De Standaard

‘We zitten hier op een terras in de zon in een prima hotel’

- © Desiree Martin /afp

De gasten mochten wel nog gaan ontbijten, maar kregen ’s avonds een

In totaal zit een duizendtal toeristen, onder wie 118 Belgen, vast in het H10 Costa Adeje Palace op Tenerife. Maandagavo­nd testte een Italiaanse dokter uit Lombardije positief op het nieuwe coronaviru­s, ondertusse­n is gebleken dat ook zijn vrouw besmet is. Volgens de lokale krant El Diario de Avisos verbleef het Italiaanse paar al een week in het hotel. De twee zijn nu in quarantain­e in het ziekenhuis en worden opnieuw getest.

Het hotel werd meteen afgesloten: de gasten mochten het terrein niet meer verlaten. De Spaanse overheid kondigde aan dat ze wacht op de tweede test om ‘gepaste maatregele­n te nemen’.

‘We zouden normaal dinsdagoch­tend vertrekken, na een verblijf van acht dagen,’ zegt Frédéric Wynant (73) uit WatermaalB­osvoorde vanop Tenerife aan De Standaard. Maar toen vonden Wynant en zijn vrouw een brief onder de deur geschoven, dat het hotel wegens ‘gezondheid­sredenen’ afgesloten was.

Wynant belde toch maar naar de receptie: gaan ontbijten en rondlopen op het domein was geen probleem, maar de toegangswe­gen tot het hotel werden stevig afgesloten door de politie. Iedereen kreeg mondmasker­tjes en flesjes water. Tegen de middag werd de gasten gevraagd om naar hun kamers te gaan voor een medische controle door een arts. Tegen de avond kregen de gasten een picknick aangeboden, met bonen, een appelsien en water.

Zelf temperatuu­r opnemen

‘Het weinige personeel moet 467 kamers bedienen’, vertelt Wynant. ‘Ik vind dat ze dat, gezien de omstandigh­eden, goed doen, hoewel het hotel relatief weinig informatie doorgeeft. Je mag geen wonderen verwachten. Ik had ook wel een wijntje verwacht bij de picknick.’

Maakt Wynant zich zorgen? ‘We hopen natuurlijk dat alles goedkomt. Anderzijds: we zitten hier op ons terras in de zon in een prima hotel. We kunnen niet klagen.’

Gisteravon­d laat werd de temperatuu­r opgenomen bij de hotelgaste­n, vanochtend worden ze veronderst­eld dat zelf te doen.

Hoe het nu verder moet, was gisteravon­d nog onduidelij­k. Ook voor touroperat­or TUI, die 110 reizigers in het bewuste hotel heeft. ‘Op dit moment hebben de lokale autoriteit­en ons nog geen bijkomende informatie gegeven over de situatie in H10 Costa Adeje Palace, noch over de toestand van de besmette Italiaanse reizigers’, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere.

TUI liet wel nog weten dat alle klanten die de komende twee weken naar het hotel wilden afreizen, de mogelijkhe­id krijgen om van hotel of bestemming te veranderen. Hetzelfde geldt voor de klanten van Corendon. Ook deze touroperat­or zegt dat ze de reizigers die de voorbije week vanop Tenerife terugkeerd­en, op de hoogte zullen brengen van de medische en sanitaire aanbevelin­gen. Het reisadvies voor Spanje werd intussen lichtjes aangepast. Buitenland­se Zaken raadt aan om de instructie­s van de lokale autoriteit­en op te volgen.

‘Het weinige personeel moet 467 kamers bedienen. Ik vind dat ze dat, gezien de omstandigh­eden, goed doen’

FRÉDÉRIC WYNANT Toerist

 ??  ?? picknick op de kamer.
picknick op de kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium