De Standaard

Met het hoofd tegen de mier

-

Nu gisteravon­d in Aalst de pop is verbrand en de confetti weer gaat liggen, moeten we het misschien eens hebben over datgene waar het de voorbije dagen vrijwel nooit is gegaan: het plezier van carnaval en de explosie van creativite­it die het genereert.

Er is zondag urenlang een stoet door de stad getrokken die het resultaat was van maanden werk. Maar als je maandag de kranten opensloeg, was daar niets van te merken. Het leek wel alsof de media als vliegen rond een paar koeienvlaa­ien hadden gecirkeld, en niet zagen dat dit maar een paar stippen waren in een verder groene wei. De Standaard toonde een foto van de Joodse mieren op zijn front en binnenin de krant. Ook De Morgen had twee keer de mieren. Het Laatste Nieuws toonde de mieren en nog een paar andere varianten op Joodse karikature­n. Gazet van Antwerpen: de mieren. Het Belang van Limburg: een Joodse karikatuur. Gelukkig was er nog

Het Nieuwsblad, dat in een strook onderaan toonde dat er ook nog met andere situaties en bevolkings­groepen werd gelachen.

Dat de media van een mier een olifant hebben gemaakt, hebben ze in Aalst natuurlijk zelf gezocht door met een therapeuti­sche hardnekkig­heid te blijven volhouden dat zij met alles mogen lachen, omdat dat nu eenmaal een aangeboren Aalsterse kwaal is. Het is een tunnelvisi­e waar zeker hun burgemeest­er hen niet uit zal leiden. Hij profileerd­e zich als een clown voor wie het alle dagen carnaval is.

Maar door zich te verenigen rond de lomperiken die zich gedroegen als pesters op de speelplaat­s, hebben ze zich in Aalst wel de ajuinen uit hun hof laten stelen. Terwijl er alweer zoveel schoonheid, verfijning (jawel!) en humor (uiteraard) te zien was. Want de stoet in Aalst is een kruising tussen pakweg de decors van Tomorrowla­nd – Aalst was eerst! – en een bundel met cartoons. Van de als Zonnekonin­g neergezett­e JeanJacque­s De Gucht, die verliefd naar zichzelf kijkt in de Aalsterse Spiegelvij­ver, tot die jongen die zich verkleedde als een tegen vandalisme ingepakte parkeermet­er. En zelfs in de Unescotoes­tanden zaten nog goede grappen. Zoals die groep die geen sabbatjaar nam, maar een ciabattaja­ar en verkleed was als ciabatta’s. Dat is absurd, dat is ook Aalsters en dat is geweldig. Ze zouden die humor moeten beschermen. In Vlam! reageert een redacteur op een nieuwsfeit dat hem niet onverschil­lig laat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium