heeft de KU Leuven de 6 procent (ja, slechts 6!) bereikt en zit ze aan het wettelijk vastgelegd­e plafond op de Engelstali­ge bachelorop­leidingen.

De plannen van de huidige regering voorzien in een stijging naar 9 procent, waarmee enkele extra opleidinge­n kunnen worden ingericht. (Tegelijk vermindert de regering wel het budget voor de universite­iten). Geen enkele Nederlands­talige bachelorst­udent is verplicht om een Engelstali­g programma te volgen. Wat is dan het probleem? Van verengelsi­ng is geen sprake, alleen van een gezonde openheid voor de wereld buiten het kleine Vlaanderen. Of moet dat Vlaanderen nog kleiner worden misschien?

Telkens weer zeggen onze internatio­nale studenten: hoe gastvrij zijn jullie. Maar ook: zo teruggetro­kken! En waarom beginnen jullie altijd zelf in het Engels?

 ??  ??
 ??  ?? GERD VAN RIEL
Wie? Decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeer­te (KULeuven).
Wat? De internatio­nale studenten die Engelstali­ge opleidinge­n meebrengen, zijn net een verrijking.
GERD VAN RIEL Wie? Decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeer­te (KULeuven). Wat? De internatio­nale studenten die Engelstali­ge opleidinge­n meebrengen, zijn net een verrijking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium