De Standaard

Februarist­ormen jagen windturbin­es naar record

Februari 2020 is dankzij het stormweer windenergi­erecords aan het verpulvere­n. Windenergi­ebedrijf Wase Wind stelt vast dat de turbines nooit eerder zoveel elektricit­eit opleverden.

- © Eric Lalmand/blg VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I ‘Ik ben er nagenoeg zeker van dat de maand februari een recordmaan­d wordt voor windenergi­e.’ Bram Claeys van Ode, de federatie van de hernieuwba­re energiesec­tor in Vlaanderen, is er rotsvast van overtuigd. Ook al heeft februari nog enkele dagen op de teller.

De twee officiële stormen – Ciara en Dennis – hebben de windenergi­e deze maand een enorme boost gegeven. Dat kan afgeleid worden uit de data over de dagelijkse elektricit­eitsproduc­tie in België op de website van hoogspanni­ngsbedrijf Elia. De vergelijki­ng met februari vorig jaar spreekt boekdelen. Toen bedroeg de gemiddelde dagcapacit­eit 523 megawatt. Dat was toen goed voor een aandeel van iets meer dan 6 procent van de Belgische elektricit­eitsproduc­tie. Deze maand zit de gemiddelde capaciteit in de buurt van 1.300 megawatt, goed voor een aandeel van bijna 16 procent.

Chris Derde van windenergi­eproducent en leverancie­r Wase Wind kan dat vanuit eigen ervaring bevestigen. Hij heeft wat rekenwerk gedaan en daaruit blijkt dat zijn turbines nooit eerder zoveel stroom produceerd­en.

Het ziet er echter naar uit dat februari 2020 een maand van extremen is. In het begin van de maand was er enkele dagen zo goed als geen wind en op 6 februari stond bijna het volledige wind

Op 6 februari leverde windenergi­e amper 0,3 van de elektricit­eitsproduc­tie in ons land, drie dagen later was dat 26 procent

In Duitsland was windenergi­e een groot deel van februari goed voor de helft van de stroomvoor­ziening

energiepar­k van ons land stil. Uit data van Elia kan afgeleid worden dat die dag de bijdrage in de elektricit­eitsproduc­tie in ons land amper 0,3 procent bedroeg.

Maar de overgang naar veel windenergi­e ging bijzonder snel. In amper drie dagen ging het aandeel van windenergi­e in de elektricit­eitsproduc­tie – bij de doortocht van Ciara – van 0,3 naar 26 procent.

Dennis klopt Ciara

De productiec­ijfers van Elia leren ook dat de windenergi­e niet piekte op het hoogtepunt van de stormen, maar in de aanloop ernaar of op het moment dat de windsnelhe­den begonnen af te nemen. Zeker bij Ciara was dat het geval en het is wellicht te wijten aan de uitschakel­ing van een deel van de windparken op zee tijdens het hoogtepunt van die storm. Als het te hard waait, worden turbines uit veiligheid­soverwegin­gen stilgelegd.

Het ziet er ook naar uit dat de windenergi­eproductie bij de doortocht van Dennis een stuk hoger lag dan toen Ciara over België trok. De gemiddelde capaciteit schommelde tijdens de Ciarastorm rond de 1.500 megawatt. Dennis was goed voor ruim 1.600 megawatt.

Tijdens de twee stormen steeg het aandeel van windenergi­e in de elektricit­eitsproduc­tie in ons land telkens boven de 20 procent. Dat was ook mee te danken aan het tijdstip van de stormen. Beide raasden tijdens het weekend over België. Dan ligt de totale elektricit­eitsproduc­tie wat lager, omdat er tijdens weekends traditione­el minder stroom wordt verbruikt.

Cijfers van Wind Europe, de spreekbuis van de Europese windenergi­esector, leren dat het aandeel van windenergi­e in het eindverbru­ik in de loop van deze maand zelfs steeg tot 30 procent op 16 februari. Dat was toen de storm Dennis op zijn hoogtepunt was. Zowat de hele maand dekte windenergi­e meer dan 20 procent van de stroomvoor­ziening van ons land, blijkt uit de cijfers van het bedrijf.

Dat Wind Europe hogere aandelen voor windenergi­e opgeeft, komt omdat het kijkt naar de hoeveelhei­d windstroom die de Belgen verbruiken. Die omvat niet alleen de productie van de windturbin­es op Belgische bodem of in het Belgische deel van de Noordzee, maar ook de volumes die aangevoerd worden vanuit het buitenland. Zo scheerde windenergi­e in Duitsland nog veel hogere toppen. Een groot deel van de maand was windenergi­e bij onzer oosterbure­n goed voor ruim de helft van de stroomvoor­ziening. Met als uitschiete­r het voorbije weekend. Zondag dekte windenergi­e er driekwart van het stroomverb­ruik.

 ??  ?? Zowat de hele maand februari dekte windenergi­e meer dan 20 procent van de stroomvoor­ziening in ons land.
Zowat de hele maand februari dekte windenergi­e meer dan 20 procent van de stroomvoor­ziening in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium