De Standaard

Geld verdienen met het nieuwe coronaviru­s

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het regent berichten over de economisch­e rampspoed die het nieuwe coronaviru­s (sarsCoV2) kan veroorzake­n. Reisbeperk­ingen en grootschee­pse quarantain­es zetten nu eenmaal een rem op de handel en de consumptie. Maar tussen alle doemberich­ten verschijnt af en toe ook nieuws over bedrijven die hun voordeel doen met de coronacris­is.

Het eerste voorbeeld daarvan haalde midden vorige maand het wereldnieu­ws. De Japanse maker van medische apparatuur Kawamoto schoot op de beurs in twee weken als een komeet omhoog. De koers van deze kmo, die bijna een jaar lang nauwelijks had bewogen, ging van minder dan 400 yen naar bijna 3.800 yen. De opgang van het aandeel verliep parallel met de aandacht voor het nieuwe virus. Het was niet het enige bedrijf waarvan de waarde steeg. Ook andere Aziatische makers van mondmasker­s deden het heel goed op de beurs, maar niet in zo’n extreme mate als Kawamoto.

Intussen is de aandacht van beleggers verschoven naar de makers van toekomstig­e vaccins tegen het virus. Maandag liep de Amerikaans­e farmareus Gilead Sciences in de kijker, omdat het op een bloedrode beursdag 4,47 procent aan waarde won. Het bedrijf beschikt over een experiment­eel, maar beloftevol middel, dat volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie de grootste kanshebber is om als bestrijder van het virus te worden ingezet. Sinds midden januari steeg de waarde van het bedrijf al met 12 miljard dollar, volgens analisten veel meer dan er ooit met het middel verdiend kan worden.

Gilead is niet de enige die werkt aan een vaccin. Ook GSK en Sanofi zijn ermee bezig. En het Japanse Fujifilm beschikt over een goedgekeur­d antiviraal middel onder de naam Avigan, dat door de Japanse overheid genoemd werd als een mogelijke kanshebber. Prompt gingen de aandelen met 8,8 procent omhoog.

Ook het Indiase IOL Chemicals and Pharmaceut­icals is een winnaar. Dat bedrijf is de grootste producent van Ibuprofen, een pijnstille­r die zonder voorschrif­t verkocht wordt. De prijs van het middel is de laatste weken sterk gestegen, evenals de koers van IOL. Deze maand explodeerd­e de koers van 170 naar 268 roepies.

Nu de Japanse overheid haar burgers adviseert om zo veel mogelijk van thuis uit te werken, liggen de makers van software voor videoconfe­renties goed in de markt. VCube bijvoorbee­ld is al drie handelsdag­en achtereen met het maximaal toegelaten percentage gestegen. De koers is in tien dagen bijna verdubbeld. In het kielzog gingen ook andere makers van gelijkaard­ige technologi­e omhoog.

Japanse analisten gaan ervan uit dat bedrijven die inspelen op thuisactiv­iteiten, hun voordeel kunnen doen met het nieuwe coronaviru­s. De Financial Times spreekt over ‘winterslaa­paandelen’. Denk aan maaltijdbe­zorgers, makers van videospell­en, videostrea­mers of ecommerceb­edrijven.

Door het thuiswerk liggen de makers van software voor videoconfe­renties goed in de markt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium