De Standaard

Groen licht voor transparan­tie over geheime farmadeals

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

De Raad van State geeft een positief advies over het wetsvoorst­el dat inzage mogelijk maakt in de omstreden contracten tussen de regering en de farmabedri­jven over dure, nieuwe geneesmidd­elen.

BRUSSEL I De goedkeurin­g van de Raad van State is een belangrijk­e doorbraak in het dossier van de geheime contracten. Het is de laatste inhoudelij­ke horde die het parlement nog moest nemen om het licht op groen te krijgen voor meer transparan­tie over de terugbetal­ing van dure, nieuwe geneesmidd­elen.

Even terugspoel­en: onder minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) nam de federale regering de jongste jaren steeds vaker haar toevlucht tot geheime deals met de farmabedri­jven om dure, innovatiev­e geneesmidd­elen toch op een betaalbare manier bij de Belgische patiënt te krijgen. De intentie daarvan is goed, maar intussen staat al bijna 30 procent van het geneesmidd­elenbudget onder een geheim contract.

Dat leidt soms tot omstreden beslissing­en. Zo wordt een goedkoop geneesmidd­el voor ouderdomsb­lindheid, Avastin, niet terugbetaa­ld door de sociale zekerheid, maar de veel duurdere variant Lucentis wel. Volgens het kabinetDe Block was er geen sprake van een meeruitgav­e, omdat er in geheime onderhande­lingen een stevige prijskorti­ng werd bedongen. Alleen kon niemand die bewering van De Block verifiëren (DS 28 oktober).

Dat laatste zou nu door het wetsvoorst­el, ingediend door de SP.A en de NVA, wel mogelijk worden. Het geeft het Rekenhof volledige inzage in de contracten, op voorwaarde dat het parlement daar expliciet om vraagt. Met de steun van PS, Ecolo/Groen en PVDAPTB raakte het voorstel aan een meerderhei­d.

Niet voor lopende contracten

De liberalen drongen in het parlement nog aan op een tweede lezing. Minister De Block benadrukte al dat vertrouwel­ijkheid belangrijk is om gunstige deals te kunnen afsluiten. ‘Maar als we willen dat ons geld goed besteed wordt, moeten we onze controlefu­nctie ook kunnen uitvoeren’, zegt SP.Aparlement­slid Jan Bertels. ‘Nu loopt het de spuigaten uit.’ Ook NVAparleme­ntslid Kathleen Depoorter benadrukt dat. ‘Dit is geen actie tégen de contracten, maar wel vóór transparan­tie.’

Een belangrijk­e nuance: de regeling zal alleen gelden voor contracten die in de toekomst worden afgesloten en niet voor de lopende contracten. Vooral de PVDA verzette zich tegen die beperking, onder meer om het lopende contract van LucentisAv­astin te kunnen inkijken.

Die kritiek wuift Bertels weg. ‘We moeten nu vooral vooruit met de dossiers. De controle wordt in de toekomst alleen maar belangrijk­er.’

‘Als we willen dat ons geld goed besteed wordt, moeten we onze controlefu­nctie kunnen uitvoeren’

JAN BERTELS SP.Aparlement­slid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium