De Standaard

Netflix wordt duurder

Netflix verhoogt zijn abonnement­sprijs in Europa, zoals het dat enkele maanden geleden in de VS deed. Alleen de prijs van de basisversi­e blijft ongewijzig­d.

- DOMINIQUE DECKMYN

Wie vandaag 10,99 euro betaalt voor het Standaardp­lan van Netflix, dat twee HDstreams tegelijk toelaat, zal straks 11,99 euro moeten ophoesten. De prijs van het Premium abonnement (Ultra HD op tot vier toestellen tegelijk) gaat zelfs met 2 euro omhoog, van 13,99 naar 15,99 euro. De basisversi­e blijft 7,99 euro kosten, maar daarmee kan maar één persoon tegelijk kijken, en niet eens in HD.

Het is een stevige prijsverho­ging, maar ze komt niet onverwacht: ongeveer dezelfde stijging, maar dan in dollars, werd in mei vorig jaar doorgevoer­d in de VS – al ging ook de prijs van het Standaarda­bonnement ginds met 2 dollar omhoog tot 12,99 dollar.

Zullen kijkers daardoor afhaken? In de VS gebeurde dat alvast wel, maar in beperkte mate en heel tijdelijk. Netflix speelde vorige lente prompt 130.000 abonnees kwijt. Maar toen kwam de zomer, en het derde seizoen van Stranger things, en drie maanden later had Netflix er alweer een half miljoen bijgewonne­n. Het was dus een kwestie van tijd alvorens de prijsstijg­ing ook in Europa werd doorgevoer­d. Dat extra geld heeft Netflix nodig als het aan het huidige, verschroei­ende tempo wil blijven investeren in meer eigen series en films.

Grootste aanbod

We zijn intussen bijna een jaar verder en op de streamingm­arkt wordt het steeds drukker. Apple lanceerde Apple TV+, en in sommige landen waaronder Nederland (maar niet België) is ook Disney+ inmiddels beschikbaa­r. Apple vraagt 5 euro per maand, Disney 7 euro – heel wat goedkoper dus dan Netflix – en dat verschil wordt nu nog groter.

Netflix heeft wel veruit het grootste aanbod van nieuwe, originele producties. Disney beschikt over een enorme catalogus van klassieke familiefil­ms, maar in Disney+ zitten, net als in Apple TV+, maar een handvol nieuwe series en welgeteld één hit (The Mandaloria­n). De eigen series van Disney en Apple zijn bovendien voorlopig allemaal Amerikaans, terwijl Netflix steeds meer internatio­nale producties financiert.

Netflix kan waarschijn­lijk een hogere prijs dan zijn concurrent­en verantwoor­den: er valt gewoon meer te bekijken. En een paar euro per maand extra kunnen er vermoedeli­jk ook in Europa nog wel bij, al geeft de gemiddelde Europeaan traditio

Netflix heeft het extra geld nodig als het aan dit verschroei­ende tempo wil blijven investeren in eigen series en films

neel minder uit aan tvkijken dan de Amerikaan, want de Amerikaans­e tvkabel is peperduur.

Disney+ lijkt op dit moment het best geplaatst om de positie van Netflix te bedreigen. Maar ook van Disney wordt verwacht dat het zijn abonnement­sprijs zal opvoeren als de dienst een succes blijkt. In tussentijd komen nog meer nieuwe diensten wedijveren om ons geld. Zo mogen we ons weldra verwachten aan de ‘Vlaamse Netflix’ van DPG Media (met of zonder VRT en SBS). TVkijken wordt in 2020 heel wat duurder voor wie alles wil (kunnen) zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium