De Standaard

Waar ‘Zweeds II’ toe dient

Er woedt een onderhuids­e opinieoorl­og: de federale regering mag geen nieuwe belastinge­n heffen. Ook daarom blijft de federale formatie aanslepen.

- MARC REYNEBEAU © Jimmy Kets is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Bijna tien jaar geleden, in de aanloop naar de vorming van de regeringDi Rupo, heerste in de media een discussie over de vraag met welke mix aan besparinge­n en nieuwe belastinge­n een nieuw kabinet de financiën op orde moest brengen. Was dat fiftyfifty, een verhouding 80/20, of kortweg 100 procent van het ene of het andere? De discussie ging alleen over het percentage en bleef dus abstract, maar ze legde wel ideologisc­he breuklijne­n bloot. Sindsdien is ze nooit verdwenen en nu woedt ze onderhuids weer, op sociale media, in petites phrases en toespeling­en. Ive Marx (UAntwerpen) merkte dat ook toen hij zich afvroeg of het wel klopt dat België zucht onder die ‘ondraaglij­ke, verzengend­e belastingd­ruk’, zonder dat die mopperaars inzien waar belastinge­n dan wel toe dienen. Het is ‘gratuit klagen’, vond hij, en: ‘we zouden wat meer pertinente vragen moeten stellen over onze belastinge­n’ (DS 14 januari).

Toch zijn die wat Marx zelfverkla­arde thought leaders noemt, zekerder van hun stuk dan hij lijkt te denken. Op Twitter stelde consultant Peter De Keyzer dat België ‘torenhoge belastinge­n met ondermaats­e output’ combineert. Op datzelfde medium vatte Bart Van Craeynest, hoofdecono­om bij de werkgevers­organisati­e Voka, het samen als ‘hoge overheidsu­itgaven (en belastinge­n) voor relatief matige kwaliteit’.

Dat vindt ook kersvers Vlaams minister Matthias Diependael­e (NVA). Zelfverzek­erd stelde hij (in Trends) dat alle andere regeringen in België qua ‘waar voor je geld’ een voorbeeld kunnen nemen aan de Vlaamse regering. Zo verwees hij naar de ‘waar voor je geld’index die Voka elk jaar publiceert – al spaart die de Vlaamse regering evenmin, onder meer inzake openbaar vervoer of preventiev­e gezondheid­szorg. Is die index academisch geconteste­erd, zijn toon is wel even constant als simpel: nieuwe belastinge­n zijn nergens voor nodig, als de overheid maar efficiënte­r functionee­rt, eventueel door bijvoorbee­ld het openbaar vervoer te privatiser­en.

Niemand is tuk op belastinge­n en de consensus is groot dat het fiscale beslag op de arbeidsink­omens een limiet heeft bereikt. De inzet is hier dus specifieke­r. Voka verwoordde het zelf op zijn nieuwjaars­receptie: het is ‘bang’ voor ‘federale maatregele­n’ zoals ‘het terugschro­even van de hervorming­en in de vennootsch­apsbelasti­ng’. ‘Hervormen’ is hier een kuis synoniem voor ‘verlagen’.

Want het recente nieuws daarover is zorgelijk. Dat verklaart het al vermelde tegenoffen­sief op Twitter. Het was al bekend dat de fiscale voordelen die de nu aflijvige ‘Zweedse’ coalitie aan de bedrijven heeft gegeven, budgettair onvoldoend­e waren ‘gedekt’ – ze slaan een gat in de begroting. En dan bleek eind december dat vooral daardoor de federale overheid in 2019 nog dik 2 miljard euro minder aan fiscale inkomsten boekt dan voorzien door toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA).

Ongeveer tezelfdert­ijd bevestigde de Nationale Bank wat de Gentse econoom Gert Peersman eerder al had berekend: dat bedrijven de opbrengst van de taxshift en de indexspron­g minder gebruikten om hun concurrent­iekracht te verbeteren, maar vooral om hun winstmarge te verhogen. Wie daar toch nog van opkeek, kreeg via Twitter een wat cynische terechtwij­zing van vermogensb­eheerder Geert Noels: ‘Merk op: belastinge­n proberen te verlagen wordt in België “zakken vullen” genoemd.’ Vanuit het Europees Parlement antwoordde Van Overt

De Lijn lijkt het te bewijzen, maar de Vlaamse regering vindt van niet. veldt ook: ‘Winst is nodig voor investerin­gen, die op hun beurt onontbeerl­ijk zijn voor een stevige concurrent­iepositie. Bovendien: nooit meer banen in privésecto­r gecreëerd.’ De exminister suggereert zo dat een neoliberaa­l trickledow­neffect alles wel in orde brengt, maar vier jaar ‘Zweeds’ beleid spreekt dat toch tegen. Al die tijd deed België het minder goed dan het Europese gemiddelde. Alweer Peersman berekende dat België zowel qua economie,werkgelege­nheid als productivi­teit minder groeide dan wat conjunctur­eel mogelijk was.

En dan is er nog die olifant in de kamer: de vermogensw­instbelast­ing. Ook daarrond stak pas een Twittersto­rmpje op nadat consultanc­ybureau EY een kaartje had uitgebrach­t over de fiscale druk op meerwaarde­n van aandelen. Op Luxemburg, Zwitserlan­d en Slovenië na, is België het enige land in Europa dat daar geen belasting op heft. Voorspelba­ar als altijd dook toen dat staafdiagr­am weer op dat moet bewijzen dat België, gerekend naar zijn bbp, toch in de top staat qua vermogensf­iscaliteit, als zesde in de Oeso. Toch gaan onder meer het VK, de VS en Luxemburg België in dat lijstje voor, toch niet echt landen die bekendstaa­n om hun fiscale inquisitie. Als België hoog scoort, komt dat onder meer door de hoge registrati­e of erfenisrec­hten en doordat die ‘stock’ groot is. Maar de verhouding tussen die opbrengste­n en het bbp is als graadmeter hoe dan ook waardeloos, zoals de Nationale

Bank betoogt. Wie uitpakt met dat diagram, doet in feite aan bewuste misleiding.

Zeker is: de fiscalitei­t is weer een onderwerp van discussie. Ze leidt tot zenuwachti­gheid, vooral bij wie zweert bij de status quo. Nochtans zijn de resultaten van de vorige coalitie geen reclame voor haar sociaaleco­nomische model – het is electoraal dan ook erg zwaar afgestraft. Temeer omdat de kiezer, zegt zelfs de Brusselse liberale Els Ampe, in dat model zeer weinig terugkreeg.

De reden voor de fiscale opinieoorl­og van de voorbije weken past naadloos in een andere, die rond de nieuwe federale coalitie. Die regering zal moeten kiezen, net als tien jaar geleden. Of zoals in 2014, toen CD&V door haar partners met een kluitje in het riet werd gestuurd met de eis om een ‘rechtvaard­ige fiscalitei­t’. Dat zou de coalitie onderweg wel regelen, maar er kwam niets van. Met een permanente interne wrevel als gevolg, wat de regeringMi­chel tot dat ‘kibbelkabi­net’ maakte. De ‘Zweedse’ formule kreeg in de Vlaamse coalitie wel een herkansing, maar als ze ook de as moet vormen voor een federale regering, zal ze grotere en discretere belangen moeten dienen dan de partijstra­tegietjes waarmee het publiek tot nu toe wordt vermaakt. Daarom duurt het allemaal ook zo lang.

Wie nog uitpakt met dat diagram dat zou bewijzen dat België zware taksen op vermogens heft, doet aan bewuste misleiding: dat diagram bewijst niets

Marc Reynebeau

 ??  ?? Hoge belastinge­n, treurige publieke dienst:
Hoge belastinge­n, treurige publieke dienst:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium