De Standaard

Beurzen beleven tweede rode dag

-

De beurzen zetten gisteren hun neergang voort. De coronavree­s is nog lang niet weggeëbd.

De Europese beurzen zijn gisteren opnieuw met forse verliezen geëindigd wegens de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s. De meeste indices staan nu op hun laagste peil in bijna twee maanden.

De verliezen bedroegen zo’n 2 procent. In Brussel eindigde de Bel20 2,28 procent lager. Voor de tweede dag op rij kleurden de twintig aandelen van de sterindex allemaal rood. Maandag had de Bel20 3,94 procent verloren, het grootste verlies sinds eind juni 2016. De panEuropes­e Stoxx 600index moest 1,8 procent prijsgeven. Deze week heeft de index al 700 miljard euro aan waarde verloren.

Net als in Europa was er op Wall Street gisterocht­end eerst een licht herstel, maar al snel ging het ook daar omlaag. Elk van de drie belangrijk­ste indices noteerde na enkele uren in de min.

Beleggers gaan ervan uit dat de impact van het virus ernstig kan zijn. ‘De markten houden rekening met een “watalsscen­ario”, in plaats van alleen naar de feiten te kijken’, aldus een Amerikaans­e analist tegen Bloomberg. Steeds meer elementen wijzen erop dat de impact ernstiger kan zijn dan tot nu is aangenomen, en dat hij niet tot China beperkt zal blijven. Zo zou Italië mogelijk meer soepelheid van de Europese Commissie vragen op het vlak van de begrotings­regels. Verscheide­ne landen kondigden reisverbod­en af. In Iran en Japan wordt burgers aangeraden thuis te blijven. Beleggers twijfelen er ook aan of de centrale banken voldoende tegenwicht kunnen bieden aan een sterk afkoelende economie.

Italië zal mogelijk meer soepelheid vragen van de Europese Commissie op het vlak van de begrotings­regels

Ook de olieprijs en de rente bleven dalen, wat aangeeft dat markten risico mijden en rekening houden met een vertragend­e economie. De dalende rente tast dan weer de winstgeven­dheid van de banken aan. Dat verklaart dat de financiële sector relatief zwaar getroffen werd. Ook de koersen van luchtvaart­maatschapp­ijen kregen stevige tikken.

Los van de coronacris­is zijn de cijfers over de ontwikkeli­ng van de Europese economie evenmin opbeurend. De Duitse economie vertoonde in het vierde kwartaal een nulgroei wegens inzakkende exportcijf­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium