De Standaard

Flökt – a flickering flow

- Bára Sigfúsdótt­ir & Tinna Ottesen Nog te zien op 28/2 in Kaap, 11/3 in CMine, 1213/6 in Toneelhuis tijdens de Antwerpse Kleppers.

¨¨¨èè

3. Wie was die vrouw met de geluidsopn­ame?

Een dag voor de jury tot een uitspraak kwam, dook plots een oude geluidsopn­ame op. Die kwam van het Italiaanse model Ambra Gutierrez (27). In 2015 had Weinstein in zijn kantoor haar borsten vastgegrep­en en een hand onder haar rok proberen te steken. Na de mee ting was het model de aanranding bij de politie gaan aangeven. De agenten zetten de volgende avond een undercover­operatie op. Gutier rez sprak opnieuw met Weinstein af, terwijl ze een geheim microfoont­je droeg. Op de tape is onder meer te horen hoe Weinstein Gutierrez vraagt om mee naar zijn hotelkamer te gaan ‘om te ontspan nen en leuke dingen te doen’ en hoe ze met angst in haar stem probeert te weigeren.

Het doel van de operatie was een bekentenis bij Weinstein uitlokken. Dat lukte, maar de zaak werd later alsnog geseponeer­d. Daarna begon de roddelpers Gutierrez af te schilderen als een prostituee die Weinstein zélf in de val gelokt had. Gutierrez zegt dat die lastercamp­agne haar imago zo erg verwoestte dat ze geen opdrachten meer kreeg en geen inkomen meer had.

Uiteindeli­jk tekende ze een zwijgcontr­act met Weinstein: in ruil voor 1 miljoen dollar zou ze zwijgen en werden alle kopieën van de opnames gewist. Maar Gutierrez doorbrak haar zwijgcontr­act twee jaar geleden al door Ronan Farrow van The New Yorker te woord te staan en hem een kopie van de tape te bezorgen die ze stiekem bewaard had.

Weinstein gebruikte de voorbije decennia geregeld verregaand­e zwijgcontr­acten om vrouwen die hij lastiggeva­llen had achteraf het zwijgen op te leggen. Ze mochten zelfs niets aan hun therapeut vertellen over het misbruik van Weinstein. Onlangs getuigde Rowena Chiu in The New York Times hoe traumatise­rend die zwijgplich­t was. Ze had twintig jaar gezwegen over een verkrachti­ngspoging van Weinstein. Dat geheim noemde ze ‘verstikken­d en vernietige­nd’. Zodanig erg dat ze twee zelfmoordp­ogingen had ondernomen.

Sinds de eerste openlijke beschuldig­ingen, nu twee jaar geleden, hebben veel vrouwen die zwijgcontr­acten naast zich neergelegd om Weinsteins gedrag aan te klagen. Dat er tot nu toe geen juridische gevolgen zijn, toont al aan hoezeer de geesten in de VS over Weinstein aan het veranderen waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium