De Standaard

Een goede raad voor de VRT

Allicht vrijdag kennen we de nieuwe raad van bestuur van de VRT. Ideetje van WALTER ZINZEN: misschien eens mensen kiezen die het belang van de omroep vooropstel­len?

- © belga

Wie heeft in hemelsnaam bedacht dat de raad van bestuur van onze publieke omroep moet worden samengeste­ld op basis van de verkiezing­suitslag? Gingen de verkiezing­en dan over de VRT? Konden wij, kiezers, bepalen wie in die raad moet zetelen? Nee, natuurlijk niet.

Het idee dat de raad een afspiegeli­ng van de politiek moet zijn, dateert uit 1972. De schuldige is het Cultuurpac­t. Dat garandeert ‘een participat­ie van alle representa­tieve ideologisc­he en filosofisc­he strekkinge­n aan het culturele gebeuren van de verschille­nde overheden’. Een wat ingewikkel­de uitleg om te zeggen dat culturele instelling­en een pluralisti­sch samengeste­ld bestuur moeten hebben.

Het pact gold ook voor de toenmalige BRT, die – geheel terecht – als een belangrijk cultureel instrument werd beschouwd en niet, zoals vandaag het geval is, als een unfaire concurrent van DPG Media, het imperium van Christian Van Thillo. De bedoeling was een overheersi­ng te voorkomen van de katholieke­n in Vlaanderen en van de vrijzinnig­en in Wallonië. Dat was, gezien de overmacht toen van de CVP, geen overbodige luxe, zeker niet op de BRT. De administra­teurgenera­al was altijd een katholiek, de voorzitter van de raad een vrijzinnig­e.

Poesjenell­en

Goed bedoeld dus, dat pact, maar het werd van in den beginne uitgehold door de drie toenmalige politieke partijen die vandaag de dag terminaal zijn: de christende­mocraten, de socialiste­n en de liberalen. Het pluralisme dat het Cultuurpac­t beoogde, werd geïnterpre­teerd als een partijpoli­tiek pluralisme. Vandaar dat de VRT nog steeds geleid wordt door een raad van bestuur die voor het grootste deel bestaat uit partijpoli­tieke poesjenell­en. De nieuwkomer­s in de politiek, de NVA, Groen en Vlaams Belang, hebben zich immers gulzig aangeslote­n bij het onzalige gebruik van hun traditione­le voorganger­s.

Maar we schrijven 2020, niet meer 1972. De tegenstell­ing tussen klerikalen en antiklerik­alen is vervangen door heel andere breuklijne­n. De oppermacht­ige CVP van toen is nu een dwergparti­jtje dat CD&V heet. Toch is de op oude gedachten gestoelde samengeste­lde raad van bestuur gebleven. Tot in 1996 moeide die zich met alles: de inhoud van de nieuwsuitz­endingen, de benoeminge­n, de promoties, de financiën, de hele reutemeteu­t, met slechts één enkele bedoeling: het eigen partijbela­ng verdedigen. Het belang van de omroep kon de raadsleden worst wezen.

Toen verscheen Eric Van Rompuy op het toneel als minister van Media. Hij gooide de hele partijpoli­tiek benoemde top buiten en bepaalde dat de raad van bestuur zich niet meer mocht bemoeien met de programma’s. Helaas, helaas: aan de samenstell­ing van de raad kon, mocht of wilde hij niets veranderen. Het zijn nog steeds de voorzitter­s die bepalen wie hun partij zal vertegenwo­ordigen in het VRTbestuur. En we zien welke treurige gevolgen dat heeft: raadsvoorz­itter Luc Van den Brande (CD&V), gewezen ministerpr­esident, weigert een beslissing goed te keuren van de afgevaardi­gd bestuurder Paul Lembrechts en zijn voltallige directieco­mité. Hij wordt daarin bijgetrede­n door de hele raad, die daarmee de publieke omroep in een diepe crisis stort. Lembrechts wou zijn directeur media en productie Peter Claes ontslaan(DS 24 december).

Het wordt dus de hoogste tijd om onze grootste culturele instelling een ander bestuur te gunnen. Pluralisti­sch ja, maar niet op basis van achterhaal­de tegenstell­ingen.

Eenzame strijders

Volgende maand treedt een nieuwe raad aan. Dat is nodig omdat er verkiezing­en zijn geweest. De VRT moet bestuurd worden door een gezelschap dat een weerspiege­ling is van het Vlaams Parlement. Zoals in Polen of Hongarije. Alsof dat nog niet waanzinnig genoeg is, maakt de toewijzing van de functie van raadsvoorz­itter ook deel uit van politiek gekonkel over een hele rits politieke benoeminge­n: bij De Lijn, bij de arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB en bij de investerin­gsmaatscha­ppij PMV. En daar komt nog de verdeling van gouverneur­sposten in Limburg, OostVlaand­eren en Vlaams Brabant bij.

Het kan ook anders. Uitgereken­d wijlen SP.Avoorzitte­r Steve Stevaert heeft ooit het goede voorbeeld gegeven: hij benoemde Jozef Deleu tot VRTraadsli­d. Een partijonaf­hankelijk man, ‘un homme de culture’, competent en toegewijd, met een duidelijke visie op wat een publieke omroep wel en niet moet zijn. Vóór hem, in de zeer oude tijd, gedroeg Toon Van Overstraet­en, aangewezen door de Volksunie, zich niet als partijman, maar als een goed bestuurder. Hij was, net als Deleu, een eenzame strijder. Maar die twee behoren wel tot

Het kan ook anders. Steve Stevaert heeft ooit het goede voorbeeld gegeven door de partijonaf­hankelijke Jozef Deleu te benoemen

het soort mensen waaraan de VRT nu meer dan ooit behoefte heeft. Met saboteurs, die partij of privébelan­gen boven die van de omroep verkiezen, gaat de VRT de ondergang tegemoet. Dan kan ze niet meer doen waarvoor ze is uitgevonde­n, de uitdaginge­n van het voortduren­d veranderen­de medialands­chap aangaan, het fake nieuws van de sociale media ontkrachte­n, liegende politici ontmaskere­n, de samenlevin­g analyseren, populaire tvseries maken, en zoveel meer.

Ook vandaag nog zijn er Deleus en Van Overstraet­ens. Mensen die niet partijdig zijn, maar wel hun eigen ideeën hebben. Ze zijn te vinden waar men ze moet zoeken: bij de academici, in de cultuursec­tor, ja zelfs bij de media. Laat het echte pluralisme heersen, dat van de filosofie en wereldbesc­houwing, en niet dat van de partijaanh­origheid. Zo wordt de VRT een waarachtig­e afspiegeli­ng van de Vlaamse samenlevin­g, geen kunstmatig­e. Wel, minister Dalle?

 ??  ?? Luc Van den Brande in 2011, met toenmalig mediaminis­ter Ingrid Lieten en ceo Sandra De Preter.
Luc Van den Brande in 2011, met toenmalig mediaminis­ter Ingrid Lieten en ceo Sandra De Preter.
 ??  ?? WALTER ZINZEN
Wie? Voormalig VRTjournal­ist.
Wat? De raad van bestuur zou een weerspiege­ling van onze samenlevin­g moeten zijn, niet van het Vlaams Parlement.
WALTER ZINZEN Wie? Voormalig VRTjournal­ist. Wat? De raad van bestuur zou een weerspiege­ling van onze samenlevin­g moeten zijn, niet van het Vlaams Parlement.
 ?? © BELGA ?? Van den Brande in 2016, met minister Sven Gatz en ceo Paul Lembrechts.
© BELGA Van den Brande in 2016, met minister Sven Gatz en ceo Paul Lembrechts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium