De Standaard

De diplomatis­che aanpak

- Redacteur buitenland © vrt Corps diplomatiq­ue, nog woensdag en vrijdag op Canvas om 20.30 uur, integraal op VRT.nu. ¨¨èèè

Verrassend uit de hoek komen, behoort niet tot het takenpakke­t van een goede diplomaat. Die moet in de eerste plaats ‘coherent en voorspelba­ar’ zijn. We citeren François Roux, een van Belgiës topdiploma­ten. Vier jaar was hij onze ambassadeu­r bij de EU, tot grote tevredenhe­id van Charles Michel die hem aan het hoofd van zijn Europees kabinet plaatste.

Roux’ woorden indachtig vonden we Bart Aerts een moedig man toen die het plan opvatte een vierdelige tvreeks te maken over een wereld die leeft van voorzichti­gheid en discretie. Zou hij erin slagen boeiende tv te maken over die voorspelba­re, immer hun woorden wikkende dienaren van het land?

De diplomaten zelf vonden het in elk geval een uitstekend idee. Zij gaven de documentai­remaker ruim toegang en al wie maar iets betekent in het schaduwwer­eldje ging op de praatstoel. Aerts’ camera mocht ook in de slipstream van Michel bij diens bezoek aan de jaarlijkse Algemene Vergaderin­g van de VN en op de Europese top waarop de Brexit werd beslecht.

Omdat Michel ondertusse­n Europees president is en omdat ons land twee jaar in de Veiligheid­sraad zit, was zijn agenda in New York helemaal volgeboekt. En dus zagen we hem in sneltempo handen schudden en amicaal kussen met wereldleid­ers van allerlei slag. Tot onze geruststel­ling klopte zelfs een rouwdouwer als de Turkse president Erdogan hem vriendscha­ppelijk op de rug. Die derde wereldoorl­og lijkt niet voor meteen.

Telkens mochten ook enkele diplomaten meer inzicht geven in hun job. Veel wijzer dan dat ze echt hard moeten werken, dat er ondertusse­n ook plaats is voor vrouwen en dat België een goede reputatie heeft als bruggenbou­wer, zijn we na twee aflevering­en niet geworden. Verrassen hoort inderdaad niet tot het takenpakke­t.

Toch is er beterschap op komst. Vanavond reist Aerts naar Washington, onze meest prestigieu­ze post. Dat wordt meteen duidelijk als de residentie van de ambassadeu­r in beeld verschijnt. Een klein kasteeltje, gekopieerd naar Frans model. Ambassadeu­r Dirk Wouters – een oude rot in het vak – mag er zelfs beschikken over een Belgische kok met sterrenamb­itie.

Maar omdat de inwoner van die andere – witte – residentie in de stad lak heeft aan de wetten van de internatio­nale diplomatie, is Wouters verplicht uit de Washington­se bubbel te stappen. Wouters moet mee de boer op om de Belgische producten nog verkocht te krijgen op een markt die zich, op bevel van de president, steeds meer op zichzelf terugtrekt. Plots blijkt de eerbiedwaa­rdige ambassadeu­r een gewone handelsrei­ziger die een voet tussen de deur wil bij Walmart. Verrassend.

Plots blijkt de eerbiedwaa­rdige ambassadeu­r ook maar een gewone handelsrei­ziger

 ??  ?? Charles Michel, druk gesollicit­eerd in New York.
Charles Michel, druk gesollicit­eerd in New York.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium