De Standaard

POSTUUM Moebarak sterft als vrij man in onderdrukt Egypte

- JORN DE COCK

De Egyptische oudpreside­nt Hosni Moebarak (91) overleed gisteren in een land dat er alleen maar verder op achteruit is gegaan.

Toen in januari 2011 miljoenen Egyptenare­n de straten optrokken om hun woede te uiten over de corruptie, armoede en onderdrukk­ing, maakte Hosni Moebarak de klassieke fout die elke autoritair­e leider op de terugweg maakt. Hij bleef zichzelf wijsmaken dat hij een goede, zelfs noodzakeli­jke president was en dat cosmetisch­e ingrepen volstonden om zijn onderdanen weer in het gareel te krijgen.

Moebarak had in 2011 zijn dertigste verjaardag als president van Egypte moeten vieren. In zijn laatste televisiet­oespraak, op 10 februari 2011, bleef de weinig begenadigd­e redenaar koppig volhouden dat hij altijd had ‘gestreden voor Egypte’.

Een dag later kondigde vicepresid­ent Omar Suleiman, die ook achttien jaar lang de geheime dienst had geleid, het aftreden van Moebarak aan en verkondigd­e dat de macht was overgedrag­en aan de legertop.

Moebarak werd in 1928 geboren in een onooglijk dorp in de Nijldelta en koos na zijn middelbare school voor een militaire carrière. Hij maakte een steile opgang in de luchtmacht, kreeg een bijkomende opleiding in de SovjetUnie, diende in de oorlogen van 1967 en 1973 tegen

Israël, en ontwikkeld­e zich als een politicus.

In 1975 promoveerd­e de toenmalige president Anwar Sadat hem tot vicepresid­ent, en zo nam Moebarak deel aan de geheime onderhande­lingen met Israël die leidden tot de Camp Davidvrede­sakkoorden van 1979. Toen Sadat in 1981 tijdens een parade werd doodgescho­ten door islamistis­che militairen die woest waren om die akkoorden, zat Moebarak naast hem op de tribune. Hij raakte slechts gewond en volgde Sadat op.

Tahrirrevo­lutie

Aanvankeli­jk werd Moebarak wat meewarig bekeken in de regio. Hij leek een zwak figuur. Maar gaandeweg verstevigd­e hij zijn greep op de macht. Toen de Tahrirrevo­lutie uitbrak in 2011, was Moebarak bezig aan zijn vijfde ambtstermi­jn. De politie en inlichting­endiensten kregen onder zijn bewind nog meer vrij spel. Wie in de cel vloog, om welke reden dan ook, wist dat hij zou worden mishandeld.

Met de islamisten speelde het regimeMoeb­arak een jojospel.

Soms kregen ze de vrije baan – Moebarak zag seculiere democraten als een grotere bedreiging dan de islamisten – en in andere jaren werden ze met hand en tand bestreden.

In de diplomatie positionee­rde Moebarak zijn Egypte als een ‘tussenmach­t’, die zich opwierp als diplomatie­ke schakel tussen Tel Aviv en de Palestijne­n, ook al zagen zij ondanks de Egyptische bemiddelin­g geen enkele vooruitgan­g in hun situatie.

Het leverde Moebarak wel rode lopers op in het Westen, en jaarlijks meer dan een miljard euro aan Amerikaans­e militaire hulp. Voor een groot deel van de snel toenemende bevolking – vandaag honderd miljoen inwoners – restte alleen armoede en uitzichtlo­osheid.

Na Moebaraks ontslag in februari 2011 volgde een episode waarin de Moslimbroe­derschap democratis­ch aan de macht kwam, tot legerleide­r Abdul Fatah alSisi (nu 65) in 2013 met een staatsgree­p dat wankele experiment stopte. Onder veldmaarsc­halkpresid­ent Sisi is Egypte intussen nog verder afgegleden naar autoritari­sme, roofkapita­lisme en onderdrukk­ing. Volgens de ngo Human Rights Watch kent Egypte nu zijn ‘ergste mensenrech­tencrisis sinds decennia’.

Hosni Moebarak belandde in die tussenjare­n in voorarrest en verscheen geregeld vanop een ziektebed voor de rechter, voor zijn rol in het geweld van 2011. Hij werd uiteindeli­jk alleen veroordeel­d voor corruptie, en stierf als een vrij man.

Wie in het Egypte van Moebarak in de cel vloog, om welke reden dan ook, wist dat hij zou worden mishandeld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium