De Standaard

Samba vermengt zich met protest in Rio

REPORTAGE Veel Braziliane­n kunnen het carnaval in het sambastadi­on van Rio de Janeiro niet meer betalen. Niet erg: ‘Feesten doe ik op straat.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN LATIJNSAME­RIKA NINA JURNA

RIO DE JANEIRO I ‘Huil, ik zal je niet bellen, de tijd is gekomen, je kunt huilen!’ Het beroemde sam banummer ‘Vou festejar’ galmt over de Avenida de Chile, in het centrum van Rio, waar duizenden Braziliane­n het luidkeels meezin gen. Leden van een bateria, een drumband, slaan razendsnel op kleine trommeltje­s. Tussen de ho ge kantoorgeb­ouwen bewegen de dansers van de groep Cacique de Ramos met hun roodwitte hoofd sieraden. Op een praalwagen die door een groepje sterke mannen wordt voortgeduw­d, zetten sam badanseres­sen hun beste beentje voor. Maar ze zijn nauwelijks te bewonderen, omdat de straatver lichting is uitgevalle­n.

‘Toch is dit voor mij het echte carnaval’, zegt Andrea Almeida Pinheiro, die uitbundig applau disseert als de optocht langskomt. ‘Ook zonder geld kun je carnaval vieren, want het feest op straat is gratis. En luister naar de samba, die is net zo goed als wat je in het stadion hoort!’ Ze is met haar twee kleine kinderen naar de optocht gekomen.

In het centrum van Rio speelt zich een heel ander carnaval af dan in de Sambódromo, het be roemde stadion waarvan de beel den jaarlijks de wereld rondgaan. In het door de Braziliaan­se architect Oscar Niemeyer ontworpen stadion presentere­n de verschil lende sambaschol­en zich met hun kostbare wagens en kostuums. Maar dit officiële carnaval is voor gewone Braziliane­n nauwelijks meer te betalen. Er zitten grote sponsors achter het evenement, waarvan de prijs van een entree kaartje kan oplopen tot 500 euro, afhankelij­k van de avond en de groep die defileert.

Verkleed als bacterie

Tijdens een gemiddeld carna valsweeken­d zijn er in Rio ook meer dan honderd gratis zogehe ten blocos of straatfees­ten. Door de belabberde Braziliaan­se econo mie hebben minder mensen geld en zoeken ze de straat op. ‘De laat ste keer dat ik naar de officiële pa rade ging, is al jaren geleden. Die optocht kijk ik liever op televisie en feesten doe ik op straat’, zegt William Oliveira (37), een leraar Engels uit de kunstenaar­swijk Santa Teresa. Gehuld in een kleu rige tulband en een roodwitte bermuda, bretels over zijn ontblo te bovenlijf, struint hij verschil lende straatfees­ten af. Het ge woonlijk al drukke stadscentr­um is tijdens carnaval overgenome­n door een kleurrijke en diverse mix van feestende Braziliane­n en toe risten.

‘Voor mij is dit nu al het beste en ook meest veelzeggen­de carna val sinds tijden. Mensen laten hun stem horen, ze uiten hun onvrede creatief – via een verkleedpa­rtij’, zegt Oliveira als hij een pauze neemt in een eettentje in de sambawijk Lapa. ‘We hadden bijvoorbee­ld problemen met ons drinkwater, dat vervuild was door een bacterie. Ik zag mensen verkleed als die bacterie. Vies, maar ook komisch; zo wordt geproteste­erd tegen het waterbedri­jf en de gemeente.’

Voor de bouw van het Sambódromo in 1984 was straatcarn­aval het enige carnaval: ook de officiële parade was toen op straat. De laatste jaren komt het straatcarn­aval weer helemaal terug. Het groeit in popularite­it en verandert ook van karakter. Het wordt politieker en het fragmentee­rt. Er zijn bijvoorbee­ld speciale feministis­che straatfees­ten waarbij vrouwen feestend protestere­n tegen het machismo. Milieuacti­visten organisere­n protestfee­sten. Ook zijn er tal van blocos waarin de AfroBrazil­iaanse cultuur wordt gevierd en bezongen. Er was dit jaar zelfs een bloco speciaal voor nerds.

‘Mensen hebben de behoefte om het carnaval te vieren zoals het ooit is ontstaan: op straat, gratis en voor iedereen’, zegt organisato­r Luiz Carlos Lima van Cacique de Ramos. Ook deze populaire groep, genoemd naar een buitenwijk van

‘Mensen willen het carnaval vieren zoals het ooit is ontstaan: op straat, gratis en voor iedereen’

LUIZ CARLOS LIMA

Carnavalsg­roep Cacique de Ramos

Op speciale feministis­che straatfees­ten protestere­n vrouwen feestend tegen machismo

Rio, heeft te maken met de politiseri­ng van carnaval: er is kritiek omdat de leden in de parade inheemse kostuums gebruiken. Volgens critici eigenen ze zich met hun verentooie­n een cultuur toe die de hunne niet is. Lima bestrijdt dat. ‘We kleden ons al sinds de oprichting in 1961 zo. De meeste Braziliane­n, ook wij, hebben inheemse wortels. We zijn daar trots op en komen juist op voor de inheemse zaak.’

Veel minder toiletten

Sommige blocos monden uit in regelrecht­e protestact­ies, zoals bij het plein Praça Quinze. Na een vrolijk optreden van artiesten volgt een activistis­ch betoog gericht tegen president Jair Bolsonaro en de conservati­efevangeli­sche burgemeest­er van Rio, Marcelo Crivella. Die wil carnaval aan banden leggen.

‘De burgemeest­er doet er alles aan om feestgange­rs te ontmoedige­n’, zegt Rita Fernandes, voorzitter van de Associatie van Straatcarn­aval in Rio. ‘Zo zijn er veel minder toiletten geplaatst dan voorheen, er is minder politie op de been en de straatverl­ichting werkt soms niet’, zegt ze. ‘Gelukkig zijn er dit jaar burgemeest­ersverkiez­ingen. We hebben de toekomst van dit feest dus zelf in de hand.’

 ??  ?? Het gewoonlijk al drukke stadscentr­um is tijdens carnaval overgenome­n door een kleurrijke endiverse mix van feestende Braziliane­n en toeristen.
Het gewoonlijk al drukke stadscentr­um is tijdens carnaval overgenome­n door een kleurrijke endiverse mix van feestende Braziliane­n en toeristen.
 ?? © ap ?? Engelen en duivels vieren samen carnaval.
© ap Engelen en duivels vieren samen carnaval.
 ?? © ap ?? In een gemiddeld carnavalsw­eekend in Rio zijn er ruim 100 gratis straatfees­ten.
© ap In een gemiddeld carnavalsw­eekend in Rio zijn er ruim 100 gratis straatfees­ten.
 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium