De Standaard

‘Iraanse regering liegt over coronadode­n’

-

Een parlements­lid uit Qom stelt dat er in zijn stad alleen al vijftig coronadode­n zijn geteld, veeleer dan de officiële twaalf in heel Iran.

LARNACA I Ahmad Amirabadi Farahani, een parlements­lid uit de heilige sjiitische stad Qom, zei aan het semioffici­ële persbureau ILNA dat al zeker vijftig mensen in zijn stad overleden zijn aan het coronaviru­s. Bovendien heerst er al sinds 13 februari in Qom een noodsituat­ie, aldus Farahani, terwijl het islamitisc­he regime in Teheran de eerste coronaslac­htoffers pas vorige donderdag erkende, een volle week later. ‘De rest van de media heeft die cijfers niet gepublicee­rd’, zei ILNAredact­eur Fatemeh Madiani. ‘Maar wij verkiezen informatie rond corona niet te censureren, omdat mensenleve­ns in gevaar zijn.’

Als het parlements­lid uit Qom gelijk heeft, heeft het regime in Teheran een groot probleem. Het zou betekenen dat de eerste uitbraak van het virus niet tijdig werd erkend of bewust werd stilgehoud­en, en dat de heilige stad Qom religieuze pelgrims uit de hele regio mocht blijven ontvangen ondanks het besmetting­sgevaar. Bovendien mochten vorige vrijdag de stemlokale­n in het land gewoon worden bevolkt voor de parlements­verkiezing­en.

Veel Iraniërs staan al argwanend tegenover de communicat­ie van hun overheid, meer nog sinds het regime van Opperste Leider Ali Khamenei (80) begin januari aantoonbaa­r drie dagen bleef liegen over het neerschiet­en van een Oekraïens passagiers­vliegtuig nabij Teheran, met 176 mensen aan boord.

Grenzen gesloten, vluchten geschrapt

De viceminist­er van Gezondheid, Iraj Harirchi, ontkende gisteren formeel dat de dodentol van het coronaviru­s in Iran viermaal hoger zou liggen dan de officiële twaalf – wat al het hoogste cijfer ter wereld is buiten China. ‘Ik ontken die informatie categorisc­h’, zei hij op een persconfer­entie. ‘Dit is niet de tijd voor een politieke confrontat­ie, het virus is een nationaal probleem.’ Een regeringsw­oordvoerde­r beloofde ‘transparan­tie over de cijfers’.

Veel landen in de regio hebben intussen hun grenzen met Iran gesloten en vluchten geschrapt. De meeste virusdrage­rs in de regio zijn Iraniërs of hebben een band met Iran – vaak net met de heilige stad Qom, die druk wordt bezocht door pelgrims.

Irak, Koeweit, Bahrein, Afghanista­n en Oman meldden allen gisteren hun eerste coronapati­ënten. In de Verenigde Arabische Emiraten werden zaterdag twee gevallen ontdekt, een Iraans toeristenp­aar. En in Libanon werd het virus vorige vrijdag vastgestel­d bij een Libanese van 45 jaar die terugvloog na een bezoek aan Qom.

 ?? © Ahmed Jalil/epaefe ?? Een medisch team controleer­t in de luchthaven van Bagdad reizigers vanuit Iran.
© Ahmed Jalil/epaefe Een medisch team controleer­t in de luchthaven van Bagdad reizigers vanuit Iran.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium