De Standaard

Britse politici dekten decenniala­ng kindermisb­ruik toe

- © belga

Verschille­nde Britse politici hebben tussen 1960 en 1990 kinderen misbruikt en ‘werden tegen vervolging beschermd’.

Britse politici, politie en aanklagers hebben jarenlang ‘een oogje dichtgekne­pen’ voor aanwijzing­en van kindermisb­ruik in de politiek. Dat blijkt uit een grootschal­ig onderzoek naar kindermisb­ruik in het Verenigd

Koninkrijk. ‘Er zijn zware fouten gemaakt door de instelling­en van Westminste­r in hun houding tegenover aantijging­en van seksueel kindermisb­ruik. De instelling­en van ons land zijn er niet in geslaagd het misbruik te herkennen, ze hebben actief misbruiker­s beschermd en aantijging­en toegedekt’, staat in het 173 pagina’s tellende rapport, het resultaat van twee jaar verhoren. Het document maakt deel uit van een van de grootste onderzoeke­n ooit in het VK.

Verschille­nde politici worden bij naam genoemd. Het liberale parlements­lid sir Cyril Smith en de conservati­eve politicus sir Peter Morrison zijn twee van de mannen die ‘gekend waren om hun seksuele interesse in kinderen’ en die aan vervolging ontsnapten door toedoen van politici, politie en aanklagers. Morrison was een tijdlang de privésecre­taris van Margaret Thatcher, de toenmalige Britse premier.

‘De politie gaf weinig aandacht aan het welzijn van de uitgebuite kinderen’, zegt het rapport. ‘Politieke partijen waren, zelfs vrij recent, meer bezig met de politieke gevolgen dan met de beschermin­g van de kinderen.’ Zowel Morrison als Smith kreeg later het Britse ridderscha­p.

Er zijn geen bewijzen voor een georganise­erd pedofilien­etwerk gevonden. ‘Toch is het effect voor de kinderen die onder het misbruik van de individuen gelinkt aan Westminste­r hebben geleden even zwaar.’

Peter Morrison als premier Margaret Thatcher, in 1990. naast

 ??  ?? privésecre­taris
privésecre­taris

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium