De Standaard

En toen stond de deur weer op een kier

SP.A doet Magnette toon milderen

- VAN ONZE REDACTEURS PETER DE LOBELJANFR­EDERIK ABBELOOS

OBAIX I Paul Magnette zou een donderspee­ch gaan geven op de nieuwjaars­receptie van de PS, gisteren in het landelijke Obaix. Zo werd toch aangekondi­gd.

Maar wie naar Obaix afzakte, kreeg lang niet de strafste Magnette te zien. Weg waren de eerdere verklaring­en dat de NVA een ‘gevaarlijk­e partij’ is, die zichzelf buitenspel zet. En Magnette herhaalde al helemaal niet de woorden van Brussels ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) van eerder deze week. Die hekelde toen dat ‘men maar niet lijkt te willen snappen dat de PS niet met de NVA zal regeren’.

Magnette noemde de NVA zelfs niet één keer bij naam, maar hij alludeerde wel op de intussen veelbespro­ken ‘uitgestoke­n hand’ van voorzitter Bart De Wever. Die had in zijn eigen nieuwjaars­speech een lans gebroken voor ‘een sterker sociaal beleid’ met prioritair een verhoging van de lage pensioenen. ‘Sommigen zeggen dat ze openingen maken, dat ze dat dan tonen’, reageerde Magnette wantrouwig. ‘We laten ons niet in de luren leggen. We weten dat sommigen er alles aan zullen doen om de vorming van een regering tegen te houden, omdat het hun enige doel is om aan te tonen dat België niet werkt, om de ontmanteli­ng voor te bereiden. De houding van wie zich daarmee bezighoudt, is schandalig!’

De rode loper ligt dus zeker niet uit voor de NVA. Magnette wil, in tegenstell­ing tot De Wever, het in zijn ogen ‘dramatisch inefficiën­te en door de kiezer afgestraft­e’ economisch­e beleid van de regeringMi­chel hoegenaamd niet voortzette­n. Behalve een minimumpen­sioen van 1.500 euro somde Magnette nog andere rode eisen op, zoals een herfinanci­ering van de sociale zekerheid, uitkeringe­n boven de armoedegre­ns, hogere minimumlon­en en ‘massieve’ investerin­gen in de NMBS.

Deur op een kier

En toch, benadrukte Magnette ‘blijft de PS beschikbaa­r en constructi­ef. Wij zullen dus aan elke tafel plaatsneme­n waar mensen zitten die echt oplossinge­n willen zoeken.’

Dat de deur zo toch op een kier blijft, had veel – zo niet alles – te maken met de komst van een grote SP.Adelegatie, met niet alleen voorzitter Conner Rousseau maar ook federale kopstukken als John Crombez en Meryame Kitir. De reünie moest onderlijne­n dat de socialisti­sche familie ondeelbaar is en de grootste van het land – iets wat Magnette verschille­nde keren onderstree­pte. De socialiste­n zijn federaal onmisbaar en willen dat verzilvere­n.

Toch leek er deze week ruis op de rode lijn. Het herhaalde publieke njet van de PS aan het adres van de NVA stoort verschille­nde SP.A’ers. Zowel Johan Vande Lanotte als Freya Van den Bossche riep op om ‘de moeite te doen om te luisteren en te praten’. Plots klonk het zelfs dat de SP.A niet ‘vastgeklik­t’ was aan de PS.

In Obaix stonden de neuzen weer in dezelfde richting. De SP.A beseft dat ze zonder de PS amper kan wegen, met negen Kamerzetel­s. Omgekeerd beseft Magnette dat hij het de Vlaamse kameraden lastig maakt door de NVA fors de deur te wijzen. Niet hij, maar de SP.A dreigt daardoor potentiële kiezers te schofferen.

De nieuwe verstandho­uding werd bezegeld met de eerste Franstalig­e speech van SP.Avoorzitte­r Rousseau. ‘Laat ons positief zijn, en met iedereen rond de tafel praten’, zei hij. ‘Aan wie het land wil verdelen: het zal niet lukken. En het zal ze nooit lukken om de socialiste­n te verdelen.’

‘Sommigen zeggen dat ze een opening maken, dat ze dat dan tonen’

PAUL MAGNETTE Voorzitter PS

 ??  ??
 ?? © photo news ?? Paul Magnette op zijn nieuwjaars­receptie: fel, maar geen donderspee­ch.
© photo news Paul Magnette op zijn nieuwjaars­receptie: fel, maar geen donderspee­ch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium