De Standaard

Humor is een mijnenveld geworden

De toenemende slachtoffe­rcultuur beïnvloedt zowel humoristen als racismebes­trijders, vindt MIA DOORNAERT.

- MIA DOORNAERT

Niet alleen in Aalst, ook in Frankrijk is er discussie over iets wat de één een grap vindt, maar de ander als beledigend ervaart

Wie? Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en en columnist van deze krant.

Wat? In de huidige grievencul­tuur wordt het voor organisati­es als SOS Racisme of Unia steeds moeilijker om objectieve lijnen te trekken.

Debat in Frankrijk: is het racistisch een tot Fransman genaturali­seerde Egyptenaar een chameau (kameel) te noemen? De ‘kameel’ is Jean Messiha, economist en hoge ambtenaar, geboren in Egypte, deels opgegroeid in Frankrijk en genaturali­seerd tot Fransman. De belediging werd op Twitter gelanceerd door de omstreden humorist Yassine Belattar, Fransman van Marokkaans­e afkomst. Hij herhaalde ze op 9 januari in een heftig debat met Messiha in de uitzending Balance ton post van journalist en entertaine­r Cyril Hanouna.

Messiha vroeg eind vorige week in een tweet of de organisati­e SOS Racisme, die zich in Frankrijk inzet tegen racisme, zich met hem burgerlijk­e partij wilde stellen tegen die belediging. En toen werd een storm in een theekop een nationaal debat. De voorzitter van SOS Racisme, Dominique Sopo, antwoordde namelijk dat hij dat zeker wilde doen, omdat de vergelijki­ng ‘beledigend was voor kamelen’. Messiha is lid van het radicaalre­chtse Rassemblem­ent National van Marine Le Pen (RN) en verdient dus niet beter, was de boodschap. Dat lokte heftige reacties uit. Oordeelt SOS Racisme, dat in 1984 mee door de socialisti­sche president François Mitterrand in het leven geroepen werd, op basis van principes? Of hanteert het een politieke dubbele standaard naargelang de partij van de beledigde persoon? Ook linkse media, zoals de krant Libération, waren zeer kritisch voor die uitschuive­r van Sopo, en er gingen stemmen op die het ontslag eisten van de FransAfrik­aanse voorzitter.

Libération oordeelde wel dat Sopo’s reactie ‘niet racistisch’ was. Toespeling­en op Messiha’s uiterlijk waren ‘nodeloos kwetsend’, maar ‘geen racisme’. Ze waren, aldus Libération, niet te vergelijke­n met scheldpart­ijen tegen de zwarte politica Christine Taubira, waarbij ze een ‘aap’ genoemd

werd. Messiha denkt daar anders over. Hij diende gisteren een klacht in tegen SOS Racisme wegens ‘racistisch­e belediging’, want: ‘Een tegenstand­er verdierlij­ken is een schande.’

SOS Racisme miste inderdaad een kans door Belattar niet aan te pakken. Hij spuwt Messiha uit omdat hij zich als Fransman beschouwt en gedraagt. In september 2018 twitterde hij al: ‘Uw kamelenkop bevestigt dat u aan de foute kant van de Middelland­se Zee geboren bent.’ Iemand puur op origine en uiterlijk beoordelen, dat is volgens de normen van SOS Racisme onvervalst racisme. Het excuus is dan dat Belattar een humorist is. Ja, maar als een blanke entertaine­r hetzelfde had gezegd, zou er een verontwaar­digd gehuil zijn opgegaan.

Over het ‘verdierlij­ken’ haalden Franse kranten nog een interessan­te verwijzing op, namelijk naar Le bebête show die van 1982 tot 1994 op TF1 liep. Dat populaire dagelijkse tvprogramm­a van politieke satire voerde politici op met Muppetacht­ige dierenmask­ers. Dat zou nu niet meer kunnen, want humor is niet alleen cultuur maar ook tijdsgebon­den. In een veel diversere samenlevin­g zou het een hachelijke ondernemin­g zijn om politieke leiders (m/v) met dierenkopp­en op te voeren.

Een kwestie van context

Mensen die zich veilig voelen in hun identiteit, zullen al makkelijke­r lachen wanneer ze zelf het mikpunt zijn van grappen en grollen. Bij kwetsbare bevolkings­groepen zal datzelfde snel als krenkend en bedreigend ervaren worden.

Humor is ook een kwestie van context. Niet alleen telt wat gezegd of gezongen wordt, maar ook wie het zegt en wie het doelwit is. Zo is het begrijpeli­jk dat de Joodse gemeenscha­p, met haar herinnerin­g aan de Holocaust, en haar heden van terugke

rend antisemiti­sme en toenemend geweld, bijzonder gevoelig is voor denigreren­de grappen. En zo belanden we opnieuw bij Carnaval Aalst waar, vaak op een vulgaire manier, gespot wordt met alles en iedereen. Als de burgemeest­er na het incident van vorig jaar meer begrip had getoond voor Joodse gevoelighe­den en met meer tact had gereageerd, had hij zijn stad heel wat imagoschad­e kunnen besparen.

Humor is een mijnenveld geworden in een toenemende slachtoffe­rcultuur waarin een opbod bezig lijkt over wie zich het meest verongelij­kt kan of mag voelen. Nu meer en meer groepen en groepjes zich als verongelij­kte ‘gemeenscha­p’ aandienen, is de notie van ‘racisme’ steeds subjectiev­er aan het worden. Mensen die aan de weg timmeren, moeten steeds beduchter zijn voor beschuldig­ingen van seksisme, homofobie, transfobie en andere ismen en fobieën die onder de noemer ‘racisme’ worden geplaatst.

De reactie van de voorzitter van SOS Racisme tegenover Messiha was helemaal fout omdat ze niet principiee­l, maar partijpoli­tiek gekleurd was. Maar in de huidige grievencul­tuur wordt het voor organisati­es als SOS Racisme of Unia steeds moeilijker om objectieve lijnen te trekken. En voor humoristen om alle mogelijke voetangels en klemmen te vermijden.

 ??  ?? Yassine Belattar (l.) noemde Jean Messiha (r.) een kameel. Het leidde tot ophef in Frankrijk.
Yassine Belattar (l.) noemde Jean Messiha (r.) een kameel. Het leidde tot ophef in Frankrijk.
 ?? © wireimage, afp ??
© wireimage, afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium