De Standaard

STRAKS BEWIJST CORONAVIRU­S ONS NOG EEN DIENST

- BART STURTEWAGE­N

Verspil nooit een goede crisis. Die stelregel is ook in Rome bekend. De Italiaanse viceminist­er voor Economie, Laura Castelli, riep gisteren de Europese Unie op tot begrip voor haar land. Het naleven van de Europese begrotings­regels wordt voor de op twee na grootste economie van de EU bemoeilijk­t door het opduiken van het nieuwe coronaviru­s. Maar ook zonder die tegenslag stond het land er al slecht voor.

De economisch­e groei van Italië was eind vorig jaar negatief. Relatief gesproken heeft Italië de grootste overheidss­chuld van de eurozone, na Griekenlan­d. Het toerisme, dat voor 13 procent van het bbp staat, zal onvermijde­lijk lijden onder de maatregele­n die de overheid uitvaardig­t om de opmars van het virus te stuiten. Zo gezien moeten we bijna hopen dat ook ons land spoedig rechtstree­ks met de coronaepid­emie te maken krijgt. Dan kunnen ook wij een smoes verzinnen voor het uitblijven van een volwaardig­e regering die werk maakt van het oplopende tekort. De Europese Commissie verwacht tegen midden volgende maand een eerste budgetvoor­stel. Dat zou het begin van het einde kunnen zijn van de relatieve rust die in Europa heerst over het Belgische nongoverno.

Met meldingen van nieuwe gevallen in Spanje, Kroatië, Oostenrijk en Zwitserlan­d werd het duidelijk dat Europa alweer voor een uitdaging staat, na de bankencris­is, de schuldencr­isis, de vluchtelin­gencrisis en de Brexit. Opnieuw wordt het zaak om eenheid te smeden uit de verscheide­nheid. De vorige keren hebben geleerd dat die oefening telkens met pijn en moeite verloopt, langer duurt dan gewenst en nooit helemaal voorbij is.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte riep de andere lidstaten gisteren op erover te waken dat Italiaanse burgers als gevolg van de coronauitb­raak niet met discrimina­tie geconfront­eerd zouden worden. Dat gevaar is reëel. Bij een onzichtbar­e dreiging hebben overheidsd­iensten de neiging voor de verkrampin­g te kiezen. Ook al is die remedie vaak erger dan de kwaal.

Het heeft geen zin onbesuisd barrières op te werpen die onnodig de circulatie van goederen in de Unie hinderen. Maar er is mogelijk ook een pluszijde. De eerste beelden van lege rekken in de warenhuize­n zijn er al. Nog voor er echt sprake is van toeleverin­gsprobleme­n, roepen ze vragen op over de goede zin van onze distributi­emodellen. Misschien blijkt straks dat we eigenlijk kunnen leven met wat minder. Minder aanbod, minder keuze, maar ook minder vrachtwage­ns op de weg. Als oefening voor die andere bedreiging, de klimaatcri­sis, bewijst het coronaviru­s ons eigenlijk een dienst.

Misschien blijkt binnenkort dat we eigenlijk kunnen leven met wat minder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium