De Standaard

JAMBON BESPAART EEN KLEIN BEETJE MINDER OP CULTUUR

- GEERT SELS © Jeroen Hanselaer

Nadat hij de projectsub­sidies eerst met 60 procent heeft getorpedee­rd, trekt minister Jambon het budget iets op.

Na de protesten tegen de drastische cultuurbes­paringen op de projectsub­sidies mildert minister van Cultuur Jan Jambon (NVA) de bittere pil. Hij heeft het beschikbar­e bedrag van 3,39 miljoen euro kunnen optrekken tot 4 miljoen euro. Het extra geld is afkomstig van verschuivi­ngen in de cultuurbud­getten.

Met de budgetverh­oging kunnen alle projecten die door de adviescomm­issie als ‘zeer goed’ beoordeeld werden een subsidie krijgen. Daar kwam wel wat wurmen aan te pas. Om iedereen mee aan boord te krijgen, ontvangen de aanvragers 90% van het richtbedra­g van de adviescomm­issie. Projecten die over twee jaar gepland waren, worden teruggebra­cht tot één jaar. Wie al een structurel­e subsidie heeft, kan geen aanvullend­e projectsub­sidie meer krijgen.

Uit de boot

Met de kunstenaar­sbeurzen inbegrepen, waren er meer dan 600 aanvragen voor deze subsidiero­nde. Van de projecten zelf vonden de adviescomm­issies 30% ‘zeer goed’. 27% van de dossiers kregen ‘goed’ of ‘voldoende’, en werden bijgevolg subsidieer­baar geacht, maar vallen dus uit de boot.

Tot de 40% aanvragen die een onvoldoend­e kregen, behoort Concert Olympique, het orkest

Minister Jambon laat de besparing van 60% iets zakken. van Beethovens­pecialist Jan Caeyers. Zoals gisteren te lezen was in deze krant, is hij opgevist met een budgetover­schot van 2019. Waarom een gebuisd dossier wél geld krijgt, en talrijke ‘goede’ of ‘voldoende’ niet, werd door het kabinet beargument­eerd door te verwijzen naar de internatio­nale uitstralin­g en het prestigieu­ze karakter van het Beethovenj­aar 13/1).

De lijst met de subsidieve­rdeling wordt pas vandaag bekendgema­akt. Toen de cultuurbes­paringen uitlekten, trok de cultuursec­tor op straat. Facebookpr­ofielen werden voor 60% met geel overkleurd, om de omvang van de besparinge­n te hekelen.

In een reactie op die protesten zei Jambon in het parlement dat hij het jaarbudget, dat normaliter over twee projectopr­oepen per jaar wordt verdeeld, in één keer op 15 januari zou uitkeren. Als hij bij de budgetcont­role van maart nog extra geld vindt, zal hij dat prioritair aan de projectsub­sidies toevoegen. Omdat nog niet duidelijk is of er geld gevonden wordt, komt er nog geen oproep voor een tweede ronde. Als dat wél zo is, volgt die halfweg 2020.

Brokkenpar­cours

(DS

De oppositie is niet onder de indruk. ‘Veel meer dan een totale blamage vermijden, is dit niet’, zegt Staf Pelckmans (Groen). ‘Jambon vermijdt een frontale confrontat­ie met de 30% aanvragers die zeer goed kregen. Verder gaat het brokkenpar­cours gewoon voort.’

Katia Segers (SP.A): ‘Het is ongezien dat er nog geen perspectie­f is op verdere rondes. Organisati­es stellen hun plannen daarop in. Het budgetover­schot van 2019 is wel degelijk overdraagb­aar naar dit jaar. Dan hadden veel meer projecten dan dat van Jan Caeyers kunnen doorgaan. Dus al wie kan zeggen “ik ken Jan Jambon”, geraakt aan een adhocsubsi­die.’

Al wie ‘zeer goed’ bevonden werd, is mee, al kwam er wel wat wurmen aan te pas

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium