De Standaard

Deliveroos nieuwe succesrece­pt: haal uw bestelling zelf af

Klanten van Deliveroo in Antwerpen, Gent en Leuven kunnen voortaan zelf hun bestelde maaltijd afhalen. Dat spaart de kosten uit van thuislever­ing door een fietskoeri­er.

-

Sinds begin januari test Deliveroo deze afhaalopti­e al uit in de Brusselse gemeente Elsene, in zeventig lokale restaurant­s. In Europese grootstede­n als Londen en Parijs loopt een gelijkaard­ige testfase.

Volgens de Belgische woordvoerd­er van Deliveroo, Rodolphe Van Nuffel, is het Brusselse experiment zo succesvol dat de formule nu al wordt uitgerold in vier andere steden: Antwerpen, Leuven, Gent en Luik. Bij de start doen meteen 250 restaurant­s mee, waarbij onder meer de ketens The Huggy’s Bar, Poule & Poulette en Hawaiian Poké Bowl.

Hoe werkt het? Als u een maaltijd bestelt via de app of website van Deliveroo, kunt u naast de klassieke thuislever­ing door een fietskoeri­er ervoor kiezen om zelf de bestelling in het door u gekozen restaurant of snackbar af te halen.

Waarom zou u dat doen? Het kan een handige optie zijn als u op wandelafst­and van het restaurant woont en niet thuis op de koerier wil wachten, of wanneer u er kan langsrijde­n op weg naar huis. Omdat de bestelling al verwerkt is, moet u in het restaurant niet in de wachtrij staan. Ook met betalen verliest u geen tijd, want dat is al via Deliveroo gedaan. In Elsene bleek de nieuwe formule vooral op vrijdagavo­nd populair, met een piek omstreeks 19 uur.

Businessmo­del

Natuurlijk is eten online bestellen en zelf afhalen niet nieuw. Dat geeft ook Deliveroo toe. Toch is het anders, zegt Van Nuffel. ‘Klanten kunnen op onze app of site een keuze maken uit een ruim aanbod aan restaurant­s. Wie rechtstree­ks bij een restaurant bestelt, online of telefonisc­h, moet vooraf zijn keuze al hebben gemaakt.’

Zelf afhalen is goedkoper, want u moet de kosten van de thuislever­ing met de fietskoeri­er niet betalen. Maar ondergraaf­t Deliveroo op deze manier niet het eigen businessmo­del? ‘Van Nuffel ontkent. ‘De afhaalopti­e is niet ter vervanging van de thuislever­ing, maar een complement­aire mogelijkhe­id. Onze 3.500 fietskoeri­ers moeten niet in paniek slaan. We hebben in Elsene gezien dat het aantal klassieke thuislever­ingen niet is gedaald. Het gaat om bijkomende bestelling­en.’

Ook voor de deelnemend­e restaurant­s is er een incentive, zegt Van Nuffel. ‘Zij moeten zelf geen bestelling­en noteren en verliezen geen tijd met betalende klanten aan de balie. En hun commissie aan Deliveroo is lager. Ze betalen alleen voor promotie en administra­tie, niet voor de koeriers.’

‘De afhaalopti­e is niet ter vervanging van de thuislever­ing, maar een complement­aire mogelijkhe­id’

RODOLPHE VAN NUFFEL

Woordvoerd­er Deliveroo

 ?? © Fred Debrock ?? ’Onze 3.500 fietskoeri­ers moeten niet in paniek slaan.’
© Fred Debrock ’Onze 3.500 fietskoeri­ers moeten niet in paniek slaan.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium