De Standaard

Oorlog in wielerland

2020 moest het jaar worden van de grote hervorming van het wegwielren­nen. In werkelijkh­eid zegeviert het status quo en houden ploegen, wielerunie en organisato­ren zich in de loopgraven op.

- BENEDICT VANCLOOSTE­R

BRUSSEL I Na een zwerftocht van Australië tot Argentinië komt het peloton zaterdag weer thuis voor de start van het klassieke voorjaar. Geen wedstrijd die in zo’n warme sfeer van broederlij­kheid baadt als de Omloop Het Nieuwsblad. De eerste schooldag van een klas waar schijnbaar nooit wordt gepest.

In de coulissen van de macht gaat het er de jongste tijd nochtans veel minder kameraadsc­happelijk aan toe. De belofte waarmee David Lappartien­t eind 2017 werd verkozen tot voorzitter van de internatio­nale wielerunie UCI, ligt aan diggelen. De voluntaris­tische Fransman zou het wegwielren­nen grondig hervormen en het economisch model ervan versterken. De Wereldbeke­r, afgevoerd na het seizoen 2004, zou daarbij reïncarner­en in de gedaante van UCI Classics Series: een bundeling van de vijf monumental­e klassieker­s (waaronder de Ronde van Vlaanderen) en andere belangrijk­e eendagswed­strijden.

De plannen moesten dit jaar in voege treden, maar afgelopen herfst, een paar dagen voordat de Deen Mads Pedersen in een doornat Yorkshire verrassend naar de wereldtite­l snelde, gaven de ploegen het genadescho­t. Hun belangenve­reniging, de AIGCP, stelde dat in de Classics Series hun rechten niet werden erkend en dat het voorgestel­de kader niet de broodnodig­e economisch­e hervorming zou realiseren.

Verborgen agenda

Lappartien­t geloofde eerst zijn oren niet. ‘Met de UCI Classics Series kunnen we collectief de markt op en nieuwe inkomsten genereren’, argumentee­rde hij. ‘We kunnen een titelspons­or werven, die inkomsten zouden we in een pot stoppen waar ook de teams mee in delen. Gezamenlij­k zouden de organisato­ren grotere bedragen voor de mediarecht­en kunnen binnenrijv­en dan nu. Dit zou zich vertalen in hogere prijzengel­den

en vergoeding­en voor de teams. Kortom, nooit eerder was een hervorming zo gunstig voor de teams en toch schieten jullie die af.’

In een verwoede poging het kalf nog te redden kroop Lappartien­t in de pen en zette hij in een brief aan de AIGCP in 31 punten alle maatregele­n op een rij die onder zijn voorzitter­schap al waren genomen ten gunste van de ploegen. ‘Maar het mocht niet baten’, stelde hij vast. ‘Sommige ploegen hebben er een sport van gemaakt om iedere beslissing van de UCI te contestere­n. Dat bewijst dat ze een andere agenda hebben.’

Die ‘verborgen agenda’ had de UCIvoorzit­ter al ontdekt toen hij nog maar enkele maanden in het zadel zat. Eén punt in het bijzonder op de agenda van een algemene vergaderin­g van de AIGCP in Milaan had zijn onraad gewekt: het profession­ele mannenwiel­rennen op de weg diende rechtstree­ks door de stakeholde­rs te worden bestuurd – lees: door de wedstrijdo­rganisator­en en de teams. Het voorstel werd dan wel verworpen, voor Lappartien­t was het bewijs geleverd dat sommige ploegen erop belust zijn de UCI buitenspel te zetten: Classics Series, maar dan zonder de UCI.

Het spook van een zogenaamde ‘breakaway league’ is al langer de nachtmerri­e van de UCI en werd een concrete dreiging sinds elf topploegen, waaronder Deceuninck­QuickStep en LottoSouda­l, in 2014 hun krachten bundelden in de joint venture Velon. In tegenstell­ing tot de AIGCP, de vakbond van de teams, is Velon een commerciël­e entiteit die business probeert te creëren. Velon is eigenaar van wedstrijde­n, de Hammer Series, en sloot ook al commerciël­e deals met wedstrijdo­rganisator­en. Wie renners en wedstrijde­n in de portefeuil­le heeft, kan in theorie op een dag de UCI de rug toekeren en zijn eigen league organisere­n.

Dure rechtszaak

Vandaag is de vertrouwen­sbreuk tussen de UCI en de ploegen dieper dan ooit. Velon beschuldig­t de UCI ervan de EUmededing­ingsregels met voeten te treden en legde klacht neer bij de Europese Commissie. Volgens de teams misbruikt de UCI haar regelgeven­de macht en politieke invloed om de bedrijfsac­tiviteiten van de ploegen te blokkeren, met name de ontwikkeli­ng van de Hammer Series en de exploitati­e van nieuwe technologi­eën zoals fietscamer­a’s en live rennersdat­a.

Lappartien­t, die volgend jaar herverkoze­n wil worden, beseft dat zijn mandaat met een sisser dreigt af te lopen. Hij herhaalt graag dat alleen eendracht de wielerspor­t naar een hoger niveau kan tillen en dat het status quo geen optie is. Tegelijk verklaarde hij al dat de rechtszaak met Velon weleens zes, zeven jaar zou kunnen aanslepen en de betrokken partijen handenvol geld zal kosten.

Ondertusse­n moet de Fransman ook in eigen land op eieren lopen. Lappartien­t wordt weleens verweten een handpop te zijn van ASO, maar de almachtige Tourorgani­satie is zelf ook maar een koele minnaar van de UCI Classics Series. Voor alles wat naar herverdeli­ng van inkomsten ruikt, heeft de rijke Parijse mastodont al altijd de neus opgehaald.

Tom Van Damme, de Belgische bondsvoorz­itter die in verschille­nde UCIcommiss­ies een sleutelpos­itie bezet, verwoordde het onlangs als volgt: ‘ASO doet er alles aan om zijn eigen macht te behouden. Bij elk hervorming­sproject stellen ze zich aanvankeli­jk constructi­ef op, maar wanneer puntje bij paaltje komt, beginnen ze op een subtiele manier tegen te werken.’

ASO maakte verleden week bekend dat de uitzendrec­hten van de Tour en haar andere wielerweds­trijden nog minstens tot eind 2025 bij de publieke omroepen blijven. Over het delen van tvgelden met de teams werd met geen woord gerept. Áls de Wereldbeke­r er al komt in de eerstkomen­de jaren, zal het zonder ParijsRoub­aix en LuikBasten­akenLuik zijn, de twee monumenten in handen van ASO.

Het spook van een ‘breakaway league’ is al langer de nachtmerri­e van de UCI

 ?? © Tim De Waele/belgaimage ?? De Italiaan Paolo Bettini won driemaal de Wereldbeke­r en was in 2004 de laatste drager van de leiderstru­i. De internatio­nale wielerbond UCI wil dat klassement nieuw leven inblazen.
© Tim De Waele/belgaimage De Italiaan Paolo Bettini won driemaal de Wereldbeke­r en was in 2004 de laatste drager van de leiderstru­i. De internatio­nale wielerbond UCI wil dat klassement nieuw leven inblazen.
 ??  ?? UCIbaas David Lappartien­t.
UCIbaas David Lappartien­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium