De Standaard

MEXICAANSE KINDSOLDAT­EN

- © Alexandre Meneghini/reuters; Pedro Pardo/afp

In Ayahualtem­pa, een inheems bergdorpje in de Mexicaanse deelstaat Guerrero, en vijftien omliggende dorpen vielen recent 26 doden. Zoals op veel plaatsen in zuidelijk Mexico is de overheid in dit afgelegen gebied goeddeels afwezig en hebben criminelen er vrij spel.

Om zich te verdedigen tegen de bendes in hun gebied, hebben de inwoners van Ayahualtem­pa al jaren hun eigen burgermili­tie, de CRACPF. Die besloot begin dit jaar tot een nieuwe stap: ook kinderen in het dorp krijgen nu een militaire training, inclusief schietles.

Toen fotografen van persagents­chappen als Reuters en AFP een bezoek brachten aan het dorp, lieten de jonge rekruten zien wat ze hadden geleerd tijdens hun training. Zo marcheerde­n ze voorbij in een lange rij, met echte en nepwapens in gereedheid. Kinderen vanaf een jaar of twaalf gingen niet meer naar school.

Beelden van de marcherend­e kindsoldat­en gingen al snel Mexico en de rest van de wereld rond. Volgens sommigen was net dat de bedoeling van de dorpelinge­n: de aandacht eindelijk op het dorp gevestigd krijgen. Ayahualtem­pa presenteer­de de federale en deelstaato­verheid een lijst met 29 eisen. Daarvan is nog niets ingewillig­d, maar na enig onderhande­len – de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador vindt dat degenen die besloten de kinderen te bewapenen, ‘zich moeten schamen’ – gaan de kinderen sinds een week of twee wel weer naar school.

In Mexico werden in 2019 in totaal 35.588 mensen vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium