De Standaard

Beton wijkt voor park

-

Bijna twee keer de oppervlakt­e van het Ladeuzeple­in; zo groot wordt het groene park op de nieuwe Hertogensi­te in Leuven. De gemeentera­ad keurde de aanleg goed.

Dat in het park maar liefst driehonder­d meter van de Dijle terug zou worden opengelegd tegen 2023, was al bekend, maar nu heeft ontwikkela­ar Resiterra ook de rest van de plannen vrijgegeve­n. Zo komt er een speelzone met een grote speelkuil, een klimboom en beweegbank­en.

Daarnaast komt een terras waar ouders een drankje kunnen nuttigen. ‘Aan de oevers van de Dijle komen schiereila­ndjes in het water en er komt een brede grasstrook waar bewoners kunnen ontspannen en met de voeten in het water kunnen’, zegt Erik Van Hoof van Resiterra. Een zes meter brede fiets en voetganger­sbrug maakt de oversteek van de Dijle mogelijk.

De projectont­wikkelaar trekt volop de kaart van de biodiversi­teit en neemt daarom landschaps­architect Erik De Waele in de arm. Die moet de fauna en flora in de binnenstad een duw in de rug geven.

Vissoorten terughalen

‘In de rivier plaatsen we op de bedding een hoeveelhei­d keien zodat we de stroming op bepaalde plaatsen kunnen versnellen en vertragen. We hopen daarmee vissoorten als de rivierdond­erpad en de beekforel, maar ook amfibieën, terug te halen.’

‘Aan de zijkanten van de Dijle plaatsen we rechthoeki­ge weermuurtj­es, zodat er bij hoogwater drassige plekken ontstaan op de oever. Dat fenomeen geeft een enorme boost voor de biodiversi­teit. De oever beplanten we met kleurige wilgen en elzen, maar ook met kruiden zoals de gele lis en de dotterbloe­m’, zegt De Waele.

Met de aanleg van het nieuwe park wordt ook een stukje geschieden­is teruggebra­cht. Zo wordt een deel van de eerste Leuvense omwalling, die dateert uit de twaalfde eeuw, volledig gerestaure­erd. Op de plaatsen waar geen delen van de muur meer staan, werkt de ontwikkela­ar er met de integratie van nieuwe muurelemen­ten.

‘Resiterra schraapt bijna letterlijk 1,5 hectare beton weg en maakt er een grote groenzone van, pal in de stad’, zegt schepen Carl Devlies (CD&V).

De oppositie had op de jongste gemeentera­adszitting wel nog bedenkinge­n bij de plannen, in het bijzonder over de diepte waarop de bomen geplant zouden worden.

In 2024 moet het nieuwe park op de Hertogensi­te klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium