De Standaard

Merkel verwijt Rutte ‘kinderlijk gedrag’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © epaefe

De Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte is de kop van Jut na het mislukken van de top over de Europese meerjarenb­egroting wegens zijn halsstarri­ge opstelling.

‘Kinderlijk gedrag.’ Dat verwijt liet de Duitse kanselier Angela Merkel zich volgens de Volkskrant vrijdagmor­gen ontvallen, toen Rutte geen duimbreed toegaf tijdens de speciale top over de meerjarenb­egroting. De Nederlands­e ministerpr­esident profileerd­e zich in Brussel als leider van het front tussen de vier zuinige landen (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden). Hij bleef bij zijn eisen dat de Europese begroting 20212027 beperkt moet blijven tot 1 procent van het bruto binnenland­s product van de 27 lidstaten én dat de Nederlands­e korting op de bijdrage aan de EU permanent moet worden.

Toen Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad donderdaga­vond aan zijn biechtstoe­lgesprekke­n begon, kwam Rutte aan met in zijn zog zijn drie kompanen. Tijdens dat gesprek liet de Nederlands­e ministerpr­esident geen enkele marge. Telkens als Michel een alternatie­ve oplossing suggereerd­e, kwam zijn liberale partijgeno­ot met een nieuwe eis op tafel. Volgens de Volkskrant zei de Belgische expremier zuchtend ‘quelle arrogance’ nadat de vier zijn kantoor verlaten hadden. Maar dat laatste ontkent Barend Leyts, de woordvoerd­er van Michel, formeel: ‘De ontmoeting is profession­eel gebleven.’

Nederlaag is overwinnin­g

Kanselier Merkel en de Franse president Emmanuel Macron waren vastbeslot­en Brussel te verlaten met een akkoord en zochten mee naar oplossinge­n. Macron noemde het gedrag van Rutte daarom stuitend, wist de Volkskrant (die goed ingevoerd is in de Europese bubbel), terwijl de Spaanse premier Pedro Sánchez uitgeroepe­n zou hebben: ‘Weet Rutte wel dat ik meer burgers vertegenwo­ordig dan zijn zuinige vier landen bij elkaar?’ De indruk na de top vrijdagavo­nd was dat de Nederlande­r aanstuurde op een Europese nederlaag in

Brussel om in Den Haag met een overwinnin­g te kunnen pronken.

Biografie Chopin

De frontvormi­ng tussen de vier lidstaten verraste Michel, die als voorbereid­ing op de top gesprekken onder vier ogen gevoerd had met alle leiders. Op geen enkel moment had hij de indruk gekregen dat Rutte, Sebastian Kurz, Mette Frederikse­n en Stefan Löfven, die tot drie verschille­nde partijen behoren, zich op de top zo aan elkaar zouden vastklinke­n.

Dat laatste bevreemdde des te meer omdat de Nederlands­e korting (goed voor 1,2 miljard euro in 2020) groter is dan die van Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Toch stapten die drie gewillig mee in het spoor van Rutte, die bij zijn aankomst op de top al duidelijk had gemaakt dat er wat hem betreft niet veel te onderhande­len viel: de anderen moesten maar opschuiven richting Nederlands­e positie. Daarom kwam hij zowel donderdag als vrijdag op de top aan met een dikke biografie van de componist Chopin onder de arm als leesvoer.

Door de impasse is het nog onduidelij­k wanneer Michel een tweede poging zal wagen om een voorstel op tafel te leggen waarachter de 27 zich unaniem kunnen scharen. Hij moet de onderhande­lingen weer vlot trekken. Maar zolang Mark Rutte niet bereid is ook maar een millimeter toe te geven, is een nieuwe top tot mislukken gedoemd. Dat kan noch Michel, noch de Europese Unie zich veroorlove­n.

‘Weet Rutte dat ik meer burgers vertegenwo­ordig dan zijn zuinige vier landen bij elkaar?’

PEDRO SANCHEZ (PSOE) Spaans premier

Merkel wilde Brussel verlaten met een akkoord, maar Rutte

 ??  ?? gaf geen duimbreed toe.
gaf geen duimbreed toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium