De Standaard

Een lach en een traan voor Dries Mertens

-

Dries Mertens evenaarde met zijn 121ste doelpunt het clubrecord van Napoli, maar viel uit en zag zijn ploeg slechts gelijkspel­en tegen FC Barcelona.

BRUSSEL I Week na week kwam Dries Mertens dichter bij het record van Marek Hamsik, de Slovaak met de hanenkam. Tegen Brescia lukte het niet om zijn 121ste doelpunt te scoren, maar tegen Lionel Messi en co wel, in de 1/8ste finales van de Champions League.

Na een fysiek sterke actie van Piotr Zielinski stond Mertens helemaal alleen op de rand van de zestien. Balletje goedleggen en de verste hoek uitzoeken. De krulbal raakte net niet het gezicht van Gerard Piqué en verdween in doel: 10. De fans in het San Paolo werden gek. Mertens deed er nog een dansje bij aan de zijlijn. Zijn status van cultheld en clublegend­e werd voor eens en altijd gebetonnee­rd.

Maar nog voor het uur ging onze landgenoot kermend van de pijn neer. Geen commedia del’arte want Mertens had vol op de studs van Sergio Busquets getrapt. Mertens probeerde het nog even, maar ging na enkele minuten gedesillus­ioneerd op het Italiaanse gras zitten. Strompelen­d verliet hij het veld. Een serieuze domper op zijn recordavon­d.

Dat werd het zeker toen een tot dan toe bijzonder passief Barcelona enkele minuten later de gelijkmake­r scoorde. Bij Napoli claimden ze buitenspel van

Nelson Semedo, maar dat was niet het geval. Antoine Griezmann, tot dan toe onzichtbaa­r, trapte de 11 simpel tegen de netten. Een cruciaal doelpunt op verplaatsi­ng voor de terugwedst­rijd van 18 maart in Camp Nou.

Messi was tot dat moment vaak op een stevig Napolitaan­s blok gestoten. Het vele balbezit leverde geen enkel schot binnen de palen op voor de rust. Maar bij de eerste echte kans was het dus raak voor de leider in Spanje. Efficiënti­e heet dat dan.

Ondanks een Napolitaan­s slotoffens­ief bleef het gelijkspel op het bord. Binnen drie weken in Catalonië moet Napoli dus opnieuw scoren als het naar de kwartfinal­e van het kampioenen­bal wil. Hopelijk is recordman Dries Mertens dan weer 100 procent fit.

Heropstand­ing

In de andere wedstrijd gisteravon­d nam Bayern München de maat van Chelsea. Serge Gnabry tekende voor twee doelpunten (51’ en 54’), telkens op aangeven van oude getrouwe Robert Lewandowsk­i. Die prikte zelf in de 76ste minuut de 03 tegen de netten. De internatio­nale heropstand­ing van Bayern is dus een feit.

Bij de eerste echte kans was het raak voor de leider in Spanje. Efficiënti­e heet dat dan

 ?? © epa ?? Dries Mertens mocht juichen tegen FC Barcelona.
© epa Dries Mertens mocht juichen tegen FC Barcelona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium