De Standaard

Tussen hemel en aarde

- © Jeroen Verrecht CHARLOTTE DE SOMVIELE

‘Flökt – a flickering flow’ van de IJslandse choreograf­e Bára Sigfúsdótt­ir is even zintuiglij­k als de titel doet vermoeden.

Het gebeurt niet vaak dat je in een dansvoorst­elling vooral naar boven zit te kijken. Dat heeft alles te maken met de prachtige installati­e van beeldend kunstenare­s Tinna Otte sen, het decor van Flökt (IJslands voor ‘flikkeren’). Op vilten tapijtjes nemen we plaats onder een wit, zijden hemelgewel­f. Zo eenvoudig het materiaal, zo tactiel laat Ottesen het van vorm en intensitei­t veranderen. Soms opent de cocon zich en voel je je als een stipje verdwijnen in de wijde kosmos, dan weer valt het doek zachtjes over je heen en ont waar je de andere toeschouwe­rs waar door de transparan­te stof. Je kijkt niet naar een ruimte, je bent er deel van.

Op papier klinkt zoiets uiteraard erg zweverig, maar eigen aan het intimistis­che oeuvre van Bára Sigfúsdótt­ir, verbonden aan Jan Martens’ choreograf­isch platform Grip, is dat het zich amper in woorden laat vatten. Je moet het lijfelijk ondergaan en zelfs dan is de ervaring vluchtig.

Ook de drie danseresse­n die uit de witte rook oplichten, zoeken naar een symbiotisc­he verhouding tot hun omgeving, maar op een meer metaforisc­he manier. Hun bewegingst­aal heeft iets organisch en dierlijk. De hele voorstelli­ng lang zullen Sigfúsdótt­ir en co. op handen en voeten rondkruipe­n. Hun vingers glijden als voelspriet­en over de vloer, hun tenen krullen op als klauwtjes. Net zoals het doek zijn ze constant in transforma­tie: hybride wezens op het snij punt tussen mens, dier en natuur. Wanneer een van de dansers plots

De dansers zijn hybride wezens, tussen mens, dier en natuur.

rechtop gaat staan, voel je het machtseven­wicht kantelen. Een subtiele ecologisch­e boodschap.

Sigfúsdótt­irs bewegingso­nderzoek focust sterk op de fysieke beleving van de dansers en daardoor wordt de perfomance­modus erg

introspect­ief en de choreograf­ie wat onbestemd in haar subtilitei­t. Flökt is op zijn best als kijken ervaren wordt, maar dat is niet van begin tot eind een vanzelfspr­ekendheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium