De Standaard

Geen excuses meer na Weinstein

Dit is nu eenmaal hoe het werkt, zeiden ze van het gedrag van Harvey Weinstein. Na zijn veroordeli­ng kunnen ze dat moeilijk volhouden, zegt HADLEY FREEDMAN.

-

De afgelopen twintig jaar heb ik meermaals te maken gehad met Harvey Weinstein. Uit het blote hoofd: in september 2006 kwam ik aan in New York voor de modeshow van Marchesa, het ter ziele gegane label dat mee gerund werd door zijn exvrouw Georgina Chapman. Weinstein cirkelde rond de voorste rijen. Telkens wanneer een beroemde actrice arriveerde, streepte hij een naam op zijn lijst door.

In 2011 verstopte ik me in een toilet in Los Angeles omdat hij me verantwoor­delijk hield voor een artikel over financiële problemen bij zijn bedrijf op de economiepa­gina’s van The

Guardian.

In 2012, ik was in Los Angeles om de Oscars te volgen, werd ik opgebeld door één van zijn ontelbare assistente­s met de mededeling dat Weinstein me hoogstpers­oonlijk uit meerdere restaurant­s had verbannen vanwege de ‘onvriendel­ijke’ berichtgev­ing in

The Guardian.

Zonder specifieke datum, omdat het als een rode draad doorheen die twee decennia liep: de talloze keren dat ik me met andere journalist­en vrolijk maakte over Weinstein en hoe hij ons van vertoninge­n weerde en dreigde niet meer te adverteren als we zijn films niet de hemel in prezen.

In 2014 stuurde Weinstein een diep verontwaar­digde reactie op mijn verslag van zijn feestje na de uitreiking van de Bafta’s naar de krant. Hij sloot af met een suggestie: ‘De volgende keer dat Hadley Freeman naar één van mijn feestjes komt, zou ze beter wat relaxen, een glas champagne drinken en eens de hele nacht blijven, en zich echt … amuseren.’

Het enige verrassend­e aan de veroordeli­ng van Weinstein voor verkrachti­ng, is dat hij daadwerkel­ijk veroordeel­d is. De initiële beschuldig­ingen dat hij vrouwen verkrachtt­e, waren allesbehal­ve verrassend– het leek eerder onvermijde­lijk. Het moment dat ze gepublicee­rd werden in 2017, eerst in The New York Times, enkele dagen later in The New Yor

ker, was het over en uit met de carrière van Weinstein. Het voordeel van de twijfel was hij kwijt. Het was alsof we het altijd geweten hadden – wat tot op zekere hoogte ook zo was.

Zelfs voor wie de filmindust­rie slechts sporadisch volgt, was Weinsteins reputatie van bullebak geen nieuws. En natuurlijk wist ik ervan. Wat zeg ik, ik had het aan den lijve ondervonde­n. Maar ik had me er nooit echt vragen bij gesteld. ‘Zo gaat het er nu eenmaal aan toe in het wereldje’, zei Weinstein tegen Dawn Dunning, een van de getuigen op het proces, nadat hij beloofd had haar carrière een zetje te geven als ze instemde met een triootje.

Eigenlijk dacht ik er ook zo over. ‘Dit is het spel’, praatte ik mezelf aan in dat wchokje in LA, wachtend tot Weinsteins woedeaanva­l zou overwaaien. Lieve jongens in de sector – Ron Howard, Steven Spielberg – worden gezien als de uitzonderi­ngen, alfamannet­jes zijn de regel. In The

Player, de film van Robert Altman uit 1992, werkt de sociopathi­sche moordenaar (gespeeld door Tim Robbins) als producer. De hele film door duiken er sterren op voor een korte cameo om te tonen dat ze mee zijn met de grap. Iedereen, van Julia Roberts tot Bruce Willis.

‘Dit is het spel’, praatte ik mezelf aan in dat wchokje in LA, wachtend tot Weinsteins woedeaanva­l zou overwaaien

Er waren de geruchten over vrouwen, het gefluister dat hij rollen aanbood in ruil voor seks. Was dat dan altijd met wederzijds­e instemming? En waar eindigt dat soort mentalitei­t, als een man ervan overtuigd is dat zijn status hem vrije toegang geeft tot een vrouwenlic­haam? Ach ja, dat is nu eenmaal hoe het eraan gaat.

Cosby en Jackson

Een bullebak zijn, hoeft nog niet te betekenen dat iemand een verkrachte­r is. Toch is er een zeker sadisme mee gemoeid, en dat er allang iets rots was aan Weinstein, rook iedereen. Maar de mensen die hem tot de orde hadden moeten roepen, dat ‘dit niet is hoe gezonde volwassene­n zich gedragen’, zetten hem telkens weer uit de wind.

Toen Weinstein die hekelbrief had ingezonden waarin hij me verweet dat ik niet genoeg genoten had van zijn feestje, tweette een prominente filmcritic­us dat ik ‘verwaand’ was en feliciteer­de hij Weinstein met zijn ‘gewonnen ronde’. (Nadien heeft hij het bericht gewist)

Opnieuw bevinden we ons in de positie waar we zaten na de veroordeli­ng van Bill Cosby en de postume neergang van Michael Jackson: plots is er het besef dat een beroemdhei­d niet alleen een seksueel roofdier was, maar dat hij dat was in vol daglicht. Te veel mensen hebben een oogje dichtgekne­pen, wellicht vanuit de veronderst­elling dat normale regels niet gelden voor celebritie­s. Wat de vraag doet rijzen: voor wie blijven we vandaag blind?

Voor een deel wist ik dat er iets grondig mis was met Weinstein. In mijn stomme artikeltje over zijn stomme Bafta’sfeestje stond een zin over hoe miserabel Uma Thurman eruitzag die avond. Ik vermoed dat hij daarom zo kwaad was. Inmiddels heeft Thurman toegegeven dat Weinstein haar in de jaren 90 seksueel heeft proberen aan te randen, maar toch bleef ze met hem samenwerke­n. ‘Ik ben een van de redenen waarom een jong meisje alleen zijn kamer zou binnenwand­elen, zoals ik zelf gedaan heb’, zei Thurman daar in 2018 over in The New York Times.

Zij en vele anderen: al wie voor hem werkte terwijl ze de waarheid kenden; iedereen die zijn gedrag vergoelijk­te – tja, da’s Hollywood; iedereen die er – zoals ik – van uitging dat de beschuldig­ingen vergeefs zouden zijn, omdat verkrachti­ng moeilijk te vervolgen was en hij nog altijd zo machtig en rijk.

Waarschijn­lijk dacht Weinstein dat ook: een carrière lang deed hij zijn zin en speelde hij volgens zijn eigen regels.

Maar vandaag kijkt hij aan tegen een celstraf van mogelijk 25 jaar. Want, tegen alle verwachtin­gen in: dit is hoe het er nu aan toegaat in het filmwereld­je.

 ?? © nyt ?? Te veel mensen hebben een oogje dichtgekne­pen voor het seksuele roofdier dat Harvey Weinstein was.
© nyt Te veel mensen hebben een oogje dichtgekne­pen voor het seksuele roofdier dat Harvey Weinstein was.
 ??  ?? HADLEY FREEMAN
Wie? Columniste bij The Guardian.
Wat? De veroordeli­ng van Harvey Weinstein verandert veel in Hollywood.
HADLEY FREEMAN Wie? Columniste bij The Guardian. Wat? De veroordeli­ng van Harvey Weinstein verandert veel in Hollywood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium