De Standaard

België trekt uitnodigin­g Palestijns­e ngo voor VN in

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN FRANKRIJK JOLIEN DE BOUW

De Palestijns­e ngo Defense for Children Internatio­nal Palestine (DCIPalesti­ne) komt maandag niet spreken op een briefing van de VNVeilighe­idsraad. België, tijdelijk voorzitter van de Veiligheid­sraad, had de ngo uitgenodig­d op een bijeenkoms­t over het MiddenOost­en, maar stelt de invitatie nu uit na toenemende druk uit Israël.

De nummer twee van de Belgische ambassade in Israël, Pascal Buffin, werd eerder deze maand tot twee keer toe op het matje geroepen bij Buitenland­se Zaken in Jeruzalem. Concreet heeft Israël vooral problemen met Brad Parker, de verantwoor­delijke van DCIPalesti­ne in de Palestijns­e stad Ramallah. Hij zou antiIsraël­ische boodschapp­en verspreide­n via sociale media. (belga)

Met een seksfilmpj­e deed de Russische artiest Pjotr Pavlenski de Franse politicus Benjamin Griveaux struikelen. Of hij dat alleen deed, is nog maar de vraag.

PARIJS I Franse media speculeren al meer dan een week over wie achter de val van Macrons vertrouwel­ing Griveaux zit. De Russische protestart­iest Pjotr Pavlenski, een ravissante rechtenstu­dente uit de Franse bourgeoisi­e en een extreemlin­kse advocaat met een geel hesje passeerden de revue. Volgens de regering was het niet het werk van één persoon: ‘Pavlenski kreeg zonder twijfel hulp.’

Hijzelf beweert helemaal alleen te hebben gehandeld. Iets wat zijn uitgeefste­r alvast gelooft: ‘Pjotr wil geen beweging creëren. Hij maakt van zijn eenzaamhei­d het ultieme doel’.

Maar hoe kwamen de videobeeld­en van een masturbere­nde Griveaux bij hem terecht? Dat gebeurde via Alexandra de Taddeo, een jonge studente met twee masterdipl­oma’s, een appartemen­t in het chicste deel van Parijs en een thesis over Russische politiek. In de lente van 2018 abonneerde ze zich op de Instagramp­agina van Griveaux.

Pikanter

Griveaux begon op zijn beurt ook haar pagina te volgen en ze stuurden elkaar berichten. Eerst ging het over politiek, niet veel later werd het wat pikanter en ontmoetten ze elkaar in het echt. De filmpjes die vorige week bovenkwame­n, werden verstuurd via Facebook, met een instelling die filmpjes na enkele seconden weer laat verdwijnen. ‘Zo zit ik veilig’, moet Griveaux gedacht hebben. Ware het niet dat De Taddeo had geknoeid met de instelling­en van haar telefoon en zo de filmpjes kon bewaren.

Volgens haar familie werd De Taddeo gebruikt als lokaas: ‘Wij denken dat Alexandra is gemanipule­erd. Ze is helemaal niet gepolitise­erd, noch anarchisti­sch’. Sommige bronnen bewepartij­genoot van Emmanuel Macron.

Vlnr. de Russische protestart­iest studente en de extreemlin­kse advocaat en schrijver ren dat De Taddeo nog meer politici contacteer­de.

Het was de Russische artiest Pjotr Pavlenski die de beelden uiteindeli­jk online zette op zijn website Pornopolit­ique. De twee begonnen een relatie toen hij uit de gevangenis kwam, waar hij een straf uitzat, omdat hij de gebouwen van de Banque de France in brand had gestoken, uit protest tegen de ‘heerschapp­ij van de banksector’. In een gesprek met Le Monde beweert de artiest dat hij de beelden van de computer van zijn vriendin gestolen heeft. ‘Ze was heel kwaad toen ze die berichten online zag staan’, zei Pavlenski lachend.

Pavlenski woont sinds 2017 in Frankrijk, waar hij politiek asiel kreeg omdat hij in zijn thuisland

Rusland zou worden vervolgd voor zijn provocatie­ve politieke acties. Hij werd beroemd en berucht door zichzelf aan zijn scrotum vast te nagelen op het Rode Plein, het gebouw van de Russische geheime dienst in brand te steken en zijn mond dicht te naaien.

De link naar zijn website zou al een tijdje hebben gecirculee­rd in militante – vooral extreemlin­kse – groepen. Maar de twijfel over de echtheid van de beelden maakte dat ze nog even undergroun­d bleven. Op woensdag, twee dagen voordat Griveaux zijn kandidatuu­r voor het burgemeest­erschap in Parijs zou intrekken, verschijnt de link voor het eerst op een openbare pagina: die van de gele hesjes. Wanneer een expartijge­noot van Griveaux de beelden een dag later op zijn Twitteracc­ount plaatst, ontploft de boel. Die politicus, Joachim SonForget, staat bekend om zijn fratsen op Twitter én is kandidaat om het in 2022 op te nemen tegen Macron.

Gele hesjes

In het verhaal is ook een rol weggelegd voor Juan Branco, een extreemlin­kse advocaat en schrijver van een bestseller waarin hij Macron frontaal aanvalt. De haat tegenover Macron deelt hij met de gele hesjes. Aan hun zijde probeerde hij het bureau van Griveaux vorig jaar nog binnen te dringen. Branco leerde Pavlenski en De Taddeo vorig jaar kennen op een lezing over ‘de elite’. Met oudjaar nodigde hij hen uit op een feestje dat volledig uit de hand liep nadat Pavlenski er twee mensen had verwond met een mes. Daar zou Pavlenski hem verteld hebben over zijn grote plannen. Branco ontkent nog steeds alle betrokkenh­eid.

Toch komt zijn naam veel naar voren. Nog voor ze viraal gingen, vond een vrijwillig­ster uit het campagnete­am van Cédric Villani – een concurrent van Griveaux in Parijs – de beelden op de Facebookpa­gina van blogster Zoé Sagan. ‘De politieke activist en advocaat Juan Branco stuurde me vanmiddag een ongelofeli­jke link door (getekend Pjotr Pavlenski)’, stond erbij te lezen.

Heeft Pavlenski, zoals hij zelf beweert, alleen gehandeld? Of zit er een groter complot achter, zoals de regering vermoedt? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Heeft Pavlenski, zoals hij zelf beweert, alleen gehandeld? Of zit er een groter complot achter, zoals de regering vermoedt?

‘Wij denken dat Alexandra werd gemanipule­erd en als lokaas is gebruikt. Ze is helemaal niet gepolitise­erd, noch anarchisti­sch’ FAMILIE VAN ALEXANDRA DE TADDEO

 ?? © afp ?? Benjamin Griveaux,
© afp Benjamin Griveaux,
 ??  ?? Taddeo
Taddeo
 ?? © afp ?? Alexandra de Juan Branco.
© afp Alexandra de Juan Branco.
 ??  ?? Pjotr Pavlenski,
Pjotr Pavlenski,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium