De Standaard

Streamingo­orlog op Vlaamse wijze

Waarom VTM negen nieuwe fictiereek­sen bestelt

- TOM HEREMANS EN VALERIE DROEVEN © belga © Thomas Nolf/vrt © dpg

DPG Media investeert massaal in nieuwe fictieproj­ecten. Die zijn wellicht niet bestemd voor VTM, maar moeten het menu van een ‘Vlaamse Netflix’ spijzen, als het even kan samen met het aanbod van de VRT. Maar de VRT is geen vragende partij en Telenet al helemaal niet. Dat wordt nog een robbertje vechten.

Het Mediafonds, onderdeel van het Vlaams Audiovisue­el Fonds, verleent elk jaar overheidss­teun voor de scenario’s en de productie van Vlaamse fictiereek­sen. Op zijn website publiceert dat fonds transparan­t welke ingediende dossiers zijn goedgekeur­d en dus subsidies krijgen. Een blik op de website leert dat van de veertien fictievoor­stellen die sinds begin december 2019 steun kregen, er twee worden gemaakt in opdracht van Eén, eentje in opdracht van Vier, en negen (9!) in opdracht van VTM.

Enkele van de titels klinken veelbelove­nd. Tim Van Aelst (Wat als?, Studio Tarara) schrijft aan een nieuwe reeks met als werktitel Ik haat van jou. Michaël Roskam schrijft samen met Dimitri Verhulst aan een reeks over het leven Sylvia Kristel, die Roskam ook zelf zal regisseren. Jonas Van Geel en

Jef Hoogmarten­s, die de wereld eerder al Amateurs schonken, werken weer samen met Frank Van Passel aan een nieuwe reeks, voorlopig met de titel Moresnet. Tim Mielants produceert een reeks genaamd Exen, Bruno Wyndaele eentje die Dani heet (zie hieronder). Enzovoort.

Schelmen en co.

Die stroom aan nieuwe fictiereek­sen is opmerkelij­k, zeker als je weet dat VTM de voorbije jaren steeds minder fictie liet maken, steeds minder fictie uitzond en zelfs nog een stuk of wat reeksen op de plank heeft liggen. Sommige daarvan zullen wellicht nooit het scherm halen, maar eentje kunt u al zien als u in het buitenland woont: De bende van Jan De Lichte, de schelmenre­eks met Matteo Simoni, naar het boek van Louis Paul Boon.

VTM heeft De bende onder de Engelse titel Thieves of the wood internatio­naal verkocht aan Netflix. Wie ze in Vlaanderen wil zien, moet nog wat geduld oefenen: wellicht spaart VTM ze op voor de lancering van de ‘Vlaamse Netflix’ – niet te verwarren met VTM Go, de gratis streamingd­ienst van de zender, waarop u reclame voor lief moet nemen. De ‘Vlaamse Netflix’ zal wellicht het model van de inter

nationale Netflix volgen: maandelijk­s abonnement­sgeld zonder reclame.

DPG Media, het bedrijf boven VTM, verschuift een groot deel van zijn budgetten naar de zogenaamde ‘Vlaamse Netflix’. Dat bleek vo

rig najaar al toen het bedrijf een collectiev­e ontslagron­de aankondigd­e bij de ‘tvpoot’ (VTM en co., dus), wat uiteindeli­jk tot 87 ontslagen leidde. Vorige week volgde dan het ontslag van programmad­irecteur Ricus Jansegers, die de voorbije zes jaar de lineaire zenders, en vooral VTM, een nieuwe smoel gaf als familiezen­der. Of Jansegers op termijn vervangen wordt, is nog maar de vraag. Bovendien doet een rondvraag in de sector vermoeden dat de op stapel staande fictieproj­ecten wel degelijk bedoeld zijn voor die ‘Vlaamse Netflix’.

Koele minnaar

Alles wijst erop dat er een Vlaamse streamingo­orlog op til is. DPGbaas Christian Van Thillo, van zijn kant, brengt alles in stelling om die ‘Vlaamse Netflix’ van de grond te krijgen. In een onderzoek bij ‘stakeholde­rs’ van de VRT pleit Van Thillo onomwonden voor een verplichte deelname van de VRT aan het project. De ‘Vlaamse Netflix’ is een grote gok, maar de populaire prestigefi­ctie van de openbare omroep zou de kans op commerciee­l succes aanzienlij­k verhogen. DPG is overigens de enige vragende partij om de VRT bij een ‘Vlaamse Netflix’ te betrekken, zo bleek vorige vrijdag uit die studie. Dat maakt het des te opmerkelij­ker dat die eis ook in het nieuwe Vlaamse regeerakko­ord staat.

De VRT is een koele minnaar van het initiatief. en ook Telenet staat er niet om te springen. Dat laatste mediabedri­jf heeft met Play een sterk eigen platform met video on demand. Bovendien is digitale televisie de corebusine­ss van Telenet. Mensen die hun tvabonneme­nt opzeggen en alleen naar streamingd­iensten kijken, kan Telenet missen als kiespijn. Wellicht ook daarom heeft dochterbed­rijf SBS (Vier, Vijf en Zes) voorlopig geen streaminga­anbod die naam waardig.

Telenet en DPG zijn wel medestande­rs in een andere veldslag in deze Vlaamse streamingo­orlog: ze hebben er allebei baat bij dat VRT.Nu, de gratis streaminga­pp van de openbare omroep, aan banden wordt gelegd. In de eerder vermelde studie vragen beide bedrijven dat VRT.Nu zich voornameli­jk zou richten op mensen die lineair vertoonde programma’s na uitzending nog willen inhalen – of ze desnoods live bekijken. Dat series als Over water (vorig jaar), De twaalf (onlangs) of zowat alle Canvasreek­sen op VRT.Nu gratis te bingewatch­en zijn, speelt niet in hun voordeel.

Nog voor de VRT een nieuwe beheersove­reenkomst heeft, zal er over streaming een hartig woordje gesproken worden.

Van de 14 fictievoor­stellen die sinds begin december 2019 steun kregen van het VAF, worden er 9 gemaakt in opdracht van VTM

 ??  ??
 ??  ?? Het leven van Sylvia Kristel wordt een reeks.
Het leven van Sylvia Kristel wordt een reeks.
 ??  ?? ‘De bende van Jan De Lichte’: in het buitenland al op Netflix te zien, in Vlaanderen nog steeds niet.
‘De bende van Jan De Lichte’: in het buitenland al op Netflix te zien, in Vlaanderen nog steeds niet.
 ??  ?? ‘De twaalf’: in één ruk te bekijken op VRT.Nu.
‘De twaalf’: in één ruk te bekijken op VRT.Nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium