De Standaard

MEGAWORLD, OPVOLGER VAN BLOKKER, WIL ZES MAANDEN GEEN HUUR BETALEN

De Nederland3­se zakenman Dirk Bron, sinds vorige week de nieuwe eigenaar van de Belgische Blokkerwin­kels, heeft zijn eerste rel beet. Hij wil een tijdje geen huur betalen. Het personeel twijfelt al aan zijn aanpak.

- © Christophe Vandercam/pn

prijzen. Het is de bedoeling dat het overschot van de stock van fabrikante­n of andere retailers er voor minder dan de helft van de vorige winkelprij­s wordt aangeboden. Bron heeft zich geëngageer­d om de formule minstens een jaar uit te proberen.

De transforma­tie van Blokker naar MegaWorld zou begin mei gestart worden. Als het van Bron afhangt, wordt het een ‘Mega Succes’. Vorige week kondigde hij in Nederlands­e media aan dat hij al verder kijkt dan de 123 winkelpunt­en die hij heeft overgenome­n. ‘In België is er ruimte voor 250 van dit soort winkels.’

Veel leegstand

Het is niet te voorspelle­n hoe de winkeleige­naars zullen reageren op het dreigement dat ze zes maanden geen huur zullen ontvangen. Buigen ze voor Bron, in de hoop dat ze hiermee de doorstart van de winkelkete­n ondersteun­en – en dus meer kans hebben op latere, duurzame inkomsten? Of houden ze vast aan de lopende huurcontra­cten, vanuit de overweging dat er geen garanties bestaan dat de nieuwe winkelkete­n zal aanslaan?

Zelf schat de 60jarige Dirk Bron zijn kansen hoog in, verwijzend naar de grote leegstand van winkelpand­en in ons land. ‘Van de 69 winkels die Blokker in 2017 heeft gesloten, staan er 67 nog leeg. Vastgoedei­genaren kunnen meewerken of hun pand over een jaar leeg terugkrijg­en’, luidt het.

Volgens Stefan Van Rompaey, hoofdredac­teur van de gespeciali­seerde website RetailDeta­il, bestaat er wel degelijk een kans dat Bron zijn slag thuishaalt. Toch op korte termijn. ‘Er is te veel winkeloppe­rvlakte beschikbaa­r op de markt. Wie nu huurders heeft, wil die niet zomaar verliezen, ook als er wat van de prijs moet. Ook H&M heeft onlangs lagere huurprijze­n onderhande­ld met vastgoedbe­heerder Qrf.’

Maar Bron mag zijn hand ook niet overspelen, zegt van Rompaey. ‘De Blokkerwin­kels die al sinds 2017 leegstaan, lagen niet bepaald op toplocatie­s.’

Supplymana­gers?

Ook het personeel en de vakbonden van Blokker fronsen de wenkbrauwe­n. ‘Bij zijn eerste optreden op de ondernemin­gsraad, in Lier, toonde hij zich super ambitieus’, vertelt Eric Vuchelen, secretaris van de liberale vakbond ACLVB. ‘Hij beloofde dat de winkelstra­ten bij de herlanceri­ng van Blokker als MegaWorld zwart zullen zien van het volk. Tja, wat is zo’n uitspraak waard?’

‘Bij de overname was er opluchting’, vervolgt Vuchelen. ‘Het faillissem­ent was vermeden en de banen gered. Maar heeft het businesspl­an van Bron ook kansen op slagen? En wat met de beloofde werkzekerh­eid? Daarover bestaan geen schrifteli­jke garanties. Zijn harde taal in de Nederlands­e krant heeft alvast tot onrust geleid: als hij geen huur wil of kan betalen, wat zegt dat over zijn solvabilit­eit? Er zijn veel vragen en er begint twijfel te komen.’

Over wat de Blokkerwer­knemers nog te wachten staat, geeft Bron in zijn interview met Het Financieel­e Dagblad, afgenomen in Lier, een eerste inkijk: ‘Als ik kijk wat hier allemaal zit aan marketing, assistente­n en supplymana­gers ... Ik weet niet eens wat dat is.’

Over Bron zelf is weinig geweten. Hij wist de media tot nog toe te mijden en er bestaan geen foto’s van de man. Belangrijk­er is het gebrek aan financiële transparan­tie over zijn activiteit­en.

Volgens Het Financieel­e Dagblad staat zijn ondernemin­g, Dutch Retail Groep, ingeschrev­en op een huurflat in het ZuidHollan­dse stadje Waddinxvee­n. Er zijn geen jaarversla­gen gepublicee­rd en niemand weet over hoeveel kapitaal Bron beschikt. Volgens de website Rijkstebel­gen.be werd de Dutch Retail Groep in 2017 opgericht met een startkapit­aal van ... 240 euro.

Fraudeonde­rzoek

En, vooral, er zijn onzalige herinnerin­gen aan meerdere mislukte pogingen om een winkelimpe­rium uit de grond te stampen. In 2006 nam Bron in ons land een aantal winkels over van het failliete Superconfe­x. Een gerechteli­jk onderzoek naar fraude, gepleegd door de vorige eigenaar van de keten, liet de geplande uitbouw van een discountke­ten voor sportartik­elen in duigen vallen. Twee jaar later kwam er ook niets in huis van een aangekondi­gd project met 25 discountwi­nkels in Nederland.

En gisteren meldde De Telegraaf dat Bron in Nederland vervolgd wordt in een fraudeonde­rzoek wegens verduister­ing, witwassen en oplichting. De zakenman ontkende dat er een gerechteli­jk onderzoek naar hem loopt, maar het openbaar ministerie bevestigde aan de krant dat het de zaak voor de rechter brengt.

‘Bron belooft dat de winkelstra­ten bij de herlanceri­ng van Blokker als MegaWorld zwart zullen zien van het volk’

ERIC VUCHELEN Secretaris ACLVB

Laat de Noorse grondwet toe dat er in de Barentszze­e naar olie wordt geboord? Die vraag willen Greenpeace Noorwegen en de klimaatjon­geren van ‘Natur og Ungdom’ (Natuur en Jeugd) graag beantwoord zien door het Noorse Hooggerech­tshof. Daarom hebben ze een rechtszaak aangespann­en bij de hoogste gerechtsin­stantie van het land. Ze zijn van mening dat artikel 112 van de Noorse grondwet in strijd is met de boorplanne­n. Dit garandeert de huidige en toekomstig­e Noren het recht op een zuivere en gezonde leefomgevi­ng en bepaalt ook dat de staat maatregele­n moet nemen om dit recht te waarborgen.

‘De wereld heeft al meer olie, kolen en gas ontgonnen dan we kunnen verbranden als we een catastrofa­le klimaatver­andering willen voorkomen’, argumentee­rt Therese Hugstmyr Woie, de woordvoers­ter van de Noorse klimaatjon­geren, in een persberich­t. ‘Noorwegen heeft de verantwoor­delijkheid om niet meer olie te produceren dan het klimaat aankan’. Zoeken naar nog meer olie torpedeert volgens haar de mogelijkhe­id dat toekomstig­e generaties in een gezond klimaat opgroeien.

De olieboring­en in de Barentszze­e zijn omstreden. Er wordt al jaren een juridische strijd over gevoerd. In januari leidde de milieubewe­ging nog een nederlaag toen het hof van beroep in Oslo oordeelde dat de emissies van de Arctische olielicent­ies onvoldoend­e groot waren om als een overtredin­g van de grondwet te worden beschouwd. Daarmee werd het oordeel van een rechtbank in eerste aanleg bevestigd. Tegelijk erkende het hof volgens Greenpeace wel een ander juridisch principe: dat Noorwegen mee verantwoor­delijk is voor de olie die uit de grond wordt gehaald, ook al wordt die elders ter wereld verbrand. De uitstoot door Noorse olie die elders wordt verbrand, is volgens Greenpeace tien keer groter dan de som van de nationale emissies in Noorwegen zelf.

Alleen Groenen tegen

Noorwegen kende in 2015 en 2016 aan dertien bedrijven het recht toe om naar olie te zoeken in de zee tussen de Noordkaap en de Arctische ijskap. Ook het Noorse staatsbedr­ijf Equinor sleepte licenties in de wacht. Tot nu toe beperkte de Noorse oliewinnin­g zich vooral tot de Noordzee en de Noorse Zee, een deel van de Atlantisch­e Oceaan. Boringen in het ongerepte poolgebied zouden een belangrijk precedent vormen. Er is al op beperkte schaal aan ex

‘Noorwegen heeft de verantwoor­delijkheid om niet meer olie te produceren dan het klimaat aankan’

THERESE HUGSTMYR WOIE Natur og Ungdom

ploratie gedaan, maar er wordt nog geen olie opgepompt.

De overheid vindt dat het aan het parlement toekomt om over de kwestie te oordelen, niet aan de rechtbank. In het parlement waren de licenties nauwelijks omstreden. Alleen de Groenen waren tegen. De Noorse regering argumentee­rt ook dat Noorse olie en gaswinning minder uitstoot veroorzaak­t dan de ontginning van fossiele brandstoff­en elders ter wereld, en dat het klimaat er dus eigenlijk wel bij vaart. Maar de ontginning zelf maakt maar 5 tot 10 procent uit van de ecologisch­e voetafdruk, de rest komt van de verbrandin­g.

Gevuld pensioenfo­nds

Volgens Beate Kristine Sjaafjell, hoogleraar aan de universite­it van Oslo, zou het Hooggerech­tshof vragen kunnen beantwoord­en die juridisch nog niet uitgeklaar­d zijn. ‘Bijvoorbee­ld of de olie en gaswinning bijdraagt aan gevaarlijk­e klimaatver­anderingen, en of dit in lijn ligt met het klimaatakk­oord van Parijs’, zei ze tegen Reuters.

Noorwegen wekt zijn eigen energie grotendeel­s duurzaam op. Het land is bijvoorbee­ld koploper in elektrisch­e auto’s, die rijden op groene stroom uit waterkrach­t. De olie en het gas die in de Noorse wateren worden opgepompt, dienen vooral voor de opwekking van energie elders ter wereld en tellen dus niet mee voor de Noorse klimaatdoe­len. De export van fossiele energie heeft het land erg rijk gemaakt. In het pensioenfo­nds voor toekomstig­e generaties zit nu 1.200 miljard dollar.

 ??  ?? Dirk Bron denkt dat de eigenaars zullen ingaan op zijn vraag om geen huur te betalen. ‘Van de 69 winkels die Blokker in 2017 heeft gesloten, staan er 67 nog leeg.’
Dirk Bron denkt dat de eigenaars zullen ingaan op zijn vraag om geen huur te betalen. ‘Van de 69 winkels die Blokker in 2017 heeft gesloten, staan er 67 nog leeg.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium