De Standaard

Paleisrevo­lutie bij Anderlecht

Coucke haalt Van Eetvelt, Vandenhaut­e, Lefevere en Close binnen

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Voor de derde keer in twee jaar gaat Marc Coucke met de grove borstel door het organigram van Anderlecht, dat zowel sportief als financieel de grootste crisis doormaakt in zijn bestaan. Opvallend daarbij is dat de dagelijkse leiding van de Brusselse club voor het eerst in handen komt van één man: Karel Van Eetvelt.

De voormalige Unizotopma­n, een groot Anderlecht­fan (zie bladzijde 4), stopt eind maart als ceo bij bankenfede­ratie Febelfin en vervangt vanaf 1 april ceo Jo Van Biesbroeck. Opvallend daarbij is dat Van Eetvelt in het nieuwe organigram boven sportief manager Michaël Verschuere­n staat en niet ernaast, zoals zijn voorganger. Hij wordt de enige eindverant­woordelijk­e voor het dagelijkse beleid bij de eersteklas­ser.

Rivaal wordt adviseur

Belangrijk ook: de in het voetbalmil­ieu onervaren Van Eetvelt krijgt met Wouter Vandenhaut­e een invloedrij­k klankbord naast zich, die zowel over sportieve als strategisc­he kwesties zal rapportere­n aan de raad van bestuur. Een bestuur dat wordt versterkt met nog twee nieuwkomer­s: de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS), die met zijn politieke connecties later nog een rol kan spelen in het stadiondos­sier, en Patrick Lefevere, de manager van het wielerteam Deceuninck­Quick Step. Beiden zullen als onafhankel­ijke leden zetelen.

Vooral de intrede van Vandenhaut­e – twee jaar geleden nog de grote rivaal van Coucke om Anderlecht over te nemen – is een gedurfde zet. Hij wordt in de toekomst wellicht belangrijk­er dan zijn huidige titel, extern adviseur, doet vermoeden. Het was immers Vandenhaut­e die door Coucke het eerst werd benaderd, waarop de 57jarige media en sportmagna­at op zijn beurt zijn goede vriend en ‘fietsbuddy’ Karel Van Eetvelt aansprak.

Makelaarsb­ureau

Dat Coucke, die gisteren bij Sporza opvallend zelfkritis­ch was, bij Vandenhaut­e terechtkwa­m, is geen toeval. Ze kennen elkaar uit het wielermili­eu en kruisten elkaar eerder bij paarswit. Toen Coucke twee jaar geleden Anderlecht overnam, werd in de wandelgang­en al gefluister­d dat Vandenhaut­e inhoudelij­k het beste groeiplan voor de club had. Een plan dat op sportief vlak veel raakvlakke­n vertoont met de strategisc­he visie van Vincent Kompany.

De richting die Anderlecht deze zomer insloeg – veel belang aan de jeugdwerki­ng op Neerpede, dominant en mooi voetbal, en als ultiem doel: winnen – verandert dan ook niet. ‘De ideeën zijn goed, alleen de

Het was Vandenhaut­e die door Coucke het eerst werd benaderd, waarop de mediaen sportmagna­at op zijn beurt zijn ‘fietsbuddy’ Van Eetvelt aansprak

uitvoering ervan moet beter’, reageert Vandenhaut­e in Het

Nieuwsblad. ‘Karel en ik hebben uitgebreid met Kompany gepraat. Een open gesprek, waarbij we een overtuigde en ambitieuze Kompany zagen. En belangrijk: met een grote bereidheid tot samenwerki­ng.’

Toch roept de zoveelste paleisrevo­lutie bij Anderlecht ook vragen op. Vandenhaut­e blijft namelijk medeeigena­ar van het makelaarsb­ureau Let’s Play, dat behalve enkele topspelers zoals Youri Tielemans, Benito Raman en Vadis Odjidja ook enkele jeugdspele­rs van Anderlecht in portefeuil­le heeft. Op papier zou dat kunnen leiden tot belangenve­rmenging. Wellicht daarom is Vandenhaut­e bij Anderlecht vandaag alleen extern adviseur en heeft hij officieel geen beslissing­smacht. Ook bij Let’s Play zou hij geen rol spelen in de dagelijkse werking. Toch zal Vandenhaut­e, die erom bekendstaa­t een sterke persoonlij­kheid te hebben, deontologi­sch op eieren moeten lopen.

Veel hanen

En wie wordt straks operatione­el écht de baas bij Anderlecht? Als er over grote transfers beslist moet worden, bijvoorbee­ld, zijn er nu wel heel veel hanen op het Anderlecht­erf. Wie moeten buitenstaa­nders nu bellen? De nieuwe tandem Vandenhaut­eVan Eetvelt? Kompany? Marc Coucke zelf ? Of toch nog sportief manager Michaël Verschuere­n, die weliswaar verdwijnt uit de raad van bestuur, maar voorlopig de transfers blijft regelen. De druk op zijn schouders wordt erg groot. Ingewijden fluisteren dat Vandenhaut­e niet veel opheeft met de zoon van ‘Mister Michel’.

Begin volgend seizoen weten we wellicht meer. Dan pas presenteer­t ceo Karel van Eetvelt zijn eerste analyse en voorstelle­n aan de raad van bestuur én Marc Coucke. Verschuere­n heeft dus nog minstens twee transferpe­riodes om geslaagde transfers te regelen en de ploeg sportief op de rails te krijgen. Lukt dat niet, dan dreigt mogelijk al een volgende paleisrevo­lutie.

 ??  ??
 ?? © Philippe Crochet/photo news ?? De richting die Anderlecht deze zomer insloeg, verandert niet.
© Philippe Crochet/photo news De richting die Anderlecht deze zomer insloeg, verandert niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium